Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_a_Marketingslova.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать
    1. Суть маркетингу В економічній літературі маркетинг, як правило, пов'язують з ринковою діяльністю підприємства. Підприємство, яке будує свою господарську діяльність відповідно до принципів маркетингу, має специфічну структуру. В центрі уваги стоять не виробничі питання, а питання збуту: першою особою після директору є не головний інженер чи технолог, а маркетолог-директор — посадова особа, що формує ринковий успіх підприємства в умовах конкурентної боротьби за покупця. мала й певні небажані для підприємства наслідки. Але зводити сучасний М. лише до. ринкової діяльності помилково.

    2. Починаючи з 60-х років ХІХ і аж до 30 років ХХ ст.. в маркетинговій діяльності переважала так звана товарна орієнтація, тобто прагнення поліпшити якість товарів без істотного врахування інших потреб (смаків, попиту) споживачів. Передбачалося, що головним у боротьбі за споживача є пропонування на ринку кращих і якісних товарів. Така концепція мало багато переваг, оскільки була спрямована на насичення ринку добротними товарами і сприяла поліпшенню задоволення населення. Однак вона свої недоліки. Приклад, розробка кевлару - волокна міцнішого за сталь, і дуже гнучкого. Створивши цей продукт, компанія почала шукати споживача Втрати при цьому були досить значними, тому що важко було дізнатися у людей, чи бажають вони купити те, чого ніколи не бачили і чого ніколи не потребували

    3. Поліпшення якості існуючих і розробка нових виробів вимагали широкої інформації населення про відмітні характеристик і цих товарів. Тому не випадково в 30-50-ті роки на перший план висувається концепція «збутової орієнтації» маркетингу. Боротьба за споживача у сфері торгівлі існувала завжди, актуальною вона є й нині.

    4. Однак розвиток суспільного виробництва, зокрема науково-технічного прогресу, висуває в 50-60 і роки іншу концепцію маркетингу, яка дістала назву «ринкової орієнтації». Суть її полягає в детальному аналізі ринку з метою виявлення товарів, що користуються підвищеним попитом, і забезпечення максимуму продажу саме цих товарів. Дана концепція не заперечує двох названих вище. Але від них вона істотно відрізняється тим, що в ній йдеться про виробництво і продаж нових, якісніших товарів, для яких заздалегідь відомі споживачі і реалізація яких не стане проблемою. Приклад американською бізнесмена Ї.Шелінгера, головного керівника корпорації «Грехем Філд», який шість місяців спеціально працював у медичному центрі лікарні з тим щоб дізнатися, які вироби можна поставити на потік. знайшов один. Фірма розробила систему для індикації при стерилізації інструменту. Нічого подібного на ринку не було. Фірма виросла практично з нуля до компанії з оборотом 25 млн. дол.

    5. Приблизно з середини 60-х років у своїй діяльності підприємства стали переходити від «ринкової орієнтації» до «маркетингового управління». Це—нова концепція, яка використовується і сьогодні. Суть її полягає в довгостроковому (перспективному) плануванні й прогнозуванні, що спирається на дослідження ринку, товару й покупців; у використанні комплексних методів формування попиту й стимулювання збуту; в орієнтації на «ринкові новинки», які задовольняють вимоги старанно «вирахуваних» потенційних покупців.

    6. Особливістю сучасного автоматизованого виробництва те, що воно в окремих галузях промисловості починає працювати за індивідуальними замовленнями. Нинішня діяльність підприємств на ринку не заперечує, а навпаки, включає всі ті методи маркетингу, які застосовувалися раніше, й розвиває їх. Вона передбачає детальне вивчення кожного споживача, його інтересів і потреб, і на основі цього — розробку довгострокової цільової організації виробництва, розрахованого на конкретну особу. Така концепція маркетингу називається соціально-етичною, оскільки вона полягає у глибокому аналізі не лише потреб, а й нахилів, звичок окремих споживачів і орієнтацію виробництва на їх задоволення. Тобто йдеться про потреби не суспільства в цілому, а окремого споживача. Задоволення суспільних потреб досягається через реалізацію інтересів кожного члена суспільства. Розглянута організація маркетингу вимагає «індивідуалізації виробництва», тобто планування випуску такого .сортименту продукції, якого потребують окремі особи відповідно до свого віку, стилю життя, стану здоров'я і т. д. Саме в цьому і проявляється соціальна спрямованість виробництва, саме таким чином відбувається становлення соціальне орієнтованої ринкової економіки.

    7. Маркетингце комплекс взаємопов'язаних і науково обґрунтованих форм і методів господарювання, що охоплюють всі стадії руху товару: вивчення потреб і попиту, виробництва і надання різного роду послуг, доведення їх до кінцевого споживача і організацію післяпродажного обслуговуваний (аж до утилізації)

    8. Основні принципи маркетингу

    1. найважливішим елементом маркетингу є не збут, не обмін, а всебічне і глибоке пізнання ринку, зростаючих запитів споживачів.

