Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічна практика.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
87.51 Кб
Скачать

3.2 Розробка інструкції з техніки безпеки згідно дипломного завдання

Згідно з вимогами ГОСТ 12.1.030-81 для забезпечення безпеки в лабораторії виконано занулення паяльної станції і ЕОМ, оскільки електропостачання здійснюється від двух фазної мережі з заземленням 220 В.

Занулення перетворює замикання на корпус в однофазне коротке замикання, в результаті чого спрацьовує максимальний струмовий захист, що відключає пошкоджену ділянку мережі. Щоб виконати занулення слід навмисно електрично з'єднати з нульовим проводом мережі корпусу всіх ЕОМ, які можуть випадково виявитися під напругою. Час спрацювання автомата захисту має бути не більше 0,1-0,2 с. Лінія електромережі для живлення ЕОМ виконана як окрема двухпровідна мережа, шляхом прокладання фазового, нульового робочого та нульового захисного провідників. Площа перерізу нульового робочого та нульового захисного провідників не менше площі перерізу фазового провідника.

Виконано повторне заземлення нульового проводу з метою зниження напруги на корпусі електрообладнання в момент електричного замикання на корпус і при обриві нульового проводу. При цьому, необхідно використовувати природні і штучні заземлювачі. Величина опору повторного заземлення не повинна перевищувати 10 Ом.

Згідно ДНАОП 0.00-4.12-99 необхідно проводити вступний, первинний на робочому місці, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі. Вступний інструктаж необхідно проводити при вступі на роботу. Інструктаж організовує і проводить служба охорони праці, факт інструктажу фіксується в журналі вступного інструктажу. Основні питання інструктажу - загальні питання охорони праці на підприємстві, режим роботи підприємства, можливі небезпеки, надання долікарської допомоги.

Первинний інструктаж необхідно проводити безпосередньо на робочому

місці. Інструктаж проводить керівник, факт інструктажу необхідно фіксувати в журналі первинного інструктажу. Основні питання інструктажу - ОВПФ, що діють на робочому місці, захист від них, гігієна праці при виконанні робіт.

Аналогічно, з періодичністю в півроку проводити повторні інструктажі.

Позаплановий інструктаж слід проводити при зміні умов праці, введення в експлуатацію нової техніки, а також при нещасних випадках.

Зміст всіх інструктажів повинно відповідати вимогам ДНАОП 0.00.-4.12-99.

Для зменшення впливу недостатньої освітленості використовувати в лабораторії тип світильників - стельові люмінесцентні світильники типу ЛПО-36 4 × 20 (загальна кількість 2 шт.). У цьому типі світильників застосовується розсіююча решітка щоб уникнути відблисків на елементах зібраного вироби, а також на інших частинах робочого місця. Лампи в ньому підключені противофазно з метою зменшення пульсацій і, як наслідок, зменшити вплив цього шкідливого фактора.

Вогнегасники розташовані на робочих місцях згідно з планом з метою забезпечення оперативності в гасінні пожежі.

Датчики вогню і диму розташовані таким чином, щоб зона їх дії перекривала всю площу приміщення.

При роботі з паяльною станцією необхідно проявляти обережність з огляду на високу температуру окремих її частин, у зв'язку з цим необхідно надіти робу або халат і покрити волосся робітника, щоб уникнути отримання опіків. Також слід врахувати, що підчас проведення електромонтажних робіт виділяються токсичні речовини, попадання в очі або дихальні шляхи яких можуть викликати відхилення нормального стану здоров'я працівника, тому монтажник повинен бути оснащений захисними окулярами, респіратором або марлевою пов'язкою.