Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10 Табличні процесори.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
755.41 Кб
Скачать

10 Табличні процесори План. Побудова поверхонь в тривимірному просторі.

Мета роботи: Вивчення графічних можливостей пакету Ms Excel. Придбання навиків побудови графіка функції в тривимірному просторі.

ПРИКЛАД. Побудувати верхню частку еліпсоїда:

Для побудови поверхні необхідно вирішити задане рівняння відносно змінною z.

Оскільки в умові мова йде про верхній частині еліпсоїда, то розгледимо область допустимих значень (ОДЗ) позитивної частини рівняння:

Приступимо до побудови поверхні. У діапазон B1:J1 введемо послідовність значень змінної y: -4, -3, …,4, а в діапазон вічок А2:A14 послідовність значень зміною x: -3, -2,5,…3. -3, -2,5,.3.

У вічко В2 введемо формулу = 2*(1-($A2^2) /9-(B$1^2) /16)^0,5.

Знак $, що стоїть перед буквою в імені вічка, дає абсолютне заслання на стовпець з даним ім'ям, а знак $, що стоїть перед цифрою - абсолютне заслання на рядок з цим ім'ям. Тому при копіюванні формули з вічка В2 у вічка діапазону B2:J14 в них буде знайдено значення z при відповідних значеннях x, y. Такім чином створюється таблиця значень z (див. мал. 1).

Мал. 10.3. Таблиця значень z.

Перейдемо до побудови поверхні.

Виділимо діапазон вічок A1:J14, що містить таблицю значень функції і її аргументів, на вкладці Вставка панелі Диаграмма натисним на кнопку Другие диаграммы і у меню,що розкриється, натисніть у пункті Поверхность на кнопку Поверхность. Отримаємо зображення заданої поверхні (див. мал. 2).

Мал. 10.4. Діаграма поверхні.

Засоби для роботи з базами даних в електронних таблицях. Поняття списку. Використання Форм. Сортування в списках. Обчислення підсумків. Фільтрування списку. Функції баз даних. Зведені таблиці.

Створення і підтримка спискової бази даних

Як

  • Створити корисну спискову базу даних в Excel?

  • Уникнути поширених помилок при створенні бази даних і введенні інформації?

  • Відсортувати базу даних?

  • Здійснити пошук потрібного запису і зробити запит до бази даних?

  • Проглянути дані різними способами?

Excel це не просто програма для зберігання ваших бюджетних звітів і ведення бухгалтерської інформації, її можливості набагато ширші! Ви можете використовувати Excel для зберігання даних у вигляді записів, об'єднаних в список, причому ці дані можна сортувати, витягувати і використовувати для складання звітів. Хоча як засіб для роботи з базами даних пакет Office пропонує таке застосування, як Access, можливості Excel чудово личать для ведення списків. У одному аркуші Excel 65 536 рядків, тобто в нім можна нитка до 65 з гаком тисяч порцій інформації, плюс 256 стовпців, тобто порції інформації можна розділити ще на 256 частин.

Деякі концепції баз даних

Що таке база даних? Це набір даних. Візітніца на вашому столі — база даних, і телефонна книга — теж база даних. Коли ви дзвоните в магазин і питаєте, чи є у них у продажу такий-то товар, вони звіряються зі своєю базою даних. Список людей, яких ви запрошуєте на своє весілля, навіть якщо він написаний на листку паперу, теж є базою даних.

Терміни баз даних

Перш ніж приступати до створення спискової бази даних в Excel, поважно зрозуміти деякі використовувані терміни і команди. Як і в будь-якій області, розуміння термінології є основою успіху.

Поля і записи. Пам'ятаєте, що будь-який шматочок інформації можна розбити на 256 часток? Так от, кожен шматочок інформації, кажучи технічною мовою, є записом. У прикладі з телефонною книгою кожен номер телефону з супутньою інформацією буде записом. Далі, кожна частка кожного запису є полем. Записи розділяються на два і більш за поле; кожному полю привласнюється ім'я. Наприклад, в те самій базі даних «Телефонна книга» можуть бути такі поля: Прізвище, Ім'я, Адреса, Телефонний номер.

Сортування. Найперше, що більшість людей хочуть зробити з базою даних, — відсортувати всі її записи в певному ладі. Ця дія називається сортування бази даних. Excel містить засоби сортування поодинці або декільком полям — наприклад щоб відсортувати в алфавітному порядку список з іменами і прізвищами людей (по полю Прізвище) або упорядкувати список продуктів по полях Тип і Номер.

Фільтрація. Процес перегляду лише деяких записів, що задовольняють яким-небудь заданим умовам відбору, називається фільтрація. Наприклад, ви можете відфільтрувати записи в списку клієнтів і побачити, скажімо, тільки клієнтів з певного штату (наприклад, записи, біля яких значення поля Штат рівно «Філадельфія») або клієнтів, з якими працює один з ваших менеджерів (значення поля Менеджери «Боб Сміт»).