Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_kurs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Анотація дисципліни

ФІЛОСОФІЯ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ СУЧАСНОСТІ”

1. Мета дисципліни.

Мета дисципліни: дати студентам уявлення про філософські підходи до аналізу глобальних проблем сучасності та способів їх розв’язання.

2. Перелік знань і умінь.

Перелік знань і умінь, що набуде студент після опанування дисципліни:

- знання основних філософських та культурологічних підходів до вивчення глобальних проблем сучасності;

- опанування для цього відповідними філософськими та загальнонауковими методологіями;

- виховання у студентів почуттів особистої, національної та планетарної відповідальності за долю планети «Земля».

3. Сфера реалізації.

Сфера реалізації набутих знань і вмінь в майбутній професії: національна і міжнародна економіка, політика та культура.

4. Зміст дисципліни.

Дисципліна є частиною предмета філософії та предмету глобалістики, тобто нової міждисциплінарної науки. У її межах глобальні проблеми сучасності розглядаються як феномен планетарного масштабу, котрий пов’язаний з нерівномірністю екологічного, демографічного, економічного, політичного, науково-технічного і культурного розвитку суспільства. Програма дисципліни передбачає: по-перше, класифікацію глобальних проблем сучасності; по-друге, аналіз методологічного інструментарію вивчення цих проблем; по-третє, систематизацію прогнозів і сценаріїв майбутнього; по-четверте, визначення умов і парадоксів беспечного сталого розвитку; по-п’яте, критичний аналіз антиглобалістських рухів та підходів.

5. Викладацький склад.

проф. Свінціцький В. М., доц. Арутюнов В. Х., доц. Деркач В. Л., доц. Присухін С. І. та ін.

6. Основна література.

- Арутюнов В. Х., Свінціцький В. М. Філософія глобальних проблем сучасності. : Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2003;

- Глобалізація і безпека розвитку: Монографія (О. Г. Білоус, Д. Г. Лук’яненко та ін.; кер. авт. колективу і наук. ред. О. Г. Білоус. – К.: КНЕУ, 2001).

Анотація дисципліни «цінності європейської цивілізації»

  1. Метою курсу є сприяння розумінню цінностей, прийнятих європейською спільнотою в ході її історичного становлення, природи цінностей як таких, їх місця в регуляції поведінки окремих осіб та соціальних дій, специфіки європейського способу життя, яка проявляється через систему пріоритетів та норм.

  2. Курс орієнтований на підвищення соціальної компетентності через формування вміння раціонально обґрунтовувати рішення, опираючись при цьому на рефлексію наявних цінностей; формування власної конструктивної позиції в тих дискусійних питаннях, в яких проявляється різниця в ціннісних орієнтаціях; знання механізмів становлення цінностей суспільства, конкретних суспільно-історичних умов, в яких склалась система цінностей європейської цивілізації; усвідомлення особливостей європейської ідентичності та проблем суспільного розвитку європейської цивлізації. В контексті політико-правових процесів державотворення у сучасній Україні, вказані компетенції є необхідною складовою формування у представників майбутніх кіл економічної, управлінської еліти, середнього класу розуміння характеру аргументативних процесів при конфлікті ціннісних інтерпретацій та власне цінностей європейської цивілізації, до кола якої належить Україна і проблеми якої представлені й в українському житті.

  3. Сферами реалізації набутих знань є наступні:

    • ділові партнерські стосунки, соціальні та культурні зв'язки в контексті міжнародних відносин та європейських інтегративних процесів на рівні адекватного розуміння цілей суб'єктів дій та критеріїв оцінки, якими вони послуговуються;

    • законотворчість, інформаційна підтримка законотворчих ініціатив та зв'язки з громадськістью;

    • брендінг;

    • педагогічна діяльність;

    • особистий розвиток.

  4. В курсі розглядаються наступні теми: теорія цінностей; цінності як предмет культурно-антропологічного дослідження; аксіологія в контексті європейських студій; історико-культурні процеси становлення європейської цивілізації; європейська ідентичність; раціоналізм та цінності відкритого суспільства; європейські традиції освіти; моральні цінності європейської цивілізації; суверенітет особистості та солідарність в соціальних діях, соціальне партнерство в ціннісних вимірах; європейський спосіб життя: цінності матеріальної культури, європейський менталітет; цінності в політико-правовій культурі сучасної Європи; мультиядерний характер європейської системи цінностей; альтернативи європейській системі цінностей; інтеграційні та дезінтеграційні процеси в Європі; Україна як простір поширення цінностей європейської цивілізації; цінності в інституціональній культурі європейської цивілізації; методи аналізу ціннісних орієнтацій; аналіз зіткнення ціннісних орієнтацій на окремих прикладах зі сфер політичного та економічного життя; трансформація системи цінностей та проблеми розвитку європейської цивілізації.

  5. Викладацький склад:

Кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії Деркач В.Л.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]