Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародні від Босняка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать

4.6. Оргаііізація прикордонного та митного контролю.

На міжнародних автобусних маршрутах в обов'язковому порядку на кожному кордоні здійснюється митний та прикордонний контроль.

На рис. 4.1, 4.2 відповідно показані схеми організації митного та прикордонного контролю при виїзді з України та в'їзді в Україну.

Митний контроль

Попередні операції

Наявність документів

М итний контроль

П опередні операції

Наявність документів

Аналіз документів

Відповідність документів

Контроль стану автомобіля

Санітарний та екологічний контроль

Завершення митного контролю

Візування документів

П

Прикордонний контроль суміжної держави

аспортний контроль

В иконання доручень правоохоронців

К онтроль за особами, яким заборонено виїзд з України

Виявлення викрадених речей

Рис.4.1. Схема організації митного та прикордонного контролю при виїзді з України.

П рикордонний контроль

П аспортний контроль

К онтроль транспортних засобів

В иконання доручень правоохоронцев

Контроль за особами, яким заборонено в’їзд в Україну

Виявлення вкраденого

Митний контроль

Аналогічно як при ви’їзді з України

Рис. 4.2. Схема організації прикордонного та митного контролю при вїзді в Україну.

Найважливішим в міжнародних, автобусних перевезеннях є перетин державного кордону (прикордонний та митний контроль).

Порядок пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

Пропуск осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна через державний кордон України здійснюється після проведення їх міжнародного,

митного контролю, у разі автомобільного сполучення - контролю руху автотранспортних засобів, повітряного сполучення - контролю на безпеку, у разі морського (річкового) сполучення - контролю суден з метою забезпечення безпеки мореплавства, а у відповідних випадках також санітарного, екологічного, ветеринарного, контролю за вивезенням з території України культурних цінностей, інших державних видів контролю.

Контроль осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, що прямують через державний кордон, при в'їзді в Україну назначається прикордонним

контролем і закінчується митним контролем. При виїзді з України починається митним контролем і закінчується прикордонним контролем. Відповідно до

законодавства України по міжнародних договорах у пунктах пропуску через державний кордон може здійснюватись спільний контроль контрольних органів і служб України та суміжних держав. У пункті пропуску через державний кордон, де функціонують тільки підрозділи прикордонного контролю і митні органи, при переміщенні транспортних засобів, товарів та інших предметів, що підлягають, крім прикордонного та митного, ще й іншим видам контролю, такий контроль здійснюється за викликом спеціалістами відповідних контрольних служб (залежно від підконтрольності товарів та інших предметів). За відсутності такої можливості ці транспортні засоби при в'їзді в Україну через державний кордон не пропускаються, при виїзді з України - повертаються назад на її територію і можуть направлятись у пункти пропуску, де на постійній основі функціонують структурні підрозділи відповідних контрольних органів і служб.

В' ї з д (прибуття) у пункт пропуску через державний кордон здійснюється відповідно до законодавства та міжнародних угод України, цієї Схеми пропуску на підставі офіційної інформації узгодженої форми, яка надається підрозділу прикордонного контролю та митному органу уповноваженими представниками адміністрації порту, аеропорту (аеродрому), прикордонної залізничної станції (залежно від виду сполучення та характеру транспортних перевезень) чи пере­візників (авіакомпаній, інших транспортних організацій), які здійснюють рейсові

або позарейсові (чартерні) перевезення, як це зазначено в цій схемі пропуску.

Після в'їзду (прибуття) у пункт пропуску особа, перевізник, вантажовласник чи

уповноважена ними посадова особа заявляє про готовність до контролю і пред'являє посадовим особам підрозділу прикордонного контролю і митниці документи, установлені законодавством і міжнародними договорами України, особисті чи на транспортний засіб і вантаж, який переміщується через державний кордон України. Посадові особи підрозділів прикордонного контролю та митних органів у рамках наданої їм компетенції приймають від зазначеної особи заяву (усну чи в письмовій формі встановленого зразка). Залежно від категорії особи, виду транспортного засобу, характеру вантажу, наявної інфраструктури пункту пропуску через державний кордон посадові особи підрозділу прикордонного контролю і митниці визначають при потребі обов'язкові види контролю особи, транспортного засобу, товарів та інших предметів, а також місце їх здійснення в пункті пропуску.

