Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсовая (Восстановлен).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
140.3 Кб
Скачать

2.3.2. Стан первинного обліку доходів і витрат підприємства

На СФГ «Лотос» бухгалтерський облік ведеться відповідно до засад організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності, які передбачені чинним Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Метою ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності підприємства є надання внутрішнім та зовнішнім користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та упередженої інформації про діяльність підприємства, його фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності несе голова господарства.

Протягом звітного періоду бухгалтерія СФГ «Лотос» реєструє усі здійснені підприємством витрати, групує їх, а також обліковує усі отримані в результаті понесених витрат доходи. Ці витрати і доходи в кінці звітного року співставляються по видам діяльності та виводиться кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства протягом року. Тобто можна сказати, що облік фінансових результатів починається з первинного обліку доходів і витрат. Облік доходів та витрат підприємства та формування фінансового результату діяльності фермерського господарства є однією із найскладніших ділянок обліку, це пояснюється тим, що їх облік тісно пов'язаний з заповненням «Звіту про фінансові результати».

СФГ «Лотос» веде облік витрат у розрізі елементів витрат, які будуть списуватися в кінці облікового періоду на фінансові результати від операційної діяльності. Оскільки типові форми первинних документів для обліку витрат не розроблені, то фактично ними вважають усі первинні документи, які підтверджують здійснення підприємством як матеріальних витрат та витрат на оплату праці, так і інших видів витрат.

Витрати відображуються в бухгалтерському обліку одночасно із зменшенням активів та збільшенням зобов'язань. Ведення обліку витрат операційної діяльності ведеться в «Журналі реєстрації господарських операцій» (графа 4) на підставі первинних документів. Правильно оформлені та перевірені документи систематизують і групують протягом звітного періоду за такими елементам витрат:

- матеріальні витрати;

- витрати на оплату праці;

- відрахування на соціальні заходи;

- амортизація ;

- інші операційні витрати.

До складу матеріальних витрат протягом звітного періоду належать: вартість придбаної сировини та матеріалів, добрив і засобів захисту рослин, запасних частин, МШП та інших матеріалів сільськогосподарського призначення. Витрати насіння і садивного матеріалу, мінеральних, мікро - і бактеріально-органічних добрив, засобів захисту рослин від шкідників і хвороб враховуються за лімітно-забірними картками (ф.№117) і накладними внутрішньогосподарського призначення (ф.№ 87). Насіння, садівний матеріал, добрива оформляються відповідними актами (ф.118, 119) одночасно з фактичним використанням їх. Витрати нафтопродуктів враховуються в лімітно-забірних картках (ф.№ 117) або накладних (ф.№ 87) і одночасно фіксуються в облікових і дорожніх листах (ф.№ 65, 67, 67а, 67б, 68). Основними нормативними документами на право витрачання інших матеріальних цінностей, малоцінних і швидкозношуваних предметів і спецодягу є Лімітно-забірна картка на одержання матеріальних цінностей (ф.№ 117), Накладна внутрішньогосподарського призначення (ф.№87). В додатку № 9 наведена Зведена видаткова накладна, оформлена постачальником на реалізовані господарству «Лотос» запасні частини. У додатку № 10 міститься Зведений рахунок-фактура представлений господарству «Лотос» на оплату вищезазначених запасних частин.

До витрат на оплату праці відносяться витрати на оплату праці найманих робітників; до відрахувань на соціальні заходи включаються суми єдиного соціального внесу, нараховані на фонд заробітної плати та утримані із заробітної плати працівників, а також суми податку з доходів фізичних осіб, утримані з нарахованої заробітної плати. Ці суми прямо входять до виробничої собівартості продукції та послуг. Первинним документом обліку відпрацьованого часу та нарахованої заробітної плати є Табель обліку робочого часу (ф.№64). Складається Розрахункова платіжна відомість, де вказуються суми нарахованої оплати праці, нараховані та утримані суми єдиного соціального внеску та податку з доходів фізичних осіб. У додатку № 11 представлено Табель обліку використання робочого часу, а у додатку №12- Розрахункову платіжну відомість.

До витрат на амортизацію (СФГ «Лотос» використовує метод прямолінійного списання вартості об’єктів основних засобів) включаються суми нарахованих амортизаційних відрахувань, які прямо належать до виробничої собівартості продукції та послуг.

До інших операційних витрат належать:

  • вартість робіт і послуг сторонніх організацій;

  • орендна плата;

  • суми фіксованого сільськогосподарського податку;

  • витрати на відрядження;

  • витрати на послуги зв'язку;

  • плата за розрахунково-касове обслуговування.

Матеріальні ресурси власного виробництва (корми та насіння), використані протягом року в господарстві, до витрат не відносять.

Основним джерелом доходу на СФГ «Лотос» є діяльність по вирощуванні зернових та технічних культур, але окрім цього додаткові доходи також поступають від надання послуг у рослинництві та тваринництві, рибальстві та рибництві, а також в облаштуванні ландшафту.

Отже, СФГ «Лотос» отримує дохід від реалізації продукції та послуг (виручку від реалізації готової продукції, робіт та послуг), а також інший операційний дохід. В додатку № 7 наведений Рахунок № 57 на оплату товариством «Нібулон» господарству «Лотос» за реалізований соняшник. У додатку № 8 маємо видаткову накладу, оформлену в СФГ «Лотос» на реалізацію соняшника товариству «Нібулон».

До іншого операційного доходу належать: доходи від реалізації матеріалів, доходи від оренди активів, суми отриманих штрафів, пені та інших санкцій за порушення договорів.

До доходів включається також дохід від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції та дохід від зміни вартості біологічних активів, одержаних внаслідок сільськогосподарської діяльності.

Дохід визначається під час збільшення активу та зменшення зобов’язань. Доходи визначаються на підставі первинних документів, що підтверджують отримання підприємством доходів, наприклад, від реалізації продукції, оскільки типових форм для обліку доходів, як і для обліку витрат також не існує.

Облік доходів ведеться в Журналі реєстрації господарських операцій у графі 5 «Доходи», де відображують усі грошові надходження без ПДВ.

Оскільки надходження можуть бути у вигляді перерахування грошей на поточний рахунок до банку або у вигляді заборгованості, суму з такої операції записують двічі: один раз у графі 8 (заборгованість фермеру) «Розрахунки з організаціями та особами» чи у графі 10 (надійшло) «Поточний рахунок» або 12 (одержано) «Готівка». Зміст запису залежатиме від змісту операції (одержані гроші чи ні) й одночасно показуватиме як здійснено розрахунки за реалізовану продукцію або надані послуги.

Фінансовий результат діяльності фермерського господарства визначають як різницю між одержаними доходами - підсумок графи 5 «Доходи» в Журналі реєстрації господарських операцій і «Витратами», графа 4.