Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ БІРЖОВЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

Кафедра цивільних та кримінально-правових дисциплін

ЗАВДАННЯ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни:

"біржове ПРАВО"

Київ – 2010

Розробник: Гайворонський Євген Петрович, доцент кафедри цивільних та кримінально-правових дисциплін

Рецензенти: Смітієнко Зінаїда Дмитрівна, к.ю.н., професор, зав. кафедри цивільних та кримінально-правових дисциплін.

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри цивільних та кримінально-правових дисциплін

(протокол № 1 від «___» вересня 2010 р.)

Розглянуто та схвалено на засіданні Вченої Ради факультету правознавства та міжнародних відносин

(протокол № 1 від «___» вересня 2010 р.)

УДУФМТ, 2010 р.

Семінарське заняття №1

Тема: Предмет біржового права. Виникнення і розвиток біржових структур. Історія діяльності товарних бірж в Україні

Задача 1.

До місцевого суду м. Борисполя звернувся громадянин Солодкий із позовом до громадянина Ковріжкіна про визнання недійсною біржової угоди купівлі-продажу житлового будинку на підставі ст.ст. 657, 220 ЦК України як такої, що не була нотаріально посвідченою. Представник біржі, яку було залучено в процес як третю особу на стороні відповідача, визнав, що угода купівлі-продажу житлового будинку була дійсно укладена і зареєстрована на біржі, проте заперечив вимогу про визнання уго­ди недійсною на тій підставі, що біржове право є інститутом господарського, а не цивільного права; відносини між сторонами з приводу укладення біржової угоди регулюються спеціальним законодавством, зокрема ст. 15 Закону України «Про товарну біржу», а тому положення ЦК України не регулюють цих суспільних відносин.

В чому полягає різниця між системою права і системою законодавства, яке їх співвідношення? До предмету якої галузі права належать спірні правовідносини? Якою нор­мою права належить керуватись у даному випадку? Дайте юридичну характеристику спору та вирішіть справу.

Задача 2.

Довірче товариство «Сова» звернулось до закритого акціонерного товариства «ЛМК», посилаючись на принципи прозорості та відкритості рин­ку і надійності захисту інвесторів, з вимогою надати для ознайомлення бізнес-план та іншу стратегічну інформацію з метою зниження ризику інвестування залучених коштів в цінні папери товариства. Акціонерне товариство відмовило в наданні цієї інформації, посилаючись на прин­ципи рівності, конкурентності та соціальної справедливості, стверджу­ючи, що інвестор не має жодних переваг порівняно з емітентами.

Покажіть співвідношення між вказаними принципами. В яких випадках правозастосовчий орган може керуватись безпосередньо принципами при вирішенні спору? Якими нормами права забезпечується реалізація даних принципів в Україні? Вирішіть справу.

Семінарське заняття №2

Тема: Зміст правового регулювання біржової діяльності

1. Поняття товарної біржі та принципи її діяльності.

Задача 1.

Фермер Котов вирішив продати певну кількість виробленої сільськогосподарської продукції на біржових торгах. З цією метою він уклав договір перевезення з транспортною організацією і повіз продукцію до обласного центру (м. Черкаси), у якому розташована біржа, оплативши за послуги перевезення 1000 грн.. Проте до біржових торгів його не було допущено з тих мотивів, що Котов не є чле­ном біржі, не подавав заявок на продаж свого товару на цих біржових торгах, а товар Котова не пройшов перевірку якості. Біржові тор­ги відбулись без участі Котова. Товар, аналогічний тому, який мав намір продати Котов, продавався на біржових торгах по ціні 5000 грн.

Продукція на суму 4000 грн., яка тривалий час перебувала в дорозі, зіпсувалась. У зв'язку з цим Котов направив претензію біржі про відшкодування заподіяної йому шкоди в розмірі 6000 грн., з яких 4000 грн. – вартість зіпсованої продукції, 1000 грн. – вартість витрат на транспортування продукції, 1000 грн. – упущена вигода (неотримані доходи).

Дати юридичну характеристику ситуації. У чому полягає відмінність біржі від ринку та ярмарку? Підготувати письмову відповідь на пре­тензію Котова від імені біржі.

Задача 2.

Правилами Харківської аграрної біржі передбачено, що до біржових торгів допускається сільськогосподарська продукція, стан­дартні контракти на таку сільськогосподарську продукцію, а також продукція, яка забезпечує виробництво сільськогосподарської продукції за умови, що операції з її продажу не перевищують 40% від загального обсягу товарів.

До якого виду бірж можна віднести Харківську аграрну біржу?

Задача 3.

За результатами роботи за рік акціонерного товариства «Товарна біржа «Воля», відповідно до рішення загальних зборів членів, акціо­нерам були виплачені дивіденди. Довідавшись про це прокурор виніс протест, мотивуючи його тим, що товарна біржа не має на меті отримання прибутку.

Товарна біржа погодилась із підставами протесту. На загальних зборах членів біржі було прийнято рішення про скасування раніше прийнятого рішення про виплату дивідендів та зобов'язано акціонерів повернути отримані в якості дивідендів кошти.

Акціонер Боровик не має бажання повертати отримані кошти. Боровик звернувся до суду із позовом до акціонерного товариства «То­варна біржа «Воля» із вимогою про визнання недійсним рішення загальних зборів членів біржі.

Дати юридичну характеристику спору. Яка мета діяльності товарної біржі? Чи обґрунтовані вимоги Боровика? Підготувати проект позовної заяви від імені Боровика.