Прикордонний контроль. Посадові особи підрозділу прикордонного контролю в пункті пропуску здійснюють прикордонний контроль і пропуск через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна відповідно до чинного законодавства та міжнародних договорів. Проведення прикордонного контролю посадовою особою підрозділу прикордонного контролю в пункті пропуску здійснюється у формах перевірки правових підстав для перетинання державного кордону України особами, транспортними засобами і вантажами.

Прикордонний контроль включає:

  • паспортний контроль;

  • огляд транспортних засобів, вантажів та іншого майна, спостереження за транспортними засобами і, у разі потреби, їх супровід;

  • виконання доручень правоохоронних органів;

  • контроль за особами, яким у встановленому порядку заборонено в'їзд в

Україну;

- виявлення викраденого автомототранспорту і контроль транспортних засобів закордонного прямування;

  • адміністративно-правові та кримінально-процесуальні дії в поєднанні з оперативно-розшуковими заходами;

  • інші дії, які визначені нормативно-правовими актами України.

Митний контроль. Митний контроль товарів, транспортних засобів та інших предметів, що переміщуються через державний кордон України, здійснюється службовими особами митниці в зонах митного контролю, які визначені митницею і розташування яких у пунктах пропуску через державний кордон погоджено з прикордонними військами, з метою забезпечення дотримання державними органами, підприємствами, організаціями та фізичними особами установленого режиму переміщення через пункт пропуску товарів та інших предметів.

Митний контроль здійснюється у формах перевірки документів, потрібних для здійснення митного контролю, митного огляду, обліку товарів, транспортних засобів та інших предметів, що переміщуються через державний кордон, передбачених митним законодавством України.

Під час переміщення товарів, транспортних засобів та інших предметів через митний кордон України уповноваженими посадовими особами митного органу здійснюються:

  • перевірка, аналіз та реєстрація у передбачених випадках товаросупровідних, товаротранспортних та інших необхідних документів;

  • прийняття рішення щодо здійснення митного огляду транспортних засобів, товарів та інших предметів;

  • у передбачених законодавством випадках проведення митного оформлення

товарів та інших предметів;

  • прийняття рішення щодо можливості переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон;

  • надання дозволу на переміщення транспортних засобів, товарів та інших предметів через митний кордон.

У передбачених випадках у справах митниці залишаються оригінальні документи, що були підставою для переміщення товарів та предметів через митний кордон України (товаросупровідних та транспортних документів тощо). У разі неможливості вилучення оригіналів документів у справах митниці залишаються їхніі ксерокопії.

Переміщення через пункт пропуску товарів, транспортних засобів та інших предметів, що підлягають санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному та іншим видам контролю, завершується у разі позитивних висновків служб, що здійснюють ці види контролю. Результати такого контролю відокремлюються у вигляді відміток державних інспекторів цих служб у відповідних документах (товаросупровідних, товаротранспортних). У разі відмови в пропуску через державний кордон України транспортних засобів, товарів та інших предметів у зв'язку з не проходженням контролю інших контрольних служб відмову складає відповідна контрольна служба, про що для вжиття відповідних заходів обов'язково інформуються інші контрольні органи і служби, контроль якими на час відмови було здійснено.

Товари та інші предмети, що переміщуються через митний кордон країни транзитом, оформлюються відповідно до вимог Закону України "Про транзит вантажів". Вантажі, що переміщуються через державний кордон України транзитом, пропускаються в пріоритетному порядку і підлягають прикордонному контролю й обов'язковому декларуванню митним органам. Митний контроль здійснюється у пунктах пропуску через державний кордон, включає в себездійснення заходів згідно з цією Схемою пропуску. Обробка супровідної документації для транзиту вантажів здійснюється у спрощеному та прискореному порядку контролю, який визначається Держмитслужбою.

