Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO-1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
714.75 Кб
Скачать
  1. Особливості статусу судді ксу.

Статус судді КСУ визначається КУ, ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» (від 07.07.10) та іншими законами.

Повноваження судді КСУ та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при введенні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Судді КСУ мають в принципі однаковий статус з суддями загальної юрисдикції з окремими особливостями, обумовленими специфікою конституційної юрисдикції. Суддя КСУ призначається на 9 років без права бути призначеним на повторний строк. Судді цього суду, як й інші судді, не можуть належати до політичних партій та профспілок, мати представницький мандат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу крім наукової, викладацької та творчої.

Усі судді КСУ є рівноправними під час розгляду справ на засіданні Колегії суддів, на засіданні, пленарному засіданні КСУ.

  1. Основні права та обов’язки судді ксу.

Права і обов’язки суддів КСУ носять переважно процесуальний характер, тобто реалізуються в процесі конституційного провадження. Основною складовою статусу судді КСУ є його право, а водночас і обов’язок брати участь у всіх засіданнях Суду з правом вирішального голосу.

Суддя КСУ здійснює попередню підготовку питань для їх розгляду Колегією суддів КСУ, КСУ, бере участь у розгляді справ. Суддя КСУ має право витребувати від ВРУ, ПУ, Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, суддів, органів державної влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування, посадових осіб, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, політичних партій та інших об'єднань громадян, окремих громадян необхідні документи, матеріали та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів КСУ, КСУ. Ухилення від дачі пояснень або відмова від надання документів, матеріалів, інформації судді КСУ тягне за собою відповідальність винних осіб згідно з законом. Суддя КСУ має право публічно висловлювати свою думку з питань, що стосуються провадження у КСУ, проте лише щодо тих справ, у яких КСУ прийнято рішення чи дано висновок. В разі, якщо підсумкове рішення чи висновок КСУ не співпадає з позицією судді, він має право на окрему думку, яка викладається ним у письмовій формі і додається до рішення чи висновку КСУ (ст. 64 Закону). Судді КСУ (у кількості не менше 3) мають право вимагати скликання засідання чи пленарного засідання КСУ (Регламент КСУ). Судді мають право пропонувати питання для розгляду КСУ, а також висловлювати свою думку з обговорюваних питань. Судді КСУ мають право брати участь у конференціях, симпозіумах, бути у складі делегацій КСУ. Рішення про службові відрядження суддів КСУ приймає Голова КСУ, а у разі його відсутності — заступник Голови КСУ.

  1. Заборони і обмеження для суддів ксу.

Судді КСУ не можуть належати до політичних партій та профспілок, мати представницький мандат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької та творчої.

Судді КСУ не мають також права публічно висловлювати свою думку з питань, що стосуються провадження у КСУ щодо тих справ, у яких КСУ не прийнято рішення чи дано висновок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]