Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК СПОУ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Зміст програми за темами лекцій з навчальної дисципліни «Судові та правоохоронні органи України» Змістовий модуль і. Судова влада в Україні

Тема 1. Поняття, предмет, метод і система дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”

Поняття, предмет, метод і система дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”. Співвідношення дисципліни “Судові та правоохоронні органи України” з іншими юридичними дисциплінами. Законодавство та інші правові акти (джерела), які регулюють організацію і діяльність судових та правоохоронних органів в Україні

Тема II. Судова влада, правосуддя та їх демократичні принципи

Конституційний принцип поділу влад – передумова виникнення і становлення незалежної судової влади. Поняття судової влади. Її співвідношення з іншими гілками влади. Поняття про суди. Суд як орган судової влади. Поняття про правосуддя. Завдання правосуддя. Риси (ознаки), що відрізняють правосуддя від інших форм державної діяльності. Загальна характеристика демократичних принципів правосуддя в Україні

Тема ііі. Професійні судді, народні засідателі та присяжні.

Загальні положення статусу судді. Вимоги, що ставляться до судді. Право на зайняття судової посади. Народні засідателі та присяжні. Вища кваліфікаційна комісія суддів. Вища рада юстиції. Державна судова адміністрація.

Тема іv. Судова система України.

Поняття судової системи. Характеристика сучасної судової системи України. Принципи територіальності і спеціалізації в побудові судової системи. Ланки судової системи України. Поняття та види підсудності справ судам. Судові інстанції, їх види.

Тема V. Місцеві суди. Суддівське самоврядування в Україні.

Місцевий суд – основна ланка судової системи України. Склад місцевого суду. Порядок його формування. Організація роботи місцевих судів. Загальні засади суддівського самоврядування. Збори суддів та конференції суддів. Ради суддів. Вищі органи суддівського самоврядування.

Тема VI. Апеляційні суди.

Апеляційні суди в Україні. Склад і структура апеляційних судів. Порядок їх формування. Повноваження апеляційних судів. Повноваження голови апеляційного суду.

Тема VII. Вищі спеціалізовані суди України

Система і склад Вищих спеціалізованих судів. Повноваження вищого спеціалізованого суду. Суддя Вищого спеціалізованого суду. Голова Вищого спеціалізованого суду. Пленум Вищого спеціалізованого суду. Науково-консультативна рада Вищого спеціалізованого суду.

Тема VIІІ. Верховий Суд України

Верховний Суд України – найвищий судовий орган судів загальної юрисдикції України. Порядок формування Верховного суду України, його склад і структура. Судові палати Верховного суду, їх склад і повноваження. Склад і повноваження Пленуму Верховного Суду України. Науково-консультативна рада при Верховному Суді України. Голова Верховного Суду України.

Тема IХ. Конституційний суд України.

Конституційний Суд України – єдиний орган конституційної юрисдикції в державі. Завдання і принципи діяльності Конституційного Суду України. Склад, порядок формування Конституційного Суду України та вимоги до кандидатів у судді. Повноваження Конституційного Суду України. Гарантії діяльності суддів Конституційного Суду України.