Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать

7

Практичне заняття 1 Ризик як кількісна оцінка небезпек

  1. Небезпечні та шкідливі фактори

  2. Ризик як кількісна оцінка небезпек

  3. Надзвичайні ситуації як наслідок реалізації не­безпек

Мета заняття: Навчитися розраховувати ризику небезпек и і визначати потенційно-небезпечні об'єкти.

Література:

1. Желібо Є.П. Безпека життєдіяльнготсі: /Є.П.Желібо, Н.М.Заверуха, В.В.Зацарний. Навч.посібн. – К.: Вид-во Каравела, 2001. -с.34-40.

2. Джигирей В.С. Безпека життєдіяльності: / В.С. Джигирей, В.Ц.Жидецький. Навч.посібн. – Львів: Вид-во Каравела, 2001. -с.18-22.

3. Ярошевська В.М. Безпека життєдіяльності: / В.М.Ярошевська. Навч.посібн. – Київ: Вид-во Кондор, 2004. - с.17-30.

4. Желібо Є.П. Безпека життєдіяльності: / Є.П.Желібо, В.В.Зацарний. Навч.посібн. - К.: Вид-во ВМУРЛУ, 2005. - с.37-46.

5. Лапін В.М. Безпека життєдіяльності людини: /В.М.Лапін. Навч.посібн. – К.: Вид-во Знання, 2007. -с.32-39.

6. Скобло Ю.С. Безпека життєдіяльності: / Ю.С.Скобло, Л.М.Тіщенко, В.Г.Цапко: Навч.посібн. – Вінниця: Вид-во Нова книга, 2000. – с.70-73

7. Бедрій Я.І. Безпека життєдіяльності: /Я.І.Бедрій.Навч.посібн. - Львів: Вид-во Магнолія, 2007.- с. 15,18, 307-321.

8. Мягченко О.П. Безпека життєдіяльності людини та суспільства: /О.П.Мягченко. навч.посібн. –К .: Вид-во Центр учбової літератури, 2011. –с. 42-49, 284-288.

9. Цапко В.П. Безпека життєдіяльності: / В.П.Цапко. Навч.посібн. - К.: Знання-Прес, 2003. -с.81-85, 239-243.

В результаті заняття студент повинен знати:

- які фактори відносяться до небезпечних, а які до шкідливих;

- чинники цих факторів, що призводять до небажаних наслідків;

- методи кількісної оцінки ризику небезпек;

- критерії переходу небезпечної події в НС;

- класифікацію НС;

вміти:

  • ідентифікувати і оцінити рівень небезпеки;

  • обґрунтувати категорію об’єкта галузі за рівнем загрози та ступенем їх захищеності;

  • визначати потенційно небезпечні об’єкти і території.

  1. Небезпечні та шкідливі фактори

Небезпека - це стан при якому фактори - хімічні, фізичні, біо­логічні, соціальні, психічні можуть проявити свою негативну дію за певних умов, збігу обставин.

Небез­печним називається чинник, вплив якого на людину за певних умо­вах призводить до травми або погіршення здоров'я, хвороби, смерті, до аварії, катастрофи.

Небезпеки проявляються при недотриманні принципів безпеч­ної життєдіяльності, принципів ергономіки, тобто при порушенні правил експлуатації обладнання, пристроїв, порушенні вимог без­пеки праці, інструкцій. Отже, при належній організації діяльності у виробничій, побутовій, природній та соціальній сферах небезпеку можна і треба звести до мінімуму.

Якщо небезпечний чинник призводить до захворювання або зниження працездатності, до професійного захворювання, його вва­жають шкідливим. На підприємствах України сконцентровано ба­гато потенційно небезпечних, енергонасичених виробництв - гірни­чодобувні, хімічні, металургійні, атомна енергетика. Через це різко зросло техногенне навантаження про що свідчить рис. 1.

На відміну від небезпечного (скритого, потенційного) фактора, шкідливий фактор проявляє свою негативну дію відкрито, постійно у часі і просторі при контакті людини з ним. Шкідливий чинник діє в часі постійно, збільшуючи ступінь ризику погіршення здоров'я, життєздатності і навіть втрати життя.

Щоб зменшити шкідливу дію будь-якого фактору треба засто­совувати певні заходи - перед усім технічні (колективні та індивідуальні засоби захисту), організаційні та інші принципи БЖД. Для зменшення негативних результатів небезпечних факторів, об'єктів прогнозування їх стану в Україні діє Закон «Про об'єкти підвищеної небезпеки».

У побуті тільки серед дітей реєструється біля 300 тис. травм. У воді щорічно гине більше 5000, у пожежах більше 2000 людей. В середньому у світі на один смертельний випадок припадає 230 нещасних випадків. Зокрема у ФРГ - 1000, Англії - 650, Франції - 900, у Чехії - 230, Шве­ції - 370, в Італії - 500, в Україні - 30, тобто у 10-30 разів менше. В той же час в Україні абсолютна кількість смертельних травм більше ніж: у ФРГ - в 1,4 рази, в Англії - у 2 рази, Франції - 1,6 разів. Погіршен­ню безпечної життєдіяльності людей сприяє екстремально негативна екологічна ситуація у більшості регіонів держави. Зниження стану здоров'я населення України на 60-90% є результатом негативної дії се­редовища та екологічно недоброякісних продуктів харчування. Все це разом взяте сприяло збільшенню захворювань, зростанню смертності та скороченню життя, особливо серед чоловіків. Нині воно складає в середньому 63 роки, що на 10 років менше, ніж 10-12 років тому.

Праця людини у всіх її багатогранних проявах здійснюється в межах вироб­ничих і невиробничих одиниць - підприємств, організацій, установ, в побуті, природі, залежить від їхнього технологічного складу, до якого відносяться такі об'єкти, як територія, ландшафт, будинки і споруди, шляхи сполу­чення, устаткування, транспортні засоби, енергія й електроустановки, предмети праці, відходи виробництва, а також навколишнє середови­ще - земля, атмосфера, водойми, фауна, флора, мікроорганізми. Тому важливо кількісно прогнозувати стан безпеки.

Велику небезпеку складають природні космічні небезпеки (яви­ща). Вираховано, що кожні 50-100 млн років на планету падають асте­роїди діаметром 10-15 км, викликаючи глобальні катаклізми. За розрахунками вчених Всесвітньої астрономічної асоціації в 2027 році орбіта Землі може перетнутися з орбітою поді­бного космічного тіла. Біля 65 млн років тому 80 % живого загинуло від такого зіткнення. Вважається, що біля 12 тис. р. тому Земля зі­ткнулася з порівняно невеличким астероїдом, який викликав Всес­вітній потоп (описаний у Біблії) і вірогідно загибель Атлантиди, описаної Платоном. Астероїд був названий Салеським. Саме тому США провели вперше у липні 2005 р. експеримент у відкритому Космосі по знищенню однієї з комет на великій відстані від Землі. Це необхідно для розробки засобів, методів на випадок зіткнення нашої планети з будь-яким космічним тілом - болідом, метеоритом, кометою. Не менш небезпечні земні явища - землетруси, повені, тайфуни, зливи, епідемії та інші природні явища, які порушують звичайний ритм життя та діяльності людини, всього суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]