У пунктах пропуску для автомобільного і поромного сполучення відповідно до нормативно-правових актів та міжнародних договорів України посадовою особою служби міжнародних автомобільних перевезень (СМАП) Міністерства транспорту України здійснюється контроль руху автотранспорту, якому підлягають вантажні автотранспортні засоби, автобуси та мікроавтобуси.

У пунктах пропуску для повітряного сполучення відповідно до нормативно-правових актів та міжнародних договорів України здійснюється контроль на безпеку, у ході якого посадові особи служби авіаційної безпеки аеропорту (аеродрому), органу внутрішніх справ і підрозділу прикордонного контролю здійснюють комплекс заходів, призначений для захисту авіації від актів незаконного втручання у п діяльність (протиправних дій, пов’язаних з посяганням на нормальну і безпечну діяльність авіації та авіаційних об'єктів, унаслідок яких можуть статися нещасні випадки з людьми, майнові збитки, захоплення чи викрадення повітряного судна або такі, що створюють ситуацію для подібних наслідків).

'

У пунктах пропуску для морського (річкового, поромного) сполучення посадовою особою Інспекції державного портового нагляду здійснюється контроль суден з метою забезпечення безпеки мореплавства. Усі види контролю у пунктах пропуску для морського (річкового) сполучення здійснюються комісією, що призначається у складі посадових осіб підрозділу прикордонного контролю і митного органу, а за потреби - інших контрольних служб, капітана порту чи уповноваженої ним посадової особи. Комісію очолює посадова особа підрозділу прикордонного контролю. Капітан судна або судновий агент не пізніше ніж за 4 години до приходу (відходу) судна подає заявку на його оформлення у підрозділ прикордонного контролю і митницю з наступним уточненням цієї заявки за 1 годину до початку оформлення. Судновий агент (адміністрація порту) забезпечує доставку членів комісії до місця оформлення та у зворотному напрямку. Контроль суден для каботажною плавання здійснюється комісією у складі представників

підрозділу прикордонного контролю, митного органу та портнагляду. Відмітки про

проходження контрольних операцій здійснюються в судновій ролі. Відповідна

інформація надається до оперативно-чергової служби органів охорони державного кордону в пункт пропуску (пункт контролю) місця прямування судна. Контроль українських та іноземних яхт здійснюється комісією на загальних причалах (місцях), які визначаються в морському (річковому) пункті пропуску через державний кордон.

Контроль офіційних делегацій, вищих посадових осіб, дипломованих агентів, консульських посадових осіб і членів їх сімей, інспекційних груп для проведення інспекцій, військових груп та вантажів, аварійно-рятувальних та аварійно-відновних перевезень, спеціальних, небезпечних вантажів та спеціальних транспортних засобів здійснюється згідно із нормативно-правовими актами та її міжнародними договорами.

У вантажних автопортах, автотерміналах, які функціонують на підставі нормативно - правових актів України, порядок і послідовність контролю та оформлення осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна визначаються залежно від інфраструктури пункту продажу і характеру транспортних перевезень.

Особи, транспортні засоби, вантажі та інше майно пропускаються через державний кордон посадовою особою підрозділу прикордонного контролю після здійснення всіх передбачених законодавством видів контролю на підставі позитивних висновків посадових осіб митниці, у відповідних випадках - структурного підрозділу Міністерства транспорту України, а в разі потреби - й інших контрольних видів і служб.

За підсумками пропуску через державний кордон морського, річкового, повітряного судна, порому чи вантажного поїзда можуть застосовуватись акти про результати контролю транспортного засобу через державний кордон (додаток 1), які підписуються уповноваженими особами підрозділів прикордонного контролю, митного пункту та інших контрольних органів і служб (за підконтрольністю).

Час виконання контрольних операцій

Загальний час здійснення контролю осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна не повинен перевищувати часу затримки транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон, передбаченого розкладом або графіками руху.

Тривалість видів контролю відповідно до технологічного процесу роботи пункту пропуску визначається керівниками органу безпеки державного кордону і митниці, у разі потреби - інших контрольних органів і служб для кожного пункту пропуску окремо з урахуванням режиму його функціонування, наявності постійно діючих внутрішніх підрозділів інших контрольних органів і служб, видів та ефективності транспортного сполучення, категорій поїздок, характеру транспортних переміщень через державний кордон України.

