Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
білети -2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать
  1. Яке захворювання розвинулося у пацієнтки (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Етіологія захворювання, додаткові методи обстеження, можливі ускладнення захворювання.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду.

10. У нефрологічному відділенні знаходиться на лікуванні пацієнт, якого турбують нездужання, зменшення кількості сечі, поява набряків на обличчі, головний біль, слабкість. Три тижні тому переніс ангіну. Об’єктивно: шкіра бліда, повіки набряклі. Тони серця приглушені, пульс 92 уд. за хвилину, АТ 150/95 мм рт. ст. Кількість сечі за добу 580 мл, сеча має колір “м’ясних помиїв”.

  1. Розвиток якого захворювання можна запідозрити у пацієнта (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнта.

  2. Етіопатогенез захворювання, додаткові методи обстеження, можливі ускладнення.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду.

11. Пацієнт скаржиться на сильний оперізуючий біль у животі, нудоту, невпинне блювання, здуття живота, бурчання у животі, метеоризм, пронос, слабкість, дратівливість, головний біль. Напередодні зловживав алкоголем. Об’єктивно: хворий худорлявий, шкіра бліда, суха. Язик сухий, обкладений біло-жовтуватим нальотом. Живіт болючий при пальпації у верхній половині, вище пупка. Пульс 94 уд. за хвилину, АТ 90/70 мм рт. ст.

  1. Наявність якого захворювання можна запідозрити у пацієнта (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнта.

  2. Етіологія захворювання, додаткові методи дослідження.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду.

12. У жінки після вживання шашлику та алкоголю з’явилися нудота, багаторазове блювання без полегшення, різкий біль у правому підребер’ї, що віддає у праву лопатку та ключицю, гіркота у роті, блювання жовчю. Такі стани неодноразово відмічалися після порушення дієти. Лікувалася епізодично. Об’єктивно: пацієнтка огрядної статі, шкіра волога, язик обкладений жовтуватим нальотом. При пальпації болючість у правому підребер’ї. Печінка на рівні краю реберної дуги. Пульс 92 уд. за хвилину, АТ 160/100 мм рт. ст.

  1. Який патологічний стан розвинувся у пацієнтки (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Етіологія захворювання, додаткові методи обстеження, можливі ускладнення захворювання.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Об’єм невідкладної допомоги та принципи лікування і догляду при даному захворюванні.

13. У гастроентерологічне відділення поступив хворий зі скаргами на відсутність апетиту, постійну нудоту, відчуття розпирання та нерізкий біль у правому підребер’ї, погану переносимість жирної їжі, проноси, слабкість, свербіж шкіри. З анамнезу відомо, що хворий зловживає алкоголем.

Об’єктивно: вага тіла знижена, шкіра сірувато-брудного кольору із жовтим відтінком, із слідами розчухів. На шкірі живота телеангіоектазії. Асцит, симптом «голови медузи». Пальпаторно: печінка збільшена, болісна. Пульс 84 уд. за хвилину, АТ 100/70 мм рт. ст.

  1. Яке захворювання можна запідозрити у хворого (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнта.

  2. Етіопатогенез захворювання, додаткові методи обстеження. Можливі ускладнення.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду.

14. Каретою ШМД до гастроентерологічного відділення доставлений пацієнт із скаргами на блювання “кавовою гущею”, слабкість, біль у шлунку, сухість у роті, запаморочення, серцебиття. Такий стан триває близько 6 годин. В анамнезі протягом 20 років виразкова хвороба шлунку. Останнім часом зловживав гострою їжею. Не лікувався. Об’єктивно: шкіра бліда, холодна на дотик, волога, пульс ниткоподібний, 104 уд. за хвилину, АТ 80/50 мм рт. ст. Живіт болючий при пальпації у епігастральній ділянці. Печінка не збільшена.

  1. Який патологічний стан розвинувся у пацієнта (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнта.

  2. Етіологія, симптоми основного захворювання, сучасні додаткові методи обстеження, можливі ускладнення.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Об’єм невідкладної допомоги та принципи лікування і догляду.

15. Пацієнтка скаржиться на появу тягнучого болю в епігастральній ділянці, більше справа, що виникає через 3-4 години після прийому їжі, нічний, голодний біль, який зникає при вживанні будь-яких харчів, молока, печію та відрижку кислим, нудоту, блювання, що викликає полегшення, здуття живота, закрепи, дратівливість, безсоння. Такий стан триває більше року. Погіршення відмічає весною та восени. Об’єктивно: язик обкладений білуватим нальотом, при пальпації болючість у епігастральній ділянці, більше справа, метеоризм.