Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kinash.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

11.2. Кримінологічна характеристика особливостей особи

неповнолітніх злочинців

Злочинність неповнолітніх в першу чергу визначається особливостями особи злочинця. Головне при її розгляді, як було відзначено вище – вік. З ним були пов'язані певні біологічні, психологічні і психічні зміни в структурі особи. Віком обумовлений певний рівень розвитку сил, інтелекту, потягів, і навіть фізична можливість здійснення певних злочинів. Процес соціалізації людини починається з раннього віку, коли вона починає засвоювати ролі, які формують його особові якості. Саме в дитинстві людина складається як суспільна істота, у неї розвиваються інтелект, уміння аналізувати і узагальнювати навколишні явища, здатність передбачати можливі наслідки своїх вчинків; виробляються вольові якості, такі, як наполегливість, цілеспрямованість, самоконтроль, активність, ініціатива; формуються самосвідомість, відчуття власної гідності, прагнення до самостійності. Все це тісно було пов'язано з подальшою поведінкою особи неповнолітнього. В той же час вік неповнолітніх визначає цілий ряд особливостей психіки, її нестійкість, обумовлену процесом становлення особи, фізичного і духовного розвитку організму, статевого дозрівання.

11.3. Причини і умови злочинності неповнолітніх

Причини і умови злочинності неповнолітніх, як і злочинності в цілому, носять соціально обумовлений характер. Вони, перш за все, залежать від конкретних історичних умов життя суспільства, від змісту і спрямованості його інститутів, від сутності і способів вирішення основних суперечностей.

Соціально-економічні і соціально-психологічні суперечності переходу до ринкових відносин привели до глибинної переорієнтації молоді з колективістських духовних цінностей на корисливо-індивідуалістичні. Виросло ціле покоління, яке з малих літ займається комерцією, іншою діяльністю в сумнівних установах і т.п. Неповнолітні, виховуючись в умовах, коли багато питань розв'язувалися у відсутності необхідного правового поля, звикли не дотримуватися вимог законів. Більше того, у багато кого з них увійшло до звички постійно всіх одурювати і жити в страху за власне життя. У багатьох неповнолітніх з'явилася, якщо так можна сказати, «робінгудівська психологія» помсти за несправедливість відносно них, яка полегшує для них здійснення злочину. Вони внутрішньо не згодні з нав'язаним їм клеймом «соціального аутсайдерства».

11.4. Попередження злочинності неповнолітніх

В основі попередження злочинності неповнолітніх лежать основоположні принципи попередження злочинності в цілому. Разом з тим в попередженні злочинів, скоюваних неповнолітніми, є особливості, обумовлені їх відмінністю від інших вікових категорій, а також специфікою скоюваних ними злочинів.

Слід зазначити, що в попередженні злочинності неповнолітніх беруть участь безліч суб'єктів. Вони є єдиною, зв'язаною спільністю цілей і задач, систему, що включає комісії у справах дітей і захисту їх прав; органи управління соціальним захистом населення, освітою, охороною здоров'я; органи опіки і опікування, у справах молоді, служби зайнятості, органи внутрішніх справ.

Спеціалізованими установами для неповнолітніх, потребуючих в соціальній реабілітації, є: соціально-реабілітаційні центри для неповнолітніх, що здійснюють профілактику бездоглядності і соціальну реабілітацію неповнолітніх, які опинилися у важкій життєвій ситуації; соціальні притулки для дітей, що забезпечують тимчасове мешкання і соціальну реабілітацію неповнолітніх, що потребують екстреної соціальної допомоги держави; центри допомоги дітям, що залишилися без піклування батьків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]