Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний посібник з охорони праці!!!.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

4.4.3. Робота на автомагістралях і автомобільних дорогах

4.4.3.1. При виконанні топографо-геодезических робіт на існуючих автомагістралях і автомобільних дорогах усіх категорій слід погоджувати з місцевими органами Державтоінспекції МВС України і дорожніми організаціями місця виробництва робіт з вказівкою видів з вказівкою видів робіт, термінів їх виконання і числа працюючих, а також схеми обгороджування місць роботи і розставляння дорожніх знаків і покажчиків.

4.4.3.2. Перед початком робіт на автомобільних дорогах з рухом транспортних засобів або ж перед виходом бригади на автостради керівник зобов'язаний проінструктувати працівників про вживану умовну сигналізацію, що подається жестами або прапорцями, а також про порядок пересування на маршруті.

Переходи уздовж автодороги (на роботу або в процесі роботи) дозволяється робити тільки по узбіччю земляного полотна назустріч руху транспортних засобів.

4.4.3.3. Усі члени топографо-геодезических бригад, виконуючі роботи, на автомобільних дорогах повинні знати "Правила дорожнього руху"

4.4.3.4. До виконання робіт на автомобільних дорогах дозволяється приступати після повного облаштування місця роботи усіма необхідними тимчасовими дорожніми знаками і обгороджуваннями. Місце виробництва робіт, при необхідності, слід захищати штакетными бар'єрами встановленого зразка, суцільними дерев'яними щитами і дорожно-сигнальными переносними знаками.

4.4.3.5. При виконанні будь-яких топографо-геодезических робіт на полотні автодороги на працівниках бригад мають бути одягнені сигнальні помаранчеві жилети

4.4.3.6. При переході з інструментом з одного місця роботи на інше дозволяється, за відсутності тротуару, йти по проїжджій частині вулиці або автодороги назустріч руху транспорту. При перетині проїжджої частини вулиці працюючі зобов'язані переконатися в цілковитій безпеці переходу.

4.4.3.7. Автомобільну дорогу поза населеним пунктом слід переходити тільки на ділянках, де вона добре видима в обидві сторони.

4.4.3.8. Особливої обережності слід дотримуватися при обході транспортних засобів і інших перешкод, що обмежують огляд проїжджої частини.

Такої ж обережності потрібно дотримуватися при обході обгороджувань, встановлених на проїжджій частині на час ремонтних робіт і при виході із-за автомобілів, що стоять біля тротуару або на узбіччі.

4.4.3.9. При виробництві робіт на проїжджій частині доріг керівник бригади зобов'язаний виставляти робітників-регулювальників за 50 - 100 м з обох боків від місця роботи і забезпечувати їх знаками обмеження швидкості і тому подібне

4.4.3.10. При роботі на автомобільних дорогах належить по можливості скорочувати час перебування працюючих на проїжджій частині дороги.

4.4.3.11. Під час виробництва робіт на проїжджій частині доріг забороняється:

залишати на автодорогах без нагляду геодезичні інструменти і устаткування;

використати замість вішок сторонні предмети, створюючи цим аварійну обстановку у випадках провішування ліній по осі дороги;

робити роботи на автодорогах в туман, заметіль, грозу, при ожеледиці;

під час перерв в роботі знаходитися на проїжджій частині доріг усіх категорій.

4.4.3.12. При виробництві робіт на автомобільній дорозі машини і механізми мають бути встановлені лицьовою стороною по напряму руху транспорту.

4.4.3.13. Знімальні планово-висотні геодезичні мережі повинні розвиватися, як правило, способами аналітичних побудов і кутових зарубок.

При проложении ходів теодолітів промір ліній на автомобільній дорозі слід вести по бровке. Промір ліній (чи виконання інших топографо-геодезических робіт) по осі дорожнього покриття (чи проїжджій частині дороги) дозволяється робити тільки у разі значного руйнування узбіч або ж при виконанні спеціальних робіт, про що вказується в проекті виробництва робіт, погодженому з ДАІ і дорожніми органами.

4.4.3.14. Пункти планово-висотного обгрунтування повинні закріплюватися штирями, що забиваються врівень з полотном дороги.

4.4.3.15. При виробництві промірів сторін планово-висотного обгрунтування стрічкою або рулеткою повинні виключатися випадки затягування стрічки або рулетки на проїжджу частину дороги.

4.4.3.16. При топографо-геодезической зйомці або виробництві геодезичних робіт в місцях перетину автодоріг із залізничними коліями (переїзди) слід дотримуватися правил безпечного ведення робіт на залізничному транспорті відповідно до вимог цих Правил.

4.4.3.17. Під час роботи на автодорожніх мостах до 50 м повинні виділятися з числа працівників регулювальники-сигнальники, які зобов'язані спостерігати за рухом транспорту і подавати сповіщальні сигнали працюючим.

Працюючі після отримання сигналу про рух транспортних засобів повинні йти з проїжджої частини моста або небезпечного місця за межі моста.

При роботі на мостах більше 50 м працівники повинні ховатися на спеціальних майданчиках, наявних в конструкціях мостів.

4.4.3.18. При виробництві топографо-геодезических робіт в тунелі керівник зобов'язаний вказати кожному працюючому ніші, куди вони повинні ховатися при пропуску транспорту.