Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
52.12 Mб
Скачать

70. Система класів за способом захисту від ураження електричним струмом

ГОСТ 12.2.007.8-75 встановлює п'ять класів електротехнічних ви­робів за способом захисту людини від ураження електричним струмом: 0; 0І; І; II; III.

До класу 0 належать вироби, що мають, принаймні, робочу ізо­ляцію і не мають елементів для заземлення, якщо ці вироби не на­лежать до класу II чи III. Так, до класу 0 належать усі пересувні елек­трозварювальні агрегати з двигунами внутрішнього згоряння.

До класу 0І належать вироби, що мають, принаймні, робочу ізоля­цію, елемент для заземлення і провід без жили, що заземлюється.

До класу І належать вироби, що мають, принаймні, робочу ізо­ляцію й елемент для заземлення. У випадку, якщо виріб класу І має провід для приєднання до мережі живлення, у цього проводу повин­на бути жила і роз'єм з контактом, що заземлюють.

До класу II належать вироби, що мають подвійну чи посилену ізоляцію і не мають елементів для заземлення.

До класу III належать вироби, що не мають ні внутрішніх, ні зовнішніх електричних кіл з напругою вище 42 В.

Трансформатори для ручного дугового зварювання, шлакового зварювання, зварювання під флюсом, випрямлячі для ручного, півавтоматичного й автоматичного зварювання, джерела живлення для зварювання неплавким (вольфрамовим) електродом у середовищі інертних газів, джерела живлення для плазмового зварювання, різан­ня, наплавлення і напилення виготовляються як за класом 0І, так і за класом І. За класом II виготовляються побутові зварювальні пристрої, оскільки побутова мережа, як правило, не має лінії заземлення. За класом III електрозварювальне устаткування не виготовляється.

  1. Класифікація ізоляції струмопровідних частин електроустаткування

  1. Система вимог до електроустаткування за ступенем захисту

73. Система допустимих значень неробочих напруг устаткування дугового зварювання

74.Система сигналізації стану роботи електрозварювальних установок

75. Вимоги до вибору, монтажу та пуску джерел

76. Розрахунок навантаження силової мержі під електрозварювальне устаткування

77. Порядок проведення випробовувально-налагоджувальних робіт джерел живлення

Випробувально-налагоджувальні роботи в повному обсязі виконують на заводі-виготовлювачі джерела, а також після капітального ремонту в електроремонтному цеху заводу, що експлуатує джерела. Настроювання та приймально-здавальні випробування після монтажу джерела на посту зварювання відповідно до “Правил улаштування електроустановок” виконує кваліфікований електромонтер у чотири етапи.

Перевірка без подач/ напруги включає зовнішній і внутрішній огляди, вимірювання опору ізоляції, випробування заземлення. При огляді чистять джерело від пилу, знімають консерваційне мастило, знаходять зовнішні пошкодження, перевіряють відповідність напруги мережі напрузі, що вказана на табличці, потім перевіряють стан приладів, дротів, щільність контактів і паяння, легкість ходу механічних гїриводів, обертання вала генератора і вентилятора. Опір ізоляції первинних і вторинних обмоток, при підключенні його до вхідних і вихідних затискачів, а також до корпусу джерела. Допустимий опір ізоляції не повинний бути меншим за 0,5 МОм. У разі зниження опору джерело має бути просушене теплим повітрям і повторно перевірене. Опір заземлення перевіряється між корпусом джерела і цеховим заземлювальним контуром.

Перевірка з подачею напруги тільки в кола керування виконується при настроюванні джерел з електричним керуванням. При цьому перевіряється спрацьовування сигнальних ламп і автоматичного вимикача при ручному вмиканні, у випадку його автоматичного вимикання виявляють причину несправності. При запуску вентилятора перевіряють напрямок потоку повітря, при неправильному напрямку міняють місцями два проводи на вхідних затискачах джерела.

Перевірка з подачею напруги у зварювальні кола починається при встановленні всіх регуляторів у положення мінімальних струмів. У режимі неробочого ходу послідовно перевіряють роботу всіх на-строювальних пристроїв, якщо їх перемикання допустиме під напругою. За приладами контролюють відповідність напруги неробочого ходу паспортному значенню. При виявленні несправностей їх ліквідовують або замінюють несправні блоки та елементи. З допомогою підстроювальних пристроїв досягають відповідності характеристик джерела паспортним.

Приймально-здавальні випробування джерела відбуваються за участі зварювальника і повинні підтвердити відповідність технічних характеристик паспортним значенням, задовольняти вимогам до зварювальних властивостей. Має бути забезпечене надійне запалювання і стійке горіння дуги, ефективне регулювання струму і напруги, сприятливий характер перенесення електродного металу і якісне формування шва

Поточний ремонт, як правило, виконується наладчиком прямо на посту зварювання без повного розбирання, але з від'єднанням від мережі. При цьому несправності усуваються шляхом заміни або відновлення окремих частин, що і забезпечує працездатність джерела до більш серйозного ремонту.

Середній ремонт виконується, як правило, на ремонтній дільниці, при цьому ресурс джерела відновлюється частково шляхом заміни або відновлення тільки деяких його частин.

Капітальний ремонт можливо виконати на ремонтній дільниці або на спеціалізованому ремонтному підприємстві. Перед пошуком несправностей належить ознайомитися з будовою, принципом дії і електричною схемою джерела за його технічним описом. Пошук виконується з допомогою тестера - амперволь-тометра або цифрового приладу мультиметра, а також з допомогою осцилографа.