Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП МО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
326.66 Кб
Скачать

Тема 2. Організація грошових розрахунків підприємств

Сутність і призначення грошових розрахунків в господарській діяльності підприємства. Принципи організації розрахунків. Види грошових розрахунків: готівкові та безготівкові.

Порядок відкриття розрахункових та інших рахунків підприємствами у банках. Організація і форми безготівкових розрахунків на підприємствах. Розрахунки платіжними дорученнями. Гарантовані доручення. Розрахунки платіжними вимогами-дорученнями. Розрахунки акредитивами. Вексельна форма розрахунків. Розрахунки чеками. Клірингові розрахунки. Розрахунки з використанням факторингу. Розрахунки при заліку взаємної заборгованості. Розрахунки платіжними вимогами без акцепту платників та безперечне стягнення коштів. Проведення касових операцій. Розрахунково-платіжна дисципліна. Відповідальність за порушення виконання грошових зобов’язань.

Тема 3. Грошові надходження підприємств

Економічна характеристика, склад, структура і класифікація грошових надходжень підприємств.

Виручка від реалізації продукції, робіт і послуг - основний вид грошових надходжень підприємств. Розподіл виручки від реалізації. Фактори, які впливають на величину виручки. Розрахунок виручки.

Грошові надходження від фінансово-інвестиційної та іншої діяльності підприємств. Формування валового і чистого доходу підприємств.

Система цін на продукцію підприємств.

Бюджетні дотації, субвенції. Отримання фінансової допомоги. Страхові відшкодування.

Склад валових витрат підприємства. Класифікація витрат підприємства: за терміном окупності; в залежності від особливостей їх відображення у податковому обліку; за ступенем еластичності до обсягу виробництва; за економічним змістом використаних ресурсів.

Джерела фінансування затрат підприємства.

Планування затрат підприємства на виробництво та реалізацію продукції. Шляхи зниження витрат підприємства.

Тема 4. Формування та розподіл прибутку

Поняття фінансових результатів діяльності підприємств. Економічний зміст прибутку. Функції прибутку. Формування прибутку підприємства. Валовий прибуток. Операційний прибуток. Прибуток від звичайної діяльності. Доходи від надзвичайної діяльності. Методи планування прибутку від реалізації.

Сукупність факторів, які визначають розмір прибутку.

Нерозподілений прибуток. Розподіл і використання прибутку підприємств. Використання чистого прибутку.

Сутність рентабельності. Система показників рівня рентабельності, методика їх розрахунку. Шляхи підвищення рівня рентабельності.

Операційний аналіз прибутку підприємств.

Тема 5. Оподаткування підприємств

Зміст і економічне значення системи оподаткування підприємств, її розвиток. Функції податків. Класифікація податків.

Прямі податки та їх економічна сутність. Оподаткування прибутку підприємств. Платежі (податки) за ресурси.

Непрямі податки та їх вплив на фінансово-господарську діяльність підприємств. Мито. Об’єкти, порядок нарахування та сплати акцизного збору. Податок на додану вартість, його економічна суть. Платники податку. Об’єкт оподаткування. Ставки податку.

Збори і цільові відрахування, які сплачують підприємства.

Місцеві податки і збори.

Оподаткування суб’єктів малого підприємництва.