Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб_роб_2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
103.94 Кб
Скачать

Завдання до лабораторної роботи

Завдання № 1

І рівень

Вводиться з клавіатури число (або в римській системі числення, або у десятковій). Визначити у якій системі воно введене і перевести його в іншу (з використанням підпрограм).

ІІ рівень

Римські числа (e-olimp)

Підрахувати суму двох натуральних чисел А i В, записаних в римській системі числення. Вiдповiдь записати також, в римській системі числення.

М = 1000, D = 500, С = 100, L = 50, X = 10, V = 5, I = 1 (Всі числа – менші 2000).

Вхідні дані

В рядку записано два числа римською системою числення, між якими стоїть знак "+" .

Вихідні дані

Одне число, сума чисел також римською системою числення. Числа в римській системі числення записано великими латинськими літерами.

Завдання № 2

І рівень

Написати програму, яка визначить правильність числового математичного виразу з дужками.

Іі рівень

Модифікувати програму першого рівня, забезпечивши можливість обчислення значення введеного математичного виразу, якщо введення є коректним.

Завдання № 3

І рівень

Складіть інтелектуальну систему, що виявляє чи можна з літер слова Х скласти слово Т.

ІІ рівень. Слова (e-olimp)

Із слова «молоко» можна скласти слово «коло». Скільки слів з даного словника можна скласти використовуючи букви вихідного слова, кожну букву використовуючи у одному слові не більше одного разу.

Вхідні дані: В першому рядку файлу записано вихідне слово, в другому - число N кількість слів словника. Далі іде N рядків - слова словника.

Вихідні дані (на екран): Одне число - кілкість слів, які можна скласти з вихідного слова.

Завдання № 4 Додаткові теоретичні відомості

Жадний алгоритм (англ. Greedy algorithm) – алгоритм, що полягає в прийнятті локально оптимальних рішень на кожному етапі, допускаючи, що кінцеве рішення також виявиться оптимальним.

В жадному алгоритмі завжди здійснюється вибір, який здається найкращим в даний момент – тобто проводиться локально оптимальний вибір з надією, що він приведе до оптимального розв’язання глобальної задачі. Якщо на деякому етапі ми приходимо до тупикової ситуації, то застосовується операція бектрекінгу – повернення на крок назад зі зміною вибору на менш оптимальний.

Іі рівень Варіанти № 1, 4, 9, 12

Прийом у директора (e-olimp, № 66)

Секретар загальноосвітнього закладу Марта Георгіївна щоденно розпочинала свій робочий день с претензій до директора:

– Ось Ви, Іван Іванович, заступнику з навчальної частини програму для складання розкладу вже купили. А що мені робити? Адже мені потрібно відповідно до Ваших вимог скласти графік прийому відвідувачів, а програму для планування роботи адміністрації Ви мені не купили...

Спробуйте допомогти секретарю в її роботі. Для цього вам потрібно організувати прийом відвідувачів на основі побажань, зроблених ними у відповідній книзі у секретаря.

Прийом двох відвідувачів одночасно заборонено. В момент завершення прийому одного відвідувача може починатися прийом іншого – вони зустрілись в дверях кабінету.

Технічні умови

Вхідні дані

В першій стрічці число N – кількість відвідувачів, що записалися на прийом. В наступних N стрічках по два числа T1i – час початку зустрічі з директором та через пропуск T2i – час його завершення у форматф hh:mm. N ≤ 1000, час задано на протязі однієї доби, усі T2i ≥ T1i.

Вихідні дані

Максимальна кількість відвідувачів, яких зможе прийняти директор закладу протягом робочого дня.

Варіанти № 2, 5, 10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]