Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР ЕЛ ТЕХН в будівн 01 .doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
6.99 Mб
Скачать

П.3.7. Функціональний генератор

Функціональний генератор є ідеальним джерелом напруги, яке виробляє сигнали синусоїдної, прямокутної або трикутної форми. Середній вивід генератора при підключенні до схеми забезпечує спільну точку для відліку амплітуди змінної напруги. Для відліку напруги відносно нуля спільний вивід заземлюють. Крайній правий і лівий виводи служать для подачі змінної напруги на схему. Вона може мати як додатне, так і від'ємне значення. Напруга на правому виводі змінюється в додатному напрямку щодо спільного виводу, напруга на лівому виводі – у від'ємному. Подвійним клацанням миші на зменшеному зображенні відкривається збільшене зображення генератора (рисунок П.3.8). Можна задати наступні параметри:

    • частоту вихідної напруги;

    • шпаруватість;

    • амплітуду вихідної напруги;

    • постійну складову вихідної напруги.

Рисунок П.3.8 – Збільшене зображення функціонального генератора

Щоб вибрати необхідну форму вихідного сигналу, треба натискати на кнопку з відповідним зображенням. Форму трикутного та прямокутного сигналів можна змінити, зменшуючи або збільшуючи значення в полі DUTE CYCLE (шпаруватість). Цей параметр визначається для сигналів трикутної та прямокутної форми. Для трикутної форми напруги він задає тривалість (у відсотках від періоду сигналу) між інтервалом наростання напруги та інтервалом спаду. Встановивши, наприклад, значення 20, отримаємо тривалість інтервалу наростання 20% від періоду, а тривалість інтервалу спаду – 80%. Для прямокутної форми напруги цей параметр задає співвідношення між тривалістю та негативній частині періоду.

Частота генератора може регулюватися від 1·Hz до 999·MHz. Значення частоти встановлюється в рядку FREQUENCY за допомогою клавіатури і кнопок із стрілками. У лівому полі встановлюється чисельне значення, в правому – одиниця вимірювання (Hz, kHz, MHz – Гц, кГц, Мгц відповідно).

Амплітуда вихідної напруги може регулюватися від 0·mB до 999·кВ. Значення амплітуди встановлюється в рядку AMPLITUDE за допомогою клавіатури і кнопок із стрілками. У лівому полі встановлюється значення, в правому – одиниця вимірювання (mkV, mV, V, kV – мкВ, мВ, В, кВ відповідно). Постійна складова змінного сигналу встановлюється в рядку OFFSET за допомогою клавіатури або кнопок зі стрілками. Вона може мати як додатне, так і від'ємне значення. Це дозволяє отримати, наприклад, послідовність однополярних імпульсів.

Крім перерахованих вище можливостей роботи з приладами в програмі Electronics Workbench існує така додаткова функція як Display Graphs. За допомогою цієї функції можна проаналізувати результати вимірювань з максимально можливою точністю, якої тільки можна досягти при використанні даної програми. Це особливо важливо при аналізі амплітудно-частотних, фазо-частотних, і перехідних характеристик досліджуваних схем. Функцію можна викликати, клацнувши лівою кнопкою миші на піктограмі (на панелі інструментів), або вибравши з основного меню функцію “Analysis” та “Display Graphs”. Найбільш доцільно дану функцію застосовувати після того, як були отримані результати вимірювань за допомогою якого-небудь приладу. Тим самим Display Graphs служить додатковим розширенням функцій стандартних приладів у Electronics Workbench.