Передання документів посадовій особі митного підрозділу в пункті пропуску здійснюється перевізником, експедитором, особою, уповноваженою на декларування згідно з переліком.

Митний контроль у пункті пропуску здійснюється в чотири етапи, які виконуються в такому порядку.

Перший етап — попередні операції.

Перевізником, експедитором, особою, уповноваженою на декларування, посадовій особі митного підрозділу в пункті пропуску подаються документи на товари, транспортні засоби та інші предмети для їх реєстрації, після завершення якої на товаросупровідних і товарнотранспортних документах проставляються відбитки штімпа "Під митним контролем". Здійснюються перевірка комплектності поданих документів, загальний огляд транспортного засобу, перевіряються цілісність тенту, непошкодженість митного забезпечення, накладеного на транспортний засіб. У разі потреби старший змінний митного підрозділу в пункті пропуску організовує звірення товаросупровідних і товаротранспортних документів з митним органом суміжної держави.

За наявності в інфраструктурі пункту пропуску вантажних автопортів, терміналів, інших територій митний контроль здійснюється в зонах митного контролю, визначених на цих територіях, з урахуванням етапів митного контролю, передбачених цією Типовою технологією. Переміщення транспортних засобів з вантажами із зони митного контролю безпосередньо в пункті пропуску в зону митного контролю автопорту (терміналу) або у зворотному напрямку здійснюється у сформованих колонах під контролем митниці.

При цьому начальник митниці має забезпечити умови, які б унеможливлювали підміну товаросупровідних і товаротранспортних документів. Передання документів, транспортних засобів посадовій особі митного підрозділу в автопорті (терміналі) здійснюється перевізником, експедитором, особою, уповноваженою на декларування згідно з переліком.

При в'їзді транспортного засобу в автопорт та виїзді з автопорту (терміналу) старший зміни митного підрозділу в автопорпорті (терміналі) може прийняти рішення про переогляд цього транспортного засобу.

Митний контроль незавантажених транспортних засобів проводиться безпосередньо в пункті пропуску без використання автопорту (терміналу).

Другий етап — аналіз документів та здійснення митного контролю.

Посадовою особою підрозділу митниці здійснюється перевірка

  • товаросупровідних, товаротранспортних та інших документів, у тому числі дозволів державних органів (у разі потреби);

  • достовірністі інформації про переміщувані товари, транспортні засобтд, інші предмети в центральній базі даних Держмитслужби.

Дозвіл про потребу здійснення митного огляду товарів, транспортних засобів та інших предметів, які перебувають під митним контролем, бере старший зміни митного підрозділу в пункті пропуску державних актів попереднього аналізу товаротранспортних, товаросупровідних та інших документів, у тому числі

дозволів інших державних актів на переміщення товарів, транспортних засобів та

інших можливих порушень митних правил або контрабандної інформації про переміщувані товари, транспортні засоби та інші предмети. Митний огляд завершується оформленням Акта на перший огляд відповідно до порядку роботи відділу тари на підвищення вартості регіональної митниці (митниці) при вирішуванні класифікації та кодування товарів, затвердженого наказом Державної митної служби України від 02.12.99 № 782.

Третій етап — здійснення контролю суміжними службами. Усі товари, транспортні засоби та інші предмети, що переміщуються через державний кордон України, крім митного, підлягають огляду іншими суміжними службами

(ветеринарного фітосанітарного контролю тощо), то посадова особа митниці видає перелік потрібних документів для здійснення таких видів контролю перевізнику, експедитору або особі, уповноваженій на декларування.

Пропущення через пункт пропуску товарів, транспортних засобів та інших предметів, що підлягають ветеринарному, фітосанітарному та іншим видам контролю, завершується у разі позитивних оглядів служб, що здійснюють ці види контролю. Результати огляду контролю відображаються у вигляді відміток державних інспекторних служб на товаросупровідних та товаротранспортних документах.

