Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛК.03-Головні засади побудови та використання а...docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
122.15 Кб
Скачать

3.5 Характеристика програмного забезпечення аіс обліку. Вибір пакетів прикладних програм

Програмне забезпечення (ПЗ) є самостійною, значною і важливою частиною комп’ютерної інформаційної системи, яка базується на використанні певного комплексу технічних засобів.

Згідно з державним стандартом програмне забезпечення – це сукупність програм на носіях даних і програмних документів, які призначені для відлагодження, функціонування і перевірки роботоздатності системи.

До програмного забезпечення сучасних ЕОМ слід віднести комплекс мовних і програмних засобів, орієнтованих на розв’язування двох основних проблем: перша – організація обчислювального процесу в ЕОМ, та управління ним, друга – алгоритмізація і програмування комплексу економічних задач, які розв’язуються в системі. Згідно з цим ПЗ поділяється на: загальне і спеціальне (рис. 3.8).

Рисунок 3.8 Структура програмного забезпечення АІС обліку

Загальне програмне забезпечення – це частина ПЗ автоматизованої інформаційної системи, що являє собою сукупність програмних засобів, розроблених без урахування зв’язку з конкретною АІС. Це сукупність програм загального призначення, що застосовуються для організації обчислювального процесу і розв’язування типових задач оброблення даних.

Спеціальне (прикладне) програмне забезпечення – це частина ПЗ автоматизованої інформаційної системи, що являє собою сукупність програм, розроблених для створення і функціонування конкретної АІС обліку.

Роботи зі створення спеціального програмного забезпечення комп’ютерних ІС обліку, орієнтованих на використання персональних комп’ютерів, ведуться вже давно. На теперішній час в Україні функціонують близько 200 фірм – розробників спеціального програмного забезпечення АІС обліку, а на ринку представлено значну кількість їхньої продукції.

Існує кілька підходів до розроблення спеціального програмного забезпечення автоматизованих бухгалтерських систем. Один з них – створення спеціалізованої мови програмування високого рівня, за допомогою якої відносно легко створюються програми-модулі для автоматизованого розв’язування конкретних облікових задач. При цьому користувач купує у розробника програму-платформу (інтерпретатор), що є ядром пакета, та потрібні йому програми-модулі, які, знаючи мову програмування, легко адаптувати до вимог будь-якого замовника.

Концепція, покладена в основу таких автоматизованих бухгалтерських комплексів, називається концепцією відкритої архітектури. Типовим її представником є система «X-DOOR» фірми SoftTAXI.

Система «X-DOOR» – це набір типових користувацьких задач-додатків, розроблених за модульним принципом, які призначені для автоматизації бухгалтерського обліку в торгівлі. Для реалізації користувацьких додатків (модулів) існує дві програми-платформи: X-DOOR і RTX-DOOR.

Програма-платформа X-DOOR передбачає індивідуальну роботу користувача з додатками до неї, а RTX-DOOR – це високопродуктивна, 32-розрядна мережева програма, призначена для масового користувача, і в додатки якої користувач може вносити незначні зміни.

Додатки до платформ – це модулі: «Первинні документи», «Бухгалтерський облік», «Заробітна плата», «Відділ кадрів», «Відвантаження товару», «Складський облік», «Податкова накладна», «Партнери», «Реалізатори».

Як вже зазначалось, особливістю інформаційних систем обліку, в яких використано таке програмне забезпечення, є покладена в їхню основу концепція відкритої архітектури, яка дає змогу за наявності відповідних модулів першочергово автоматизувати на об’єкті «вузькі» ділянки обліку. До переваг такого підходу можна віднести можливість адаптування окремих програмних продуктів до потреб конкретного споживача, а також внесення до них з плином часу відповідних змін. Але для виконання такої роботи у штаті установи має бути фахівець, який володіє спеціалізованою мовою програмування, що для більшості об’єктів управління є проблемою.

Іншим напрямом створення спеціального програмного забезпечення АІС обліку є розроблення пакетів прикладних програм закритого типу. ППП, призначені для автоматизованого розв’язування облікових задач та формування фінансової і податкової звітності, можна умовно розподілити на три групи.

До першої групи належать великі програмні комплекси, які використовуються для автоматизації функції обліку на будь-якому об’єкті господарювання. Такий комплекс складають згруповані в окремі модулі взаємопов’язані програми. Кожний модуль, як правило, призначено для автоматизації окремої ділянки обліку (наприклад, облік основних засобів і нематеріальних активів, облік виробничих запасів, облік праці і заробітної плати тощо). Усі модулі в такій системі об’єднує головний модуль. Такі пакети прикладних програм, за деяким винятком, створюються для певного об’єкта і коштують дуже дорого. Якщо ж підприємство придбало відповідний ППП, виникає проблема його пристосування (настроювання) до певних умов господарювання, що також є тривалим та дорогим процесом. Найвідомішими програмними комплексами цієї групи програм є програмний комплекс «R/3» (Німеччина), «Platinum» (США), «Scaly» (Швеція), «Sun» (Великобританія), «Моноліт» (Росія), «Галактика» (Україна – Росія).

Другу групу утворюють ППП, орієнтовані як на малі й середні («Турбо-бухгалтер», «Колібрі», «Фінанси без проблем», «Леді Фін» та ін.), так і на середні та великі («БЕСТ», «Парус-Підприємство», «Офіс 2000 тм», «1С: Підприємство» та ін.) підприємства.

Це досить потужні комп’ютерні системи масового призначення, в яких реалізовано комплексний підхід до автоматизації господарського обліку на підприємствах різних видів діяльності.

Третя група – пакети прикладних програм, які призначені для автоматизації розрахунків за окремими дільницями обліку. Це програми типу «Розрахунок заробітної плат», «Облік МШП» і т. ін. Для автоматизації господарського обліку в цьому випадку необхідно купувати декілька програм, але такий шлях є неперспективним, створені в такий спосіб комп’ютерні системи громіздкі і з ними важко працювати.

При виборі пакета прикладних програм для створення комп’ютерної системи обліку на об’єкті необхідно керуватися такими методологічними принципами:

  • продуктивність ППП. При виборі програми передусім треба враховувати «розміри» бухгалтерії, тобто обсяги фінансово-господарських операцій, що здійснюються на об’єкті;

  • співвідношення користі і витрат. Принцип економічності: користь, яку отримають від впровадження ППП, має перевищувати витрати на купівлю, адаптацію і супроводження пакета;

  • контроль і безпека. Усі облікові дані в процесі оброблення мають бути надійно захищені як від несанкціонованого доступу, так і від випадкових втрат. Контроль і захист мають здійснюватися на всіх стадіях процесу оброблення і зберігання інформації;

  • сумісність. Пакет повинен бути сумісним з організаційною структурою об’єкта і з наявними в ньому апаратними і програмними засобами;

  • гнучкість. Вибираючи ППП, необхідно орієнтуватися на можливість зміни Плану рахунків бухгалтерського обліку, коригування стандартних проведень і типових операцій ведення інформаційної бази, створення нових і зміни існуючих форм фінансової і бухгалтерської звітності;

  • супроводження, документація. Програма повинна мати докладну проектну документацію, яка доступна користувачеві і може бути ним використана під час експлуатації системи. Для складної програми важливим є наявність «гарячої» телефонної лінії з фірмою-розробником для термінових консультацій.