Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода_лаборат_печать_0804.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
517.63 Кб
Скачать

Лабораторна робота 7. Установка плат розширення. Підключення звукової карти й акустичної системи.

Ціль роботи: вивчити як установлюються плати розширення, а також як підключається звукова карта й акустичні системи.

Теоретичні відомості.

Для будь-якого мультимедійного комп'ютера обов'язкові як звукова плата, так і зовнішні гучномовці (акустична системи). У більшості сучасних системних плат звукова карта вбудована, проте таке рішення, як правило, відрізняється невисокою якістю звуку та малою кількістю додаткових можливостей порівняно з окремою платою звукового адаптера з інтерфейсом PCI або PCI Express, або зовнішньою, яка приєднується через інтерфейс USB.

Найчастіше на платах розширення розташовуються аудіо -, мережевий,

SCSI-адаптери, а також TV-FM тюнер.

Для їхньої установки на системній платі є спеціальні гнізда розширення з інтерфейсом PCI або PCI Express.

Нижче наведений порядок установки плати розширення.

1. Акуратно візьміть плату за краї, не торкаючись мікросхем й електричних з'єднань. Опустіть її нижній край з нанесеними на нього металевими контактами у відповідне гніздо. Із невеликим зусиллям натисніть на верхній край плати, щоб вона стала на місце (ви відчуєте клацання).

2. Гвинтом прикрутіть плату до корпуса комп'ютера.

Якщо карта є зовнішньою – просто приєднайте її до USB-роз’єму.

3. Тепер підключіть до вставленої плати всі необхідні кабелі.

Акустичні системи

Акустичні системи розподіляються за кількістю каналів на стереосистеми (2.0) та багатоканальні (2.1, 4.0, 4.1, 5.1, 6.1, 7.1 та інші, де цифра перед крапкою – це кількість високочастотних колонок – сателітів, а після – кількість низькочастотних колонок – сабвуферів (частіше всього він 1)). За способом підключення – на аналогові (їх більшість) та цифрові (з роз’ємом SPDIF). Також колонки можуть мати підсилювач (активні), або не мати (пасивні, для їх підключення необхідно мати сумісний підсилювач).

Підключення акустичних систем:

  1. Якщо у вас активна система – необхідно з’єднати її входи з відповідними виходами звукової карти.

  2. Якщо система пасивна – треба підібрати до неї відповідний підсилювач користуючись кількістю каналів та потужністю колонок. Потім треба з’єднати виходи звукової карти з відповідними входами підсилювача, а його виходи – з відповідними колонками.

  3. Якщо система аналогова – треба з’єднувати аналогові входи акустики з аналоговими виходами звукової карти.

  4. Якщо система цифрова – треба її цифровий вхід (коаксіальний, а краще оптичний) з’єднати з відповідним виходом на звуковій карті (якщо такого немає – треба скористатися аналого-цифровим перетворювачем).

  5. Якщо у вас система 2.0 або в деяких випадках 2.1 – то треба з’єднати лише 1 стерео роз’єм.

  6. Якщо у вас багатоканальна аналогова система – необхідно з’єднати відповідно декілька роз’ємів, а також настроїти драйвер звукової карти на багатоканальний звук (необхідну інформацію можна знайти в інструкції до звукової карти).

  7. Після цього можна вмикати живлення колонок.

Вказівка: в протоколі до лабораторної роботи схематично зобразити плати розширення, вивчити характеристики шин та інтерфейсів для підключення цих пристроїв.