У разі відмови в пропуску через державний кордон України товарів, транспортних засобів та інших предметів у зв'язку з непроходженням контролю суміжних служб відмову складає відповідна контактна державна служба (інспекція).

Четвертий етап — завершення митного контролю. Після завершення контролю суміжні служби здійснюють нарахування митних та інших платежів, що підлягають сплаті в пункті пропуску.

По відсутності зауважень при митному оформленні вирішується надання пропуску товарів, транспортних засобів та інших предметів на митну територію України. Здійснюється реєстрація документів у відповідних журналах реєстрації та занесення відомостей про пропущені на митну територію України або за її межі товари, транспортні засоби та інші предмети до центральної бази даних Держмитслужби.

Завершується оформлення документів проставленням на них відбитків особистого митного забезпечення. У разі потреби начальником зміни може бути прийняте рішення про переогляд. Після завершення переогляду накладаються пломби. У встановлених випадках оформлюються документи контролю за доставкою товарів, транспортних засобів та інших предметів у митниці призначення. Документи повертаються перевізнику, експедитору, особі, уповноваженій на декларування, під особистий підпис у журналі реєстрації.

Особливості здійснення митного контролю за переміщенням товарів, транспортних засобів та інших предметів залежно від напрямку їх переміщення через державний кордон України

Ввезення товарів на митну територію України.

На 1-му етапі надаються документи митному органу.

На 2-му етапі уповноваженою посадовою особою підрозділу митниці здійснюється запит до центральної бази даних Держмитслужби за номером акцизної (попередньої) декларації та (або) попереднього повідомлення (крім випадків, передбачених чинним законодавством).

У разі наявності електронної копії акцизної (попередньої) декларації та (або) попереднього повідомлення здійснюється перевірка відповідності даних, що містяться в товаротранспортних, товаросупровідних документах, до відомостей, зазначених в електронній копії. Друкується примірник відповідної акцизної (попередньої) декларації та (або) попереднього повідомлення з проставленням відбитка штампа "Під митним контролем".

З-й етап – здійснення контролю суміжними службами. Перевізнику надаються перелік потрібних документів для здійснення інших видів контролю (ветиринарного, фітосанітарного, гігієнічного контролю тощо). Переміщення через пункт пропуску товарів, транспортних засобів та інших предметів завершується у разі позитивних висновків служб, що здійснюють ці види контролю.

Ha 4-му етапі після прийняття рішення про можливість пропуску товарів, транспортних засобів та інших предметів на митну територію України уповноваженою посадовою особою підрозділу митниці до центральної бази даних Держмитслужби заносяться відповідні відомості про товари, транспортні засоби, інші предмети, перевізника тощо.

Вивезення товарів за межі митної території України. Підставою для вивезення товарів, транспортних засобів та інших предметів за межі митної території України є подання митному органу в пункті пропуску відповідних примірників вантажної митної декларації з відмітками про завершення митного оформлення в митниці відправлення.

На 1-му етапі примірники вантажних митних декларацій надаються разом з іншими документами.

На 2-му етапі перевіряється наявність інформації про переміщувані товари, транспортні засоби та інші предмети в центральній базі даних Держмитслужби.

Митниками здійснюється перевірка відповідності даних, що містяться в спеціальних товаросупровідних, товаротранспортних та інших документах, наданих у центральній базі даних Держмитслужби.

Прийняття вантажної митної декларації відповідно до порядку, визначається чинним митним законодавством, вилучається для подальшого зберігання в справах митниці.

Переміщення товарів транзитом через митну територію України. Митнийконтроль таких товарів, транспортних засобів та інших предметів здійснюється згідно з цією Типовою технологією з відповідних вимог наказу Державної митної служби України «Про затвердження Типової технології митного контролю й письмового оформлення товарів та інших предметів».

Прикордонні положення

В пунктах митниці залишаються оригінали документів, що були надані для пропуску вантажу на митну територію України (товаротранспортних, товаросупровідних документів тощо).

У разі неможливості вилучення оригіналів документів у пунктах митниці залишаються їхні ксерокопії, завірені відповідно до особистої номерної печатки інспектора, що здійснював митний контроль.