Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачі кримінальне право.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
27.72 Кб
Скачать

Задачі з теми “Злочини проти правосуддя”

10. За підозрою у вчиненні розбійного нападу був заарештова­ний Дишлюк. На допиті у слідчого Ларіна він категорично заперечував вчинення ним злочину. Тоді Ларін звернувся зі словами: "Виведіть його і розстріляйте там же, де звичайно розстрілюєте". Злякавшись за своє життя, Дишлюк "зізнався" у вчиненні розбій­ного нападу. Однак під час слухання справи в суді він винуватим себе не визнав і розповів про обставини, за яких він "зізнався" у вчиненні злочину.

Варіант. Дишлюк дійсно вчинив розбійний напад.

11. Суддя Бояров одержав матеріали про факт дрібного хулі­ганства, вчиненого Лященком, з яким перебував у неприязних сто­сунках. З почуття помсти він виніс постанову про притягнення Лященка до кримінальної відповідальності. Вироком суду (суддя Власенко) Лященко за ч. 1 ст. 296 КК України був засуджений до арешту строком три місяці.

Варіант. Після суду Лященко покінчив життя самогубством.

12. Мати підсудного Муравенко через захисника Пронька пе­редала судді Козярчуку, який розглядав справу про обвинувачення її сина за ч. 3 ст. 296 КК України, 5 тис. грн. за те, щоб сину було призначене мінімальне покарання, передбачене законом. Козярчук призначив два роки позбавлення волі, хоча фактичні обставини справи і особа винного свідчили на користь призначення більш су­ворого покарання.

Варіант. Суддя Козарчук виніс виправдувальний вирок

9. Капітан теплоплава Троян був обраний народним засідате­лем. Розглядаючи в складі суду справу колеги по роботі Сушка, який обвинувачувався у вчиненні умисного вбивства жінки, яка завідомо для винного була в стані вагітності, Троян став адресатом звернень з боку Гулого та Карпенка, теж капітанів. Йому пропону­вали не прискіпуватися до деталей, виявити капітанську солідар­ність і взагалі зробити все можливе для пом'якшення покарання. Відкидаючи такий підхід до здійснення правосуддя, Троян прояв­ляв у судовому засіданні активність у встановленні істини. Виро­ком суду Сушка було визнано винним і засуджено за п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України до 12 років позбавлення волі. Після суду Гулий назвав Трояна прислужником владних структур.

14. П'яний Федорчук забув в електричці піджак, в кишені яко­го лежала одержана у цей день його заробітна плата. Щоб уникну­ти в сім'ї неприємних ускладнень, він заявив у РВВС, що був по­грабований двома невідомими.

Чи є в діях Федорчука склад злочину?

Варіант. Викладене в заяві Федорчук підтвердив під час допи­ту його після порушення кримінальної справи за фактом пограбу­вання.

57. Буряк увечері сидів на ґанку свого будинку. В цей час в кінці вулиці почувся крик "Держи вбивцю!", дорогою біг чоловік. Останній, побачивши напіввідкриті двері в будинку Буряка, пробіг повз Буряка і сховався в будинку. Буряк на це ніяк не зреагував і нічого не сказав працівникам міліції, які бігли дорогою.

64. Білоконь і Чорновіл проникли в магазин і викрали з нього товарів на 4 тис. гривень. Вони принесли викрадене до Усенка і попросили його сховати "здобич". Усенко сховав речі на горищі.

Варіант. Усенко до цього вже не один раз переховував викра­дені речі.