Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа ГЭК ФИНАНСЫ_12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Програма дисципліни «страхові послуги»

Тема 1. Страховий ринок і страхова організація.

Поняття страхового ринку. Страхова індустрія як частина сфери послуг, її організаційні форми. Суб'єкти страхового ринку. Роль посередників: агентів і брокерів. Перспективи розвитку страхового ринку в Україні. Порядок створення, функціонування і ліквідації страхових компаній. Товариства взаємного страхування. Спеціалізація страховиків. Ресурси страховика: фінансові, матеріальні, трудові, інформаційні. Структура страхових компаній. Центральний офіс. Філії і представництва. Управління страховою компанією. Страхові об'єднання.

Тема 2. Страхова послуга і маркетинг в страхуванні.

Страхова послуга як специфічний товар. Ознаки, що характеризують страхову послугу. Економічна необхідність надання страхових послуг фізичним і юридичним особам і розширення їх асортименту. Служба маркетингу страхової компанії і її функції. План маркетингу. Інформаційне забезпечення маркетингових досліджень. Реалізація страхових послуг. Вивчення і формування попиту на страхові послуги. Система страхових послуг. Безпосередній продаж: переваги і недоліки. Продаж через посередників: переваги і недоліки. Права і обов'язки страхових посередників. Вимоги законодавства України до страхових посередників. Маркетинг в страхуванні Роль реклами в реалізації страхових послуг. Види страхової реклами і вимоги до неї. Контроль з боку страхових компаній і держави за реалізацією страхових послуг.

Тема 3. Порядок складання і ведення страхового договору.

Етапи проходження страхової угоди: заява про страхування; Андеррайтинг; складання договору страхування; видача полісів, врегулювання вимог страхувальника, які стосуються відшкодування збитків. Заява про страхування: форма надання, зміст, значення. Андеррайтинг: оцінка ризиків; дозвіл питань по ухваленню об'єкту на страхування; визначення термінів, спеціальних вимог, обхвату і розмірів страхового покриття; франшизи; розрахунок страхової премії. Складання договору страхування. Страховий поліс як форма договору страхування. Зміст страхового поліса, його зв'язок з правилами страхування. Структура страхового поліса. Страховий сертифікат. Врегулювання вимог з приводу відшкодування збитків. Дії страхувальника при настанні страхової події. Дії страховика з приводу дослідження характеру і розмірів збитків. Страховий акт. Виплата відшкодування. Система страхового забезпечення. Франшиза. Виключення.

Тема 4. Державне регулювання страхової діяльності.

Необхідність і значення державного регулювання страхової діяльності. Шляхи наближення законодавчої і нормативної бази страхування до міжнародних стандартів. Органи контролю за страховою діяльністю і їх функції. Реєстрація і ліцензування страховиків. Контроль за діяльністю страховиків.

Тема 5. Страхові ризики і їх оцінка.

Поняття ризику. Основні характеристики риски. Рівень ризику. Частота ризику і розмір збитку. Управління ризиком. Роль управління ризиком у виявленні, ідентифікації і позначення методів впливу на ризик. Виключення ризику. Активне і пасивне попередження ризику. Суб'єктивні і об'єктивні ризики. Матеріальні і нематеріальні ризики. Чисті і спекулятивні ризики. Фундаментальні і часткові ризики. Значення страхового ризику. Ознаки страхового ризику. Специфіка ризиків у страхуванні майна, відповідальності, в особистому страхуванні. Оцінка ризику і значення доцільності страхування. Критерії визначення ціни страхування. Структура і основи розробки страхових тарифів.