Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
3.98 Mб
Скачать

Вимоги до якості лопатевих доліт

При проектуванні і виготовленні лопатевого долота необхідно прагнути до того, щоб усі його штирі й інші елементи, що ріжуть, забезпечували надійний захист усіх швидкозношуваних ділянок робочих поверхонь, а проміжки між цими елементами наплавлялися релітом і чавуном. Елементи, що ріжуть, не повинні мати відколів, тріщин і окалин, а напилене покриття – видимих дефектів. У долотах типу Ц навмисно не армуються периферійні бічні ребра, щоб уберегти від ушкоджень внутрішні стінки обсадних колон, у яких працює даний буровий інструмент. Інші ж лопатеві долота по цих ребрах звичайно армуються твердосплавними штирями.

Конструкції й асортимент двохлопатевих доліт

Дволопатеві долота призначені для буріння пластичних і м'яких порід при відносно невеликій потужності привода, що не дозволяє ефективно застосовувати трилопатеві долота. Долота цього різновиду виготовляються в малих розмірах, діаметрами від 93 до 165,1 мм. До широкого впровадження найпоширенішим буровим інструментом є долото РХ “Риб'ячий хвіст”, яких можна вважати прототипом сучасного двохлопатевого долота. Сучасні лопатеві долота значно відрізняються від долота РХ як по конструкції, так і по способах їхнього армування. У залежності від способу армування долота і форми виконання його елементів, що ріжуть, захищаючі леза лопат, що ріжуть, дволопатеві долота в даний час розділяються на два типи: М и МС.

Долото типу М (рис. 1.2) призначено для буріння м'яких порід і складається з корпуса 1, лопат 2, вставних твердосплавних штирів 4 і твердосплавних пластин 3, встановлюваних у пази, вирізані в тілі лез лопат, що ріжуть, і закріплених припоєм. Лопати виконуються у виді лемеша з вигином леза в напрямку обертання долота під кутом до вибою (кутом різання) 75°, що відрізняє сучасне дволопатеве долото від долота РХ, забезпечує більш ефективне руйнування гірських порід і значно підвищує механічну швидкість проходки. Істотно удосконалена і форма контуру бічних периферійних ребер і профілю нижніх крайок лопат. Долото дволопатевого різновиду на відміну від однолопатевого допускається виготовляти з різьбовою голівкою у виді муфти. Периферійні ребра виконуються похилими, закругленими й армуються релітом і циліндричними штирями 4 з карбіду вольфраму з кобальтом. Позначається долото типу М діаметром 2Л-98.4М.

Рис. 1.2 Дволопатеве долото

Долото типу МС призначено для буравлення м’яких з пропластками середніх порід. Воно відрізняється від долота типу М лише заповненням пазів у лопатах 2 (рис. 3) не пластинами, а дробленим твердим сплавом у виді острогранних шматочків довільної форми. Корпус лопати, промивні канали й інші елементи по конструкції ідентичні долотам типу М.

Конструкції й асортимент трилопатевих доліт

Долото трилопатевого різновиду – найбільш уживане з усіх лопатевих доліт і характеризується самим різноманітним асортиментом. Воно застосовується для різного призначення з різним приводом (ротором, турбобуром, електробуром, об'ємним двигуном і ін.). На відміну від одно-і дволопатевих доліт воно виконується в двох модифікаціях по конструкції промивного вузла:

  • із трьома звичайними, розташованими через 120° по окружності, промивними каналами;

  • із трьома каналами, оснащеними струминними соплами.

Корпус 1 трилопатевого долота виконується із сталі марки 40 і піддається термообробці. Лопасті 2 виготовляються з цієї ж сталі. В лезах лопастей розташовуються спеціальні пази, в які закріплюються основні ріжучі елементи: твердосплавні пластини (долото типу М) і їх подрібнені осколки (долото типу МС). В якості припою для закріплення ріжучих елементів використовують чавун. Бокові калібруючи поверхні ребер лопастей армуються вставними твердосплавними штирями 3 і релітом.

Рис. 1.3 Трилопатеве долото