Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROBOChA_PROGRAMA_Yuridichny_zakhist_prav_sub-iv...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Плани практичних занять та завдання для самостійної роботи

Тема №1: Загальна характеристика та класифікація прав суб’єктів земельних правовідносин

Завдання для практичних занять (2 год.)

Теоретична частина:

Підготувати питання для обговорення:

  1. Загальна характеристика прав суб’єктів земельних правовідносин щодо набуття земельних ділянок на різних правових підставах. (Право на отримання земельних ділянок в процесі приватизації. Право на отримання земельних ділянок за давністю користування. Право на набуття земельних ділянок на підставі цивільно-правових угод тощо)

  2. Загальна характеристика права власності на земельну ділянку.

  3. Загальна характеристика права користування земельними ділянками. (Право постійного користування земельною ділянкою. Право оренди земельної ділянки. Право земельного сервітуту, емфітевзис, супефіцій).

  4. Загальна характеристика права на земельну частку (пай).

Практична частина1:

Розв'язати ситуаційні завдання:

Задача 1.

До Вас звернувся за консультацією громадянин Білорусі Іванов. Він розповів, що після смерті у червні 2010 року його матері, що проживала у Чернігівській області, він успадкував належний їй сертифікат на право на земельну частку (пай) у місцевому СВК. Коли ж пан Іванов звернувся до голови СВК з проханням про виділення належної на сертифікат землі в натурі, той відповів, що землю людині з таким прізвищем і громадянством не віддасть ні за яких обставин. При зверненні до сільської ради інженер-землевпорядник ради пояснив, що землю на сертифікат Іванову можуть видати лише в оренду.

Завдання:

  1. визначте коло суспільних правовідносин;

  2. дайте характеристику правової природи сертифікату на право на земельну частку (пай);

  3. чи праві у своїх твердженнях голова СВК та інженер- землевпорядник?

  4. дайте пораду, як можна реалізувати права Іванова.

Задача 2.

У 1997-1999 громадянин Куркуленко, власник кількох магазинів, що здійснюють продаж сільськогосподарської продукції, проводив масове скуповування земельних сертифікатів у різних селах району. У 2010 році він подав до відповідних органів заяви про виділення земельних ділянок за цими сертифікатами в натурі. Більшість заяв були задоволені, і пан Куркуленко в сукупності отримав 167 га землі (з них 148 га ріллі). Прокурор району звернувся до суду з позовом про вилучення в Куркуленка надлишків землі, оскільки, як він стверджував, у власності громадян не може перебувати більше 50 га землі.

Завдання:

  1. Визначте коло суспільних правовідносин;

  2. Визначте, яка максимальна площа землі може перебувати на праві приватної власності у громадян;

  3. Вирішити справу.

Завдання для самостійної роботи студентів (8 год.)

Теоретична частина:

Необхідно виконати:

Опрацювати відповідні джерела, наведені у переліку законодавчих та нормативних актів даної робочої програми, та дати відповідь на наступні питання:

1. Дайте загальну характеристику нормативно-правових актів рівня закону, що визначають гарантії прав суб’єктів земельних правовідносин у сфері приватизації земельних ділянок в Україні.

2. Дайте загальну характеристику нормативно-правових актів підзаконного рівня, що визначають гарантії прав суб’єктів земельних правовідносин у сфері приватизації земельних ділянок в Україні.

3. Дайте загальну характеристику нормативно-правових актів рівня закону, що визначають гарантії прав суб’єктів земельних правовідносин у сфері інших форм набуття прав на земельні ділянки в Україні.

4. Дайте загальну характеристику нормативно-правових актів підзаконного рівня, що визначають гарантії прав суб’єктів земельних правовідносин у сфері інших форм набуття прав на земельні ділянки в Україні.

5. Наведіть недоліки законодавства України у сфері набуття земельних ділянок за давністю користування.

6. Наведіть правові гарантії права власності на земельну ділянку за Земельним та за Цивільним кодексами України. Охарактеризуйте засади захисту речових прав на чуже майно за Цивільним кодексом України.

7. Дайте загальну характеристику нормативно-правових актів рівня закону, що визначають гарантії прав суб’єктів земельних правовідносин у сфері паювання та розпаювання земельних ділянок.

8. Дайте загальну характеристику нормативно-правових актів підзаконного рівня, що визначають гарантії прав суб’єктів земельних правовідносин у сфері паювання та розпаювання земельних ділянок.

Практична частина:

Розв’язати ситуаційне завдання:

Задача 3.

Громадянин Петров у 2006 році безоплатно отримав у власність земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку і господарських споруд. У 2010 році пан Петров розмістив у побудованому на цій ділянці сараї майстерню для ремонту взуття, платну лазню, у будинку влаштував магазин та контору і зареєстрував за цією адресою приватне підприємство. Його сусід Сидоров звернувся з приводу діяльності Петрова до сільської ради, районної податкової інспекції, органів пожежного і санітарного нагляду, антимонопольного комітету та інших контролюючих органів з вимогою “вжиття заходів”. Звернувся він і до районного управління земельних ресурсів з вимогою відібрати в Петрова земельну ділянку, оскільки вона використовуються не за цільовим призначенням.

Завдання:

  1. визначте коло суспільних правовідносин;

  2. розкрийте зміст права і обов’язку землевласників і землекористувачів використовувати земельну ділянку у відповідності до цільового призначення;

  3. обґрунтуйте дії посадових осіб районного управління земельних ресурсів, які вони повинні вжити у зв’язку із зверненням Сидорова;

  4. вирішити справу.

Рекомендована література: (див. в перелік: основна література – 1, 10, 26, 29, 35, додаткова література – 2, 11-12, 15, 17, 30, 36-39, 48, 113)

Тема №2: Поняття та види форм юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

Завдання для практичних занять (6 год.)

Теоретична частина:

Підготувати питання для обговорення:

1. Поняття та види форм, способів та засобів юридичного захисту прав суб’єктів земельних правовідносин.

2. Судовий захист прав суб’єктів земельних правовідносин:

2.1. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в загальному суді.

2.2. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в господарському суді.

2.3. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в адміністративному суді.

3. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин в позасудовому/адміністративному порядку:

3.1. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин через органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

3.2. Захист прав суб'єктів земельних правовідносин у порядку передбаченому законом України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року.

3.3. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин через органи прокурорського нагляду.

3.4. Захист прав суб’єктів земельних правовідносин через Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

4. Інші форми захисту прав суб'єктів земельних правовідносин.

4.1. Самозахист.

Практична частина1:

Розв'язати ситуаційні завдання:

Задача 1.

До Вас звернувся за консультацією голова дачного кооперативу «Схід». Із розмови із ним стало відомо, що кооператив отримав у 1996 році земельну ділянку для дачного будівництва розміром 7 га на праві постійного користування. Окремі громадяни-члени кооперативу нещодавно звернулися до місцевої ради із заявами про приватизацію земельних ділянок, але отримали листи у яких їх було поінформовано, що надання земельних ділянок у власність громадян, наданих у користування іншим суб’єктам, здійснюється лише після вилучення цих ділянок у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, а голові зазначеного кооперативу голова села натякнув про те, що безболісно зазначену процедуру дана юридична особа може «пройти» за 250 тисяч доларів США. Голова кооперативу повідомив, що кооператив заінтересований у тому, щоб 5 га із наданих земель була розподілена та надана на праві власності громадянам, а решта – залишилася у кооперативу «Схід».

Завдання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]