Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ-відповіді КПУ 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

МОДУЛЬ

з Конституційного права України

Галузь конституційного права – це сукупність юридичних норм, що регулюють фундаментальні відносини в державі , а саме відносини людини і держави, відносини щодо організації самої держави, щодо поділу території України на адміністративно-територіальні одиниці, відносини щодо функцій органів державної влади і оргнів місцевого самоврядування.

2. Джерела галузі конституційного права України : КУ, ЗУ , інші акти нормативного характеру, що містять конституційно-правові норми і приймаються ВРУ або всеукраїнським референдумом, нормативні укази Президента Украйни, Рішення Конституційного Суду Укр.,

Міжнародні договори, Нормативно-правові актиколишніх СРСРта УРСР, акти органів місцевого самоврядування та акти місцевих референдумів.

3. Джерела науки конст. права України : НПА які містять конституційно-правові норми., праці вітчизняних і закордонних вченних, конституційно-правова практика.

4. Елементи системи галузі КПУ : конституційно-правові норми і інститути.

5. Конституційно-правові інститути – це сукупність однорідних відносин, що регулюють однорідні суспільні відносини в межах предмету правового регулювання галузі конституційного права. (Інститут народовладдя, інститут президента)

6. Групи суспільних відносин , що становлять предмет галузі конституційного права : відносини, повязані із здійсненням народовладдя, відносини щодо функцій органів державної влади і оргнів місцевого самоврядування. саме відносини людини і держави, відносини щодо організації самої держави, щодо поділу території України на адміністративно-територіальні одиниці.

7. Санкції конституційно-правової відповідальності : дострокове припинення повноважень органів держ. влади та їх посадових осіб, скасування незаконних актів органів держ. влади , місцевого самоврядування та їх посадових осіб, примусовий розпуск або ліквідація обєднань громадян.

8. Субєкти конституційно-правової відповідальності: держава, органи держ.влади та їх посадові особи, органи місцевого самоврядування та їх посадові особи, обєднання громадян, фізичні особи, а саме громадяни України, іноземці, особи без громадянства.

9.Формальна(формально-юридична або формалізована) конституція являє собою НПА або кілька НПА, який приймається в особливому порядку і має найвищу юридичну силу щодо всіх інших актів національного законодавства. і фактична,( соціальна, жива конституція) це реальний устрій держави що врегульований формальною конституцією. Якщо формальна і фактична Конституція співпадають то таку формальну Конституцію вважають реальною, а якщо не співпадають – фіктивною.

10.Назвіть юридичні властивості Конституції України.

Основне джерело права, основа правової системи, юридичне верховенство,

Стабільність, пряма дія норм, особлива правова охорона з боку держави.

11. Установчий характер Конституції виявляється у тому, що народ, як носій, джерело суверенітету, влади володіє таким вищим його проявом, як установча влада, завдяки якій лише він має право встановлювати ті засади державного і суспільного устрою, які визначає народ. установчий характер-вона встановлює основи всіх суспільних відносин. акт установчої влади народу.

12.Верховенство Конституції, що означає її пріоритетне становище в системі національного законодавства України, вищу юридичну силу щодо всіх інших правових актів. Принцип верховенства Конституції є проявом загальнішого принципу верховного права як необхідної ознаки правової держави, і цей принцип прямо закріплюється в ч. 2 ст. 8 Конституції України: «Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй». Конституція України характеризується верховенством не лише стосовно до актів національного законодавства, а й щодо міжнародних договорів, що передбачено ч. 2 ст. 9 Конституції: «Укладення міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін до Конституції України».

13.Стабільність Конституції забезпечується особливим, ускладненим порядком внесення до неї змін і доповнень. Так, розділ XIII Конституції встановлює досить складну процедуру зміни Конституції України, яка пов'язана з тим, що, по-перше,.вона не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України (ч. 1 ст. 157), по-друге, Конституція України взагалі не може бути змінена з настанням певних обставин - в умовах воєнного або надзвичайного стану (ч. 2 ст. 157), по-третє, положення Конституції України, які закріплюють засади конституційного ладу України, форми народного волевиявлення, порядок зміни Конституції України можуть бути змінені лише всеукраїнським референдумом, що призначається Президентом України, по-четверте, зміни до інших положень Конституції України вносяться Верховною Радою України двома третинами голосів від її конституційного складу.

14. субєкт, що має право подавати законопроект про внесення змін до КУ:

Президент, Народні депутати ВРУ, референдум.

15.Пряма дія норм Конституції згідно з ч. З ст. 8 Конституції України означає можливість звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України. Положення про пряму дію норм Конституції має змінити стереотипне ставлення до неї як до декларації. Це покращує реалізацію Пряма дія норм Конституції дозволяє громадянину вимагати у держави забезпечення можливості скористатися нормою, закріпленою Конституцією, а держава зобов'язана виконати таку вимогу. Відповідно до цього правозастосовчий орган має право реалізувати положення Конституції, не очікуючи якогось акта, мотивуючи своє рішення безпосередньо відповідним положенням Конституції.

16.Функції Конституції – це основні напрямки її впливу на суспільні відносини, які обумовлені її соціальним призначенням. Юридична(к-ія – осн. Джерело права, має найвищу юр. Силу, є базою чинного законодавства і визначає всю систему правового регулювання в Україні). Політична(К-ія встан. Основи орг.-ії публ. Влади, визн. Основні принципи політ. Діяльності, функціонування інститутів політичної системи суспільства). Ідеологічна (полягає у виховній ролі к-ії, яка встан. Взаємовідносини держави з людиною, інститутами гром. Сусп.-ва на основі взаємної відповідальності. У к-ії чітко формулюються ті духовні цінності, на які вона орієнтована – свобода людини, демократія, протидія лівому та правому радикалізму, терит. розпаду і т.д.)

17.Поняття конституційного закону. Конституційний закон — нормативно-правовий акт, який вносить зміни і доповнення в конституцію, приймається в особливому, ускладненому порядку, має таку ж юридичну силу, що й конституція.

18.Поняття конституціоналізму. Конституціоналізм - це: 1) правління, обмежене конституцією, політична система, що спирається на конституцію і конституційні методи правління; 2) політико-правова теорія, що обґрунтовує необхідність встановлення конституційного ладу.

19.Поняття правової охорони Конституції. –це сукупність юридичних та організаційних засобів, які забезпечують верховенство Конституції та конституційний порядок.