Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіти 1-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет економіки і підприємництва

Кафедра економічної кібернетики

З В І Т

З технологій створення програмних та інтелектуальних систем

Виконала:

студентки 3 курсу 324 групи

Сергієнко С. С.

Перевірив: Чумаченко С.М.

Київ 2012

Лабораторна робота №1.1

Тема: Поняття програмних та інтелектуальних систем. Найважливіші властивості програмних та інтелектуальних систем.

Мета: Вивчення основних функцій пакета BPwin.

Завдання для виконання

1. Перед виконанням роботи ознайомитись з теоретичними відомостями.

2. На основі інформації з табл. 3, що описують функціонування конкретного об’єкта, створити контекстну діаграму А-0. Виділити основні його функції й створити діаграму А0. Розбити кожну функцію на підфункції й діаграми третього рівня. Надати ієрархію діаграм.

3. Створити текстові коментарі до роботи, провести запис на диск фрагменту роботи, використовуючи команди керування вікном.

1. BPwin дозволяє аналітикові створювати складні моделі бізнес-процесів при мінімальних зусиллях. BPwin підтримує три методології - IDEF0, IDEF3 і DFD. Кожна з них покликана вирішувати свої специфічні завдання. Також можна будувати змішані моделі. Модель в BPwin розглядається як сукупність робіт, кожна з яких оперує з деяким набором даних. Роботи зображуються у вигляді прямокутників (блоків), дані - у вигляді стрілок (дуг).

Основу методології IDEF0 становить графічна мова опису бізнес-процесів. Модель в IDEF0 представлена сукупністю ієрархічно впорядкованих і логічно зв'язаних діаграм. Кожна діаграма розташовується на окремому аркуші. Можна виділити чотири типи діаграм:

  1. · контекстну діаграму А0 (в кожній модели може бути тільки одна контекстна діаграма);

  2. · діаграми декомпозиції (в тому числі діаграма першого рівня декомпозиції А0, що розкриває контекстну);

  3. · діаграми дерева вузлів;

  4. · діаграми тільки для експозиції (FEO).

Контекстна діаграма є вершиною деревоподібної структури діаграм і являє собою самий загальний опис системи і її взаємодії із зовнішнім середовищем (як правило, тут описується основне призначення моделюємого об'єкта). Після опису системи в цілому проводиться розбивка її на великі фрагменти. Цей процес називається функціональною декомпозицією, а діаграми, які описують кожний фрагмент і взаємодія фрагментів, називаються діаграмами декомпозиції. Після декомпозиції контекстної діаграми (тобто, одержання діаграми А0) проводиться декомпозиція кожного блоку діаграми А0 на більше дрібні фрагменти й так далі, до досягнення потрібного рівня подробиці опису. Після кожного сеансу декомпозиції проводяться сеанси експертизи - експерти предметної області (звичайно це інтервьюіруємі аналітиками співробітники підприємств) вказують на відповідність реальних бізнес-процесів створеним діаграмам. Знайдені невідповідності виправляються, і тільки після проходження експертизи без зауважень можна приступати до наступного сеансу декомпозиції. Так досягається відповідність моделі реальним бізнес-процесам на будь-якому й кожному рівні моделі. Синтаксис опису системи в цілому й кожному її фрагменту однаковий у всій моделі. Діаграма дерева вузлів показує ієрархічну залежність робіт, але не взаємозв'язку між роботами. Діаграм дерев вузлів може бути в моделі скільки завгодно, оскільки дерево може бути побудоване на довільну глибину й не обов'язково з кореня. Діаграми для експозиції (FEO) будуються для ілюстрації окремих фрагментів моделі, для ілюстрації альтернативної точки зору, або для спеціальних цілей.

2. На основі інформації з табл. 3 я обрала за порядковим номером журналу об’єкт – агентство з продажу квитків і приступила до створення його моделі.

Спочатку я створювала контекстну діаграму А-0. Для цього я відкрила програму, вибрала створити нову модель, заповнила ім’я автора, назву моделі. Потім відкрилось робоче поле – контекстна діаграма А-0. В центрі заповнюємо назву проекту. Малюємо стрілки до та від агентства з продажу квитків.

Другий крок - виділила основні його функції й створила діаграму А0. Розбила кожну функцію на підфункції й діаграми третього рівня. Надати ієрархію діаграм.

Агенство з продажу квитків складається з генерального директора, послуги з авіалініями зв'язок з відділом, резервування квитків, розповсюдження квитків. Всі ці відділи підпорядковуються генеральному деректорові, але при цьому ієрархічно взаємопов’язані.

Висновок. Я навчилась створювати діаграму А-0 та А0. Я дізналась як створювати складні моделі бізнес-процесів при мінімальних зусиллях, та й працювати в Bpwin.

Відповіді на контрольні запитання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]