Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05. Механіка суцільних середовищ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
910.34 Кб
Скачать

Лекція 5 . Механіка суцільних середовищ ( механіка рідин).

План

  1. Основні поняття гідродинаміки. Нерозривність струменю.

  2. Рівняння Бернуллі.

  3. Витікання рідини з отвору.

  4. Сили внутрішнього тертя.

  5. Ламінарна та турбулентна течія.

  6. Рух рідин в круглій трубі.

  7. Рух тіл в рідинах та газах.

1. Основні поняття гідродинаміки. Нерозривність потоку.

Механіка суцільних середовищ розглядає речовину як неперервне середовище і поділяється на гідродинаміку, газову динаміку, теорію пружності, тощо.

Гідродинаміка розглядає рух рідин, які не стискаються, та їх взаємодію з твердими тілами. Особливістю методу Ейлера є вивчення руху не частинок рідини, а окремих точок простору, в яких визначається швидкість рідини.

Основні поняття:

Лінії струму – уявні лінії, в кожній точці яких дотична співпадає з вектором швидкості. Густина цих ліній пропорційна величині швидкості в цьому місці.

Якщо вигляд ліній струму не змінюється з часом, течію називають стаціонарною. При такій течії будь-яка частинка рідини проходить дану точку з однім й тим самим значенням швидкості.

Частина рідини, обмежена лініями струму, називається трубкою струму. Частинки рідини в своєму русі не перетинають стінок трубки струму.

У випадку рідини, що нестискається, кількість рідини між двома перпендикулярними то напряму швидкості перерізами залишається незмінним. Звідси випливає теорема про нерозривність струменю:

Обєми рідини, що протікають за одиницю часу через кожен переріз мають бути однакові:

або

Обємною витратою рідини в трубці називають об’єм рідини, що проходить через поперечний переріз трубки за одиницю часу

Массовою витратою називають массу рідини, що проходить через поперечний переріз трубки за одиницю часу

- площа поперечного перерізу трубки;

ρ – густина рідини;

ν – швидкість рідини.

2. Рівняння Бернуллі.

Розглянемо ідеальну рідину, в якій відсутні сили внутрішнього тертя. При стаціонарній течії виділений об’єм за час Δt переміститься вздовж трубки струму, при чому ΔV1 = ΔV2 = ΔV

Приріст енергії в цьому випадку дорівнюватиме різниці енергій вказаних малих об’ємів

(1)

В ідеальній рідині цей приріст дорівнює роботі, яку здійснюють над цими об’ємами сили тиску. Вона відмінна від нуля тільки на перерізах S1 та S2 (2)

Порівняння виразів (1) та (2) приводить до рівняння6

Отже, в ідеальній рідині, що тече стаціонарно, вздовж будь-якої лінії струму виконується умова:

(3)

Вираз (3) називається рівнянням Бернуллі.

Для горизонтальної лінії струму рівняння приймає вигляд:

або

тобто тиск виявляється меншим в тих точках, в яких швидкість рідини більша.

Якщо S1 =S2 , v1 =v2 , то , звідки

різниця тисків дорівнює гідростатичному тиску стовпа рідини.

Якщо ,то в загальному випадку

отже різниця тисків у рухомих та нерухомих рідинах для перерізів, розміщених на однакових висотах відрізняється на величину

Отже, в рівнянні (3) маємо:

p – статичний тиск, вимірюється манометричними трубками з перерізом, паралельним течії;

- динамічний тиск, вимірюється манометричними трубками з перерізом, перпендикулярним течії;

Суму p+ називають повним тиском, або повним напором рідини і вимірюють за допомогою трубки Піто або трубки Прандтля, в якій суміщені трубка Піто та зонд.

3. Витікання рідини з отвору.

Застосуємо рівняння Бернуллі до рідини, що витікає з невеличкого отвору у відкритій посудині. Для цього розглянемо перерізи, один з яких співпадає з відкритою поверхнею, а другий – з отвором, розмірами якого знехтуємо. Тиски в обох перерізах дорівнюють атмосферному і тому рівні. Рухом вільної поверхні знехтуємо.

Тоді рівняння Бернуллі приймає вигляд:

v – швидкість витікання рідини з отвору.

Після скорочення на ρ та врахування , що h1 –h2 =h –висота відкритої поверхні рідини над отвором, отримаємо формулу Торрічеллі:

Внаслідок вибігання рідини з отвору змінюється імпульс посудини, яка відчуває дію сили , яка називається реакцією вибігаючого струменю . Ця сила вдвічі більша за тиск на тій самій глибині.

4. Сили внутрішнього тертя.

Всі реальні рідини та гази мають в’язкість або, як кажуть, внутрішнє тертя, яке проявляється в тому, що рух в рідині або газі припиняється після зникнення його причин. Це пояснюється взаємодією частинок рідини або шарів рідини. Дослідження швидкості частинок в різних шарах показує, що вона змінюється при переході від шару до шару в перпендикулярному напрямі згідно з лінійним законом під дією сили внутрішнього тертя

- коефіцієнт в’язкості або коефіцієнт внутрішнього тертя.

Він чисельно дорівнює силі тертя, що виникає в одиниці площі поверхні при одиничному градієнті швидкості.( при переході від шару до шару швидкість рідини змінюється на 2м/с). Коефіцієнт внутрішнього тертя залежить від природи і стану (наприклад, температури) рідини

Коефіцієнт в’язкості залежить від температури, при чому залежність для рідин та газів має різний характер: для рідин з підвищенням температури він значно зменшується, а у газів - зростає. Це пояснюється різним механізмом внутрішнього тертя для рідин та газів.