Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ_Microsoft_Word_(2)[1].doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

2. Узгодження вимог сім 'ї й школи до ди­тини.

Вирішення цього завдання здійснюється на основі взаємодії соціального педагога й батьків, яка передбачає: єдність цілей виховання, морально-етичні цінності сім'ї й школи, організаційних навчально - виховного процесу. Єдність вимог сім'ї й школи є необхідною умовою виховання, тобто у випадку розбіжностей, що виникають, дитина потрапляє у важку ситуацію вибору й внутрішнього конфлікту. Необхідність «прилаштовуватися» під різні вимоги викликає психологічний дискомфорт і надає негативного впливу на формування особистості дитини.

Умови узгодження сімейного й шкільного виховання:

  • розробка єдиної програми виховання з урахуванням індивідуальних особливостей дитини:

  • створення морально-етичної атмосфери виховання на основі єдності моральних норм і цінностей сім'ї і школи;

  • спільний контроль за поведінкою й навчанням дітей, погод­ження способів виховного впливу;

  • організація оптимального режиму дня й робочого місця з урахуванням медико-гііієнічних норм і стану здоров'я ди­тини; конструктивне переборювання розбіжностей, що ви­никають у ході спільної виховної діяльності.

Форми реалізації узгодження сімейного і шкільного виховання

Педагогічна бесіда — дозволяє з'ясувати й погодити думки й позиції сім'ї та школи з проблем виховання, виробити позитивні відносини. Для педагога бесіда є джерелом змісту про зміст і методи сімейного виховання, про характер сімейних взаємин. Будучи засобом встановлення довірливих стосунків між бать­ками й соціальними педагогами, бесіда сприяє погодженню ви­ховних зусиль з урахуванням індивідуальних особливостей ди­тини. У ході бесіди необхідно здійснювати постановку кон­кретного виховного завдання, скласти єдиний спільний план впливу на дитину, погодити форми й методи виховання для до­сягнення кращого взаєморозуміння соціальному педагогу необхідно використати поважливий коректний тон спілкування, підкріплювати свої рекомендації конкретними прикладами. У цьому випадку бесіда стає також і формою переконання, сприяє формуванню чіткої виховної позиції батьків.

Педагогічна консультація (індивідуальна або колективна) -— містить практичні поради батькам з проблем виховання. У процесі вироблення й здійснення єдиних виховних вимог сім'ї й школи у батьків виникають різноманітні труднощі й необхідні питання. У ході консультацій соціальний педагог не лише відповідає на питання, а й орієнтує батьків на комплексний ха­рактер до виховання. Обговорюючи різні проблеми психології й педагогіки формування особистості дитини, виявляючи їх при­чини й накреслюючи способи вирішення, соціальний педагог і батьки виробляють єдині спільні дії.

Відкриті уроки — сприяють досягненню єдності вимог соціа­льного педагога й батьків. Запрошуючи на відкриті уроки бать­ків, соціальний педагог дає можливість познайомитися із зміс­том і методикою викладання предметів, визначити характер ви­мог, що ставляться до навчальної діяльності, спостерігати за по­ведінкою дитини на уроці. її активності й ступенем засвоєння матеріал}'. Відкриті двері «наближають» батьків до ходу нав­чального процесу, створюють }мови для оптимізації спільних зусиль сім'ї і школи у здійсненні навчальної діяльності дітей.

3. Організація колективу батьків, розвиток його виховного потенціалу Основою залучення батьків до виховної роботи в школі є усвідомлення ними необхідності створення оптимальних умов для виховання, почуття особистої відповіда­льності за досягнення поставлених цілей.

Умови реалізації цього завдання: формування мотивації й зацікавленості батьків до участі у виховній діяльності; добро­вільність вибору батьками виду діяльності допомога соціально­го педагога батькам у визначенні конкретних завдань і виборі форм і методів виховної роботи; уміння соціального педагога знайти правильні форми взаємодії з батьками, вести спілкуван­ня— діалог, здійснювати переконуючий вплив а саме:

  • індивідуальне педагогічне доручення — дозволяє залучати батьків до виконання виховної суспільної роботи в школі, мікрорайоні, сприяє підвищенню їхньої педагогічної куль тури. Доручення визначаються за бажанням батьків і у відповідності з їхніми можливостями. Це може бути керівництво гуртками і секціями, проведеная походів, екскурсій, свят, вечорів; участь у бесідах і диспутах; здійснення індивідуального шефства: доручення щодо укріплення й розвитку матеріальної бази школи; і т.ін.

  • день відкритих дверей (батьківський день) — проводиться у формі загального свята школи й сім'ї, у ході якого батьки знайомляться з житіям і досягненнями школи, беруть участь у різноманітних творчих і спортивних загальношкільних справах. Батьківський день сприяє укріпленню авторитету батьків у очах дітей, організовує спільну творчу діяльність батьків, учнів, педагогів.