Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електротехніка в будівництві 01 (Опорний конспе...doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.46 Mб
Скачать

6.4. Трифазний двигун у колі однофазного змінного струму

Доволі часто виникає необхідність включення трифазного двигуна в однофазне коло змінного струму. На рис. 6.6 наведена одна зі схем, які застосовуються для цього.

У фазу "А" включається ємність С. Бажано цю ємність обрати так, щоб кут між струмами та був близьким до 90°, а модулі струмів були приблизно рівними, і тоді створюються умови отримання обертового електромагнітного поля. Двигун працює надійно.

Рис. 6.6

Розрахунки показують, що ємність для даної схеми потрібно обирати за формулою

(6.5)

Тут – номінальний струм фази статора двигуна, А;

V – напруга однофазної мережі живлення, В.

Примітки:

1. Конденсатори потрібно вибирати паперові (КБГ, БГТ), а не електролітичні, і за напругою вони повинні відповідати амплітуді напруги живлення.

2. Для механізмів з важким пуском застосовуються схеми з додатковою пусковою ємністю, яка потім автоматично відключається після завершення процесу пуску.

3. При підключенні трифазного двигуна до мережі однофазного змінного струму не уникнути зниження потужності на 20…30% в порівнянні з паспортними даними при роботі в мережі трифазного струму.

Тема 7. Комутаційна низьковольтна апаратура

Навчальна мета: розкрити принципи побудови та закони функціонування низьковольтної апаратури та реле.

Час: 70 хвилин.

Метод: лекція.

Місце: навчальна аудиторія.

Навчальні питання:

  1. 10 хв.

  2. 15 хв.

  3. 15 хв.

  4. 15 хв.

  5. 10 хв.

  6. Заключна частина – 5 хв. (підсумок лекції, відповіді на запитання)

Матеріально-технічне забезпечення: схеми, малюнки, збірники задач та матеріалів.

Джерела та література:

Л – 2, 3, 6.

План

7.1. Загальні відомості

7.2. Комутаційні апарати неавтоматичного керування

7.3. Автоматичні повітряні вимикачі (автомати)

7.4. Магнітні пускачі

7.5. Електричні реле

7.1. Загальні відомості

Для забезпечення нормальної роботи електрообладнання і, зокрема, приймачів електричної енергії (двигуни, трансформатори, прилади освітлення, зварка тощо) їх необхідно вмикати, вимикати, здійснювати автоматичний захист від перевантаження і коротких замикань. У низьковольтних мережах (до 1000 В) з цією метою застосовуються різноманітні комутаційні апарати і реле.

При відключенні приймача від електромережі відбувається розрив кола струму. Електрична дуга, яка виникає при цьому, оплавлює контакти комутаційного апарата, що приводить до його зношення та погіршення параметрів роботи. Щоб запобігти цьому, у низьковольтних комутаційних апаратах передбачається застосування тугоплавких металів для контактів, їх відповідне конструктивне виконання, встановлення додаткових дугогасних пристроїв.

Комутаційні апарати виконуються з ручним або дистанційним керуванням. Функції автоматичного захисту установок від перевантаження і коротких замикань, як правило, покладаються на реле.

7.2. Комутаційні апарати неавтоматичного керування

До них належать рубильники (як правило дво- або триполюсні), пакетні вимикачі, командоапарати з ручним приводом.

Ці найпростіші комутаційні апарати застосовуються в колах постійного та змінного струму. Їх перевагами є простота конструкції та низька вартість, а недоліками – неможливість комутації великих струмів та автоматичного (дистанційного) керування.

У схемах керування, в яких необхідно комутувати декілька кіл одночасно, причому у певній послідовності замикання і розмикання пар контактів, часто використовуються багатопакетні вимикачі та ключі керування. За конструкцією вони діляться на кнопкові, поворотні, перекидні.