Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГАЗООБМІН ГІДРОБІОНТІВ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Седиментація

Осадження харчової суспензії спостерігається в багатьох найпростіших, губок, коловерток, деяких личинок комах. Серед найпростіших так живляться багато інфузорій і флагелят. Рухом війок інфузорії створюють вир у формі лійки, зверненою вузькою частиною до цитостому. Зважені частинки осідають в нижній частині лійки, де руху майже немає. Осіданню сприяє клейкість цитоплазми, з якою стикаються зважені у воді частинки. Винятково за рахунок седиментації харчового матеріалу живуть губки. По численних каналах вода надходить у джгутикові камери, і тут відбувається осідання зважених частинок на вільні поверхні коміркових клітин. У коловерток їжа зсідається токовищем води, що створюється ротовим апаратом. Багато сидячих хробаків, моховинки, плечоногі осаджують харчову суспензію рухом щупалець. У морських лілій, деяких морських їжаків і більшості гідроїдів харчовий матеріал осідає на нерухому ловчу мережу (щупальця, промені), звідки він за допомогою війок пересувається до ротового отвору.

Пасіння

Пасіння на скупченнях рослинної їжі спостерігаються головним чином у деяких молюсків, голкошкірих, риб і черепах. Прибережні черевоногі молюски пасуться на великих червоних і бурих водоростях, деякі харчуються вищими рослинами. Серед ракоподібних поїдають водорості і вищі водні рослини ізоподи й амфіподи. Серед комах деякі жуки охоче поїдають такі квіткові рослини, як лепешняк, кушир, частуху й валіснерію. Пасеться на водних макрофітах і придонних мохах білий амур.

Пасіння за рахунок виїдання прикріплених або малорухомих тварин звичайні у деяких молюсків, голкошкірих, ракоподібних, хробаків і риб. На скупченнях устриць пасуться деякі хижі черевоногі молюски й голкошкірі, наприклад рапана, морські зірки. Деякі рачки тримаються на 16

гідроїдах, гідранти яких об'їдають, на поліпах також пасуться молюски, хробаки. Риби можуть пастися на скупченнях молюсків, голкошкірих, коралів та інших малорухомих організмів.

Полювання

Полювання здійснюється або активним переслідуванням жертви, або її підстеріганням, відповідно до чого, серед хижаків розрізняють мисливців і засідників. Представники мисливців – кашалоти, акули, кальмари, хижі ракоподібні, личинки багатьох комах. Підстерігають жертву багато прикріплених кишковопорожнинних, риби, що зариваються в ґрунт, восьминоги, що сидять на скелях. Деякі засідники підманюють до себе здобич (морський чорт, чорноморський звіздар). В одних випадках хижаки поїдають попередньо знерухомлену жертву, вбиваючи або оглушаючи її, в інших – здобич поїдається без попереднього пригнічення її активності. Сонцевики й радіолярії знерухомлюють жертву дотиком аксоподій, сукторії – впливом смоктальних трубочок, кишковопорожнинні – стрікаючими клітинами. Уводять отруту в жертву, придушуючи її опір, личинки деяких жуків, багато клопів, а особливо декотрі восьминоги. Кит-горбач часто вистрибує з води й, ударяючись об неї при падінні, оглушає дрібну рибу, що потім з'їдає. Акула-лисиця глушить рибу ударами хвоста по воді. Багато риб убивають здобич розрядами електричного струму. У головній частині скату Torpedo (про якого ще згадував Аристотель) знаходяться 2 електричних органи, що утворюють батарею з напругою до 220 вольт, яка може давати до 150 розрядів за секунду протягом чверті хвилини. Після цього електроенергія виснажується, і риба має відпочити для її відновлення. Електричні вугри можуть давати розряди напругою до 300 – 600 вольт.