Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення в дисципліну. Тема 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Введення в дисципліну

Ми приступаємо до вивчення нового предмету «Інвестування». На вивчення даного предмету відведено 108 годин, в т.ч. 21 лекційних, 8 годин практичних, 6 годин семінарських. За цей період часу ми разом набудемо спеціальні знання у галузі управління інвестиційною діяльністю. Даний предмет продовжить і розширить ваші економічні знання, що дасть вам у майбутньому використати набуті знання у практичній діяльності. Практичні навики дадуть уміння приймати в професійній діяльності обґрунтовані рішення щодо визначення напрямків, обсягів та об’єктів інвестування, дасть вам можливість управління активами і капіталом.

Вивчення даного предмету складається з двох частин – теоретичної та практичної. Для самоконтролю та перевірки засвоєння матеріалу при вивченні кожної теми, а їх 9, наводяться визначення основних термінів, ключові питання теми, перелік рекомендованої літератури. Теоретична частина кожної теми дає можливість вивчити основні теоретичні положення теорії інвестування. Практична частина вміщує практикум, до складу якого входять виконання практичних, тестових завдань, практичних ситуаційних вправ.

Для вивчення предмету ми використаємо літературу.

Основна література:

1. Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 18 вересня 1991 р. №1561-ХІІ.

2. Дука А.П. Теорія і практика інвестиційної діяльності. Інвестування. Навчальний посібник. Київ «Каравела». 2008 р. Р1.Р2. стор. 8-92.

Додаткова література:

1. Осипний В.Л. Інвестиції та інновації: проблеми теорії і практики. К., ІАЕ УААН, 2003 р.

2. Данілов О.Д., Івашина Г.М. Інвестування. К., Комп’ютер прес, 2001 р.

3. Майорова Т.В. Інвестиційна діяльність. Навчальний посібник. К., ЦУЛ, 2004 р.

В інформаційному центрі нашого коледжу є повністю навчальний матеріал по даному предмету – програми, лекційні матеріали, завдання на практичні роботи, семінарські заняття, на самостійну роботу, тестові і контрольні завдання.

Актуальним та необхідним завданням у реалізації наміченим на довгострокову перспективу економічного піднесення України та розвитку національної економіки є створення на інноваційній основі потужної виробничої бази за участю інвестиційного капіталу в основі якої повинні бути передові технології, новітня техніка, організаційні та управлінські нововведення.

Досягнення високого рівня соціально-економічного розвитку в Україні неможливе без ефективної інвестиційної політики перебудови економіки з метою створення сприятливого інвестиційного клімату. Однак, в умовах значного дефіциту внутрішніх фінансових ресурсів в Україні актуальним також стає формування виваженої політики залучень іноземних інвестицій, які забезпечували б інноваційну основу розвитку, що сприяло б подальшому зростанню національного виробництва.

Вирішення цих завдань пов’язане із здійсненням інвестиційних затрат на національному, регіональному та місцевому рівнях. Однак в осередку вітчизняних економічних кадрів гостра нестача спеціалістів із навичками щодо ідентифікації, розробки, оцінки та управління інвестиційними проектами.

Отже, зростання інтересу до вивчення інвестиційних процесів – об’єктивне явище, тому їх вивчення необхідне в усіх ланках системи освіти.

При вивчення курсу предмету ми будемо спиратись на авторитетну думку відомих вітчизняних спеціалістів – Бланка І.А., Мертенса А., Рейкової Л.І., Пересади А.А., Черваньова Д.М. та іноземних Бірмана Г.І., Кейнса Дж.М., Ліпсіца І.В., Марковіца М., Модільяно Ф., Шарпа В. та інших.

Теорія інвестицій має науково обґрунтовані засади. Ця теорія має окрему економічну природу і революцію інвестицій, їхню функціональну роль і мотиви утворення, вплив на економічні процеси. З огляду на це можна вважати що теорія інвестицій є складовою частиною загальної економічної теорії, одним із її структурних відокремлених розділів. Від початкових етапів економічна категорія «інвестицій» стала однією з центральних.

Теорія і методологія інвестицій виразно осмислюється і формулюється лише в другій половині ХХ ст. Однак, наукові системні за своїм змістом теорії інвестиції були сформульовані ще в середині ХVI ст. Насамперед це соціально-економічна теорія торгових інвестицій – меркантилізм, предметом дослідження якого була сфера обігу, середовище «породження грошей грошима», тобто зростання обсягів капіталу. Прибічникам теорії «мануфактурних» інвестицій пізнього меркантилізму властиве перебільшення ролі грошей, у яких вони вбачали чи не єдину умову розвитку виробництва.

Методологічний аналіз ефективних умов взаємодії з економічною системою потребує залучення додаткових наукових інструментів до дослідження розроблених у рамках теорій представників австрійської економічної школи, засновниками якої є Ф. Візер та К. Менгер. Вони Розвивали у своїх працях ідеї маржиналізму. Розробляючи теорію інвестування, виробничих благ вони розглядали витрати як своєрідну корисність. Особливе місце серед сучасних економічних теорій, які описують інвестиційні процеси як важливу складову частину економічної політики належить Дж. Кейнсу, котрий на уроках Великої депресії розробив загальну теорію зайнятості, процента і грошей яка дає можливість кількісно порівнювати такі важливі складові економічної діяльності, як заощадження та інвестиційна діяльність.

У 50-60-х рр. почався нових етап – етап математичної строгості економічної теорії. В цей час робилися спроби уточнення і забезпечення строгості дослідження умов максимальної ефективної економіки.

Механізм державного регулювання інвестиційної діяльності з домінуванням фінансових і грошово-кредитних методів економічної політики, аналіз інвестиційної діяльності в ринкових умовах знайшли відображення у працях М. Фрідмен, Л. Ерхард, Ф. Хайєк і Фішера.

Не менш важливим з точки зору становлення і розвитку сучасної теорії інвестицій є радянський етап в межах якого було напрацьовано значну частину наукових здобутків. Разом з тим особливістю наукових праць цього етапу є ототожнення інвестицій із капіталовкладення, та орієнтація останніх тільки на формування основних виробничих засобів.

З формування в Україні основ ринкових відносин зміцнюються і наукові підходи, виникають і розвиваються суто ринкові підходи до оцінки і прогнозування форм, методів і принципів здійснення інвестиційної діяльності.

Отже, приведений огляд і аналіз свідчить про те, що інвестиції були завжди в центрі уваги, хоча трактування цієї категорії було різним, оскільки вважались найважливішим економічним явищем.