Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

6.3. Планування і аналіз чисельності працівників

Працівники на підприємстві діляться на дві категорії:

- промислово-виробничий персонал, зайнятий виробництвом і його обслуговуванням;

- непромисловий персонал. В основному це працівники житлово-комунального господарства і культурно-побутових установ, що належать підприємству. Згідно класифікатору професій і посад всі зайняті на підприємстві підрозділяються на категорії; робітники, керівники, фахівці, службовців.

Робітники — особи, безпосередньо зайняті створенням матеріальних цінностей, а також ремонтом, переміщенням вантажів, наданням матеріальних послуг і т.д. (зайняті управлінням, регулюванням і спостереженням за роботою автоматів і автоматичних ліній; доглядом за машинами, устаткуванням; обслуговуванням виробничих і невиробничих приміщень і ін.).

Керівники — працівники, які займають посади керівників підприємств і їх структурних підрозділів (директори, начальники, управляючі, завідуючі, голови, майстри, головні бухгалтери, головні інженери, головні механіки, головні електрики, головні редактори, а також їх заступники і ін.).

Фахівці — працівники, зайняті інженерно-технічними, економічними і іншими роботами (адміністратори, бухгалтери, диспетчери, інженери, інспектори, нормувальники, математики, механіки, ревізори, соціологи, економісти, юрисконсульти і ін.).

Службовці — працівники, що здійснюють підготовку і оформлення документації, облік і контроль, господарське обслуговування (агенти, діловоди, касири, коменданти, секретарі, друкарки, стенографістки і т.д.).

Планування чисельності всіх категорій працівників має важливе значення для економного використовування трудових ресурсів, підвищення продуктивності праці і ефективності виробництва.

Найважливішою задачею планування чисельності працівників є визначення обґрунтованої потреби в кадрах для забезпечення ритмічного виробничого процесу і виконання виробничих завдань.

При плануванні чисельності працівників на підприємстві керуються наступними принципами:

- відповідність чисельності і кваліфікації працівників об'єму запланованих робіт і їх складності;

- обумовленість структури персоналу підприємства об'єктивними чинниками виробництва;

- максимальна ефективність використання робочого часу;

- створення умов для підвищення кваліфікації і розширення виробничого профілю працівників.

Планування чисельності працівників визначається за наступними показниками: облікова чисельність персоналу; явочна чисельність промислово-виробничого персоналу і його категорії; структура працівників; потреба в кадрах; баланс робочого часу одного працівника, трудомісткість виробничої програми.

Планові розрахунки ведуться окремо за кожною категорією працівників із застосуванням різних методів визначення необхідної чисельності.

Планування чисельності основних робітників полягає у визначенні, по-перше, трудомісткості виробничої програми в плановому періоді, по-друге, бюджету робочого часу одного середньооблікового робітника і середнього виконання норм виробітки у відсотках і, по-третє, чисельності по професіях, рівню кваліфікації робітників.

Планування трудомісткості виробничої програми повинне спиратися на дані нормування праці. Тільки в цьому випадку буде науково обґрунтована потреба підприємства у витратах робочого часу на виконання виробничої програми, чисельності робітників, заробітній плати, підвищенні продуктивності праці.

Зміна нормованої трудомісткості відбувається протягом всього планового року за рахунок вдосконалення техніки, технології, організації виробництва і праці і т.д. і їх впливи на скорочення трудових витрат.

Нормована трудомісткість одиниці продукції представляє основу для визначення планової чисельності працівників. Вона визначається виходячи з трудомісткості базового періоду і зниження трудових витрат за рахунок упровадження організаційно-технічних заходів, зміни об'єму і структури випуску продукції в плановому періоді.

Для визначення чисельності робітників по професіях і рівню кваліфікації необхідно мати дані про розподіл загальної трудомісткості виробів по видах робіт і розрядах. Ці дані містяться в технологічних картах виробів.

Явочний склад працівників - це кількість працівників, які щодня повинні бути на роботі, щоб забезпечити нормальний хід виробничого процесу. Обліковий і явочний склади працівників практично не співпадають, тому для забезпечення щоденної явки на роботу необхідної чисельності працівників їх середньооблікове число повинне бути більше явочного. Співвідношення облікового і явочного числа працівників визначають за допомогою коефіцієнта, що є відношенням кількості днів роботи підприємства і кількості днів роботи одного середньооблікового працівника.

Фактично працюючі - це не тільки що з'явилися, але і фактично що приступили до роботи. Різниця між явочним числом і числом фактично працюючих показує число осіб, що знаходилися в цілоденних простоях (наприклад, через відсутність електроенергії, матеріалів і т.п.).

Облік чисельності працівників дозволяє виявити їх розподіл на різних ділянках підприємства.

Планування явочної чисельності працівників здійснюється на основі технічно обґрунтованих норм витрат праці.

Розглянемо основні способи розрахунку явочної чисельності працівників:

1. Чисельність ( ) визначається виходячи з трудомісткості одиниці роботи (Тод) і всієї виробничої програми (А) і бюджету робочого часу одного середньооблікового робітника в годинах рв):

(6.1)

Приклад. Визначити явочний контингент ремонтних робітників, якщо річна програма ремонту вагонів 3500 одиниць, трудомісткість ремонту 48 чол.ч. на 1 вагон.

Чяв =

2. За нормою виробітку в одиницю часу В і обсягу роботи за той самий період (А) чисельність робітників визначають:за наступною формулою:

(6.2)

Приклад. На ділянці масового виробництва протягом року треба обробити 200 тис. деталей. Змінна норма виробітку — 60 шт., виконання норми — 120%, середнє число робочих днів в році на одного робітника — 225. Чисельність робітників складе:

= 200 000 : (60 * 1,2 * 225) = 