    2. пристосування до ринку, випуск товарів, що відповідають попиту. Суть цього принципу нерідко виражається різноманітними висловлюваннями типу: «відшукайте потреби і задовольніть їх», «виробляйте те, що можете продати, замість того, щоб намагатися продати те, що можете виробити», «любіть клієнта, а не товар», «

    3. Маркетингова діяльність має здійснюватися таким чином, щоб впливати на ринок, активно формувати попит (через рекламу, виготовлення нових товарів, “створення” споживача (Приклад, Застосовану в «Макдональдеі» стратегію маркетингу можна виразити трьома словами: якість, сервіс, чистота. Відвідувачі за­ходять у бездоганно чисте приміщення, підходять до привітної розпорядниці, роблять замовлення і не пізніше ніж за 5 хв. одержують смачний біфштекс і тут же можуть його чи з'їсти, чи забрати з собою. Крім простого корпорація ретельно вибирає місця для розміщення .нових підприємств, забезпечує ґрунтовну підготовку керівників закладів у своєму так званому «Біфштексовому університети), за допомогою постійних опитувань відвідувачів стежить за якістю блюд і сервісом та докладає чималі зусилля на вдосконалення технології приготування біфштексів, маючи на увазі спрощення виробничого процесу, скорочення затрат і часу обслуговування

    1. Похідними цілями маркетингу є завоювання заплано­ваного сегмента (частки) ринку, задоволення різноманіт­них потреб будь-яких груп споживачів і суспільства зага­лом, формування стабільного попиту на товари і послуги підприємства або компанії.

    2. Основними поняттями сфери маркетингу є такі чинники: потреби, попит, товар, обмін, угода і ринок .

    3. Сутність маркетингу повніше розкривається у викону­ваних ним функціях. До них належать:

          1. системне вивчення і прогнозування динаміки ринку;

          2. комплексна оцінка підприємством своїх виробничих і збутових можливостей;

          3. обґрунтування довготермінової стратегії маркетингової діяльності;

          4. формування необхідного попиту та стимулювання збуту;

          5. комплексна оцінка конкурентних переваг.

    4. Види діяльності маркетингу: маркетингові дослідження, розробка товару, організація його розподілу, установлення цін, реклама й продаж .

Необхідність застосування маркетингових методів удосконалення виробництва.

    1. Маркетингові форми господарювання в нашій країні до ос­таннього часу не мали належного розвитку. Основна причина цього — командно-адміністративна система, яка сковувала ініціативу підприємств, не дозволяла їм самостійно діяти, виходя­чи з вивчення ринку й попиту споживачів. Команда зверху — ось що було абсолютним законом управління підприємством. Все це дуже звужувало маркетинг, не давало його принципам проникати у саме виробництво.

    2. Не так давно в умовах командно-адміністративної системи ми були свідками дефіциту за достатку: в магазинах полиці були за­валені взуттям, одягом, але купити були нічого, тому що переваж­на більшість товарів, яка щодо їхньої якості, моди тощо не відповіда­ла вимогам споживачів. Це ж стосувалося й засобів виробництва. Сьогодні у нас немає сучасного обладнання, необхідного для то­го, щоб вивести економіку з кризового становища. Це — резуль­тат бюрократичних методів господарювання, байдужого ставлен­ня до того, що виробляється, до інтересів і потреб людини.

    3. Сучасний маркетинг України Створення національної економіки України вимагає істотних зрушень у сфері маркетингової діяльності. Для підприємств основною проблемою є насичення ринку вітчизняними товарами і випуск продукції за найнижчими цінами, тобто ті завдання, які стояли перед західними фірмами ще у 30-ті роки. , з тим, щоб підпорядкувати народне господарство задоволенню потреб українського народу.

    4. Організаційна структура служби маркетингу Орієнтація підприємства на ринок передбачає вдосконалення його організаційної структури.

  1. Види організаційних структур маркетингу: функціональна організація, організація по товарному виробництву, організація по географічному принципу, організація по географічному принципу

  2. Функціональна організація. Спеціалісти по маркетингу керують різними видами (функціями) маркетингової діяльності. Їх очолює віце-президент по маркетингу, який координує їх роботу:

Основною перевагою функціональної організації є простота управління. Хиба: по мірі зростання товарного асортименту і ринків стає все важче розробляти особливі плани для кожного окремого ринку або товару, а також координувати маркетингову діяльність фірми в цілому. Така структура служби маркетингу характерна для підприємств з високим рівнем спеціалізації, коли одна є провідна ланка діяльності, стосовно якої й організується маркетинг. Централізація маркетингу характерна також для малого бізнесу.

Заступник директора з питань маркетингу

Відділ дослідження маркетингу

Відділ планування асортименту продукції

Відділ збуту

Відділ реклами й стимулювання збуту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]