Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
15.21 Mб
Скачать

Основи термічної обробки сталей

Технологія металів складається з таких основних технологій:

  • металургія – отримання сплаву заданого складу;

  • механічна технологія – отримання виробів заданої форми і розмірів;

  • термічна обробка – отримання заданих властивостей, які в значний мірі визначаються структурою сплавів. Структурні зміни відбуваються внаслідок фазових перетворень.

Перетворення в сталі при нагріванні.

При нагріванні відбувається перетворення перліту в аустеніт. Перліт є суміш двох фаз – феріту і цементиту. При нагріванні до критичної температури t0s починають з'являтися мілкі зерна аустеніту, в яких розчиняється цементит. При продовженні підвищення температури зерна аустеніту ростуть, з'являються нові зерна і продовжується розчинення цементиту. Процес триває до повного перетворення перліту в аустеніт.

Перетворення в сталі при охолодженні.

Перетворення аустеніту в перліт може відбуватись тільки при t0<7270С.. Для розпаду аустеніту потрібно його охолодження. Закономірності цього процесу характеризуються діаграмою ізотермічного перетворення аустеніту (розпадом аустеніту при постійній температурі).

Діаграму відтворюють експериментально. Зразки сталі, нагріті до аустенітного стану, швидко занурюють в ванну з рідиною, яка має температуру t <t s, і витримують до завершення перетворення. Ступінь розпаду аустеніту визначають різними методами, наприклад, мікроструктурним.

Процес швидкого охолодження до температур, <t s, називають переохолодженням.

  • При незначному переохолодженні аустеніт розпадається з утворенням тонкої механічної суміші феріту і цементиту (перліту). Пластини феріту і цементиту мають розмір 0,6 -1,0 мкм. Припустимо, що за 0,5 с зразок охолоджується до t0 = 7000 С і далі витримується при цій температурі (ізотермічне перетворення). Виявляється, що з часом, до т. п1, в аустеніті ніяких перетворень не відбувається. Перетворення починаються лише в точці п1. Період часу до точки п1 називається інкубаційним періодом. Перетворення аустеніту завершуються повністю до часу т. к1, коли аустеніт повністю перейшов у перліт.

  • При збільшенні переохолодження до 500 - 1200С (охолодження до t0 = 6500 С і менше)бачимо, що інкубаційний період, початок п2 і кінець к2 перетворення (період перетворення аустеніту) зменшились, пластини феріту ростуть менше і товщина їх складає 0,25 – 0,30 мкм. Таку структуру називають сорбітом.

  • При переохолодженні на 1800 – 2000 С (до t0 = 5000 С) отримаємо відповідно точки п3 і к3 перетворення аустеніту, ріст пластин зупиняється раніше, розмір їх складає 0,1 – 0,15 мкм. Таку структуру називають трооститом.

П

С

Т

Б

Таким чином, перліт, сорбіт і тростит – це ферітно-цементитні пластинчаті структури, які відрізняються лише розміром зерен.

При більшому переохолодженні аустеніту (до t0=2400С і нижче) відбуваються інші перетворення. Атоми заліза з γ-решітки перебудовуються в решітку α, але вуглець не встигає виділитися і утворити часточки цементиту, він зостається розчиненим в решітці α, утворюючи пересичений твердий розчин вуглецю в α-залізі, який має назву мартенсит.

  • При переохолодженні до t0=3500С на діаграмі отримуємо точки п4 і к4 перетворення аустеніту, а структура сталі представлятиме суміш троститу і мартенситу. Така структура має назву бейніт.

При збільшенні кількості подібних випробувань знайдемо ряд точок початку (пп) і (кп) перетворень аустеніту. З'єднавши ці точки, отримаємо дві криві перетворення аустеніту: криву І початку перетворення при різних температурах і криву ІІ кінця перетворення при тих же температурах.

При охолодженні зразків з певною швидкістю, яка називається критичною, і швидше, при t0=2400С (лінія Мп) починається перетворення аустеніту в мартенсит; подальше перетворення аустеніту в мартенсит відбувається тільки при зниженні температури і закінчення цього перетворення для евтектоїдної вуглецевої сталі відбудеться лише при t0=-500С .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]