Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
428.54 Кб
Скачать

3. Виробничий цикл і його тривалість

Виробничий цикл - це період часу, протягом якого матеріал, що використовується у виробництві, перетворюється у готовий виріб.

Розрахунок тривалості виробничого циклу виготовлення виробу починається з розрахунку тривалості циклів окремих часткових процесів, в яких один і той самий предмет праці послідовно проходить слідуючі операції: обробка деталей, збирання вузлів, загальне складання виробу. Тривалість виробничого циклу виготовлення деталі в загальному вигляді можна розрахувати за формулою:

Ту = ∑ То ∑ + ∑ tп.з + ∑ tпр. + ∑ tк + ∑ tт + ∑ tмо + ∑ tмц

То - час виконання технологічних операцій з врахуванням перерв партійності, або операційний цикл:

tп.з. - підготовчо-заключний цикл;

tпр - час природних процесів;

tт - час транспортних операцій:

tк - час контрольних операції:

tмо - час міжонераційних перерв (очікування):

tмц - час міжцехових перерв (очікування).

Серед всіх складових виробничого циклу особливо слід, зупинитися на операційному циклі. Тривалість операційною циклу обробки партії деталей па кількох операціях залежить від часу обробки однієї деталі, кількості деталей в партії, кількості робочих місць на певній операції, ступені паралельності виконання операцій, то визначається видом руху деталей. Існує три види руху деталей по операціях технологічного процесу: послідовний, паралельний і паралельно-послідовний.

Послідовний рух характеризується тим, що партія деталей, які обробляються, передається з однієї операції на слідуючу тільки після завершення обробки всієї партії на попередній операції. Тривалість обробки партії деталей при такому русі визначається за формулою:

Т о.посл = n ×

де m- кількість операцій у даному процесі;

n - кількість деталей в партії;

ti - трудомісткість і-ої операції;

Сі - кількість робочих місць, на цій операції. Паралельний рух деталей по операціях передбачає передачу деталі на слідуючу операцію і їх обробку, не очікуючи на обробку всієї партії на попередній операції. Таким чином, деталі однієї і тієї ж партії оброблюється одночасно на всіх операціях. Тривалість обробки партії деталей, що рухаються паралельно, визначається за формулою;

То.пар = (n - р)х (ti / Ci)max + р (ti / Сі)

де Р - кількість деталей в передаточній партії, при поштучній передачі воно рівне 1.

Паралельно-послідовним видом руху називається такий спосіб передачі деталей, при якому окремі деталі в партії частково одночасно оброблюються на двох або декількох операціях технологічного процесу і робота на всіх операціях йде без перерв. Тривалість обробки партії деталей при такому русі визначасіься за формулою:

То.п.п. = n (ti / Сі) - (n-р) (ti / Сі) кор.

(ti / Ci)max - найдовша за тривалістю операція (ti / Сі)кор. - коротша із двох суміжних операцій

Практичні завдання

3.1. Визначити тривалість технологічного циклу обробки партії деталей 20 штук при послідовному виді руху їх y виробництві. Побудувати графік послідовного процесу обробки.

Технологічний процес складається із слідуючих операцій:

№ операції

1

2

3

4

5

6

7

8

Норма часу, хв

10

3

2

5

6

8

2,5

5.5

Кількість верстатів на операції

5

1

1

1

1

2

1

1

3.2. Визначити тривалість технологічного циклу обробки партії деталей 25 штук при паралельному виді руху їх у виробництві. Побудувати графік паралельного процесу обробки.

Технологічний процес складається із слідуючих операцій.

№ операції

1

2

3

4

5

6

7

Норми часу, хв.

4

5

3

10

3

6

1

  1. Користуючись даними задачі 3.2., розрахувати тривалість технології обробки партії деталей, що рухаються паралельно, якщо деталі з операції на операцію передаються по 5 штук і на операції №1 працює два верстати.

  2. Розрахувати тривалість технологічного циклу обробки партії деталей 24 штуки при паралельно-послідовному виді руху їх у виробництві. Побудувати графік процесу обробки.

Вихідні дані.

№ операції

1

2

3

4

5

6

7

Норма часу. хв.

1

3

4

1

6

8

2

3.5. Використовуючи дані задачі 3.4., розрахувати тривалість технологічного циклу обробки деталей, якщо величина транспортної партії 4 дет. І на операціях №6 і №3 працює 2 верстати.

Показати цей випадок графічно.

3.6. Розрахувати тривалість простого технологічного процесу при послідовному і паралельно-послідовному видах руху. Вихідні дані. Величина партії деталей 30 штук. Норми часу по операціях слідуючі:

№ операції

1

2

3

4

5

6

7

Норма часу, хв.

4.6

9,9

3,1

11,4

3,0

6,8

1

Па кожній операції робота виконується на одному верстаті; середній мінімальний час на кожну передавальну партію 60 хвилин; робота проводиться в дві зміни. Розрахунки виконати в робочих і календарних днях.

3 .7. Побудувати цикловий графік і розрахувати час, необхідний для виготовлення виробу В при послідовному виконанні складальних операції.

Мал.4. Схема складання виробу.

Таблиця 3.1

Норми часу на складальні операції.

Виріб, вузли,

підвузли. деталі

Сумарна

тривалість циклу в днях

Виріб, вузли, підвузли, деталі

Сумарна

тривалість циклу в днях

ГВ

8,5

Д-211

5

В-1

7

Д-212

3

ПВ-11

5

ПВ-22

3,5

Д-111

1,2

Д-221

3

Д-112

2

Д-222

5

Д-113

4

В-3

8

В-2

6,5

ПВ-31

4

ГІВ-21

3

Д-332

3