Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ_Литовченко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Тема 7. Фінансово-бюджетне та грошово-кредитне регулювання економіки

Мета вивчення теми: зрозуміти сутність понять «державні фінанси», «бюджетна система країни», «зведений бюджет»; ознайомитись з принципами формування доходів та витрат державного бюджету, новим податковим законодавством; визначити головні причини інфляції та шляхи здійснення цінової та антиінфляційної політики держави.

7.1. Методичні поради до вивчення теми

Фінанси в загальному їх трактуванні означають застосування різноманітних способів розподілу ВВП на централізовані та децентралізовані фонди грошових ресурсів.

Фінанси активно впливають на процес суспільного відтворення, через: створення фондів нагромадження та споживання; додержання пропорцій обігу натуральних і грошових ресурсів та їх раціональне використання.

Інформаційною базою для прийняття управлінських рішень з питань ефективного використання фінансових ресурсів є зведений баланс фінансових ресурсів держави.

Метою розробки балансу є визначення обсягів фінансових ресурсів держави на прогнозний період, можливостей їх використання для фінансування економічних і соціальних програм розвитку, встановлення оптимальних напрямів їх розподілу та використання.

Основна частка державних доходів і витрат здійснюється через бюджетну систему. В Україні бюджетна система складається з Державного бюджету України, бюджету АР Крим та місцевих бюджетів.

Організація та принципи побудови бюджетної системи, а також взаємозв’язок між її окремими ланками характеризуються поняттям «бюджетний устрій».

Доходи Державного бюджету України формуються за рахунок:

  • податкових надходжень – частини податку на додану вартість, частини акцизного збору, податку на прибуток підприємств і організацій усіх форм власності (крім комунальної) та підпорядкування, податку на майно підприємств і організацій усіх форм власності та підпорядкування, плати за землю, надходжень від зовнішньоекономічної діяльності;

  • неподаткових надходжень і доходів від операцій з капіталом, що перебуває в загальнодержавній власності – частини доходів від приватизації та реалізації державного майна; орендної плати за оренду майна цілісних майнових комплексів; надходжень від внутрішніх позик; перевищення доходів над витратами Національного банку України;

  • доходів державних цільових фондів – Пенсійного фонду України, Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, Державного фонду сприяння зайнятості населення та ін.

Державні видатки здійснюються за статтями на підставі бюджетної класифікації:

  • фінансування державних послуг загального призначення – витрати на державне управління; утримання законодавчих, виконавчих і судових органів; міжнародну діяльність, національну оборону, забезпечення громадського порядку і безпеки і т. д.);

  • фінансування виробництва суспільних товарів – витрати на науку, освіту, культуру і мистецтво, охорону здоров’я, фізичну культуру і спорт, соціальний захист і соціальне забезпечення, житлово-комунальне господарство, засоби масової інформації і т. і.;

  • фінансування державних послуг, пов’язаних з економічною діяльністю – витрати на розвиток галузей матеріального виробництва; на забезпечення більш високої ефективності господарської діяльності, здійснення структурних перетворень в економіці, створення умов для економічного зростання, на реалізацію цільових комплексних програм і т. і.);

  • видатки державних цільових фондів – Видатки державних цільових фондів);

  • інші видатки (виплати процентів і витрати, пов’язані з обслуговуванням державного боргу, створення резервних фондів, трансферти загального характеру і т.д.).

Важливим індикатором негараздів у економіці є інфляція, яка характеризується загальним підвищенням цін та зниженням купівельної спроможності грошей. Вона виникає не стихійно, а внаслідок перевищення випуску грошей над виробництвом товарів.

Для її розрахунку застосовують показники темпу та рівня інфляції. Темпи інфляції показують зміну рівня цін в економіці і розраховують як співвідношення рівня цін поточного та базового року. Рівень інфляції визначається за допомогою індексів цін (промислових або оптових цін, споживчих або роздрібних цін тощо).

Темп інфляції визначається за формулою:

, (7.1)

де It - індекс цін поточного періоду;

It-1 - індекс цін попереднього періоду.

До основних видів інфляції відносять:

• за темпами: помірну, галопуючу та гіперінфляцію.

•за причинами виникнення: інфляцію попиту та інфляцію пропозиції;

• за формами прояву: відкриту та пригнічену інфляцію.

Якщо підвищення загального рівня цін супроводжується швидким та значним падінням обсягів виробництва, таке явище називають стагфляцією.

З метою здійснення цінової та антиінфляційної політики держава створює спеціальну систему органів ціноутворення, до якої в Україні входять загальнодержавні, регіональні та відомчі установи. До першої групи належить Міністерство економічного розвитку та торгівлі України, а до другої – управління з питань цінової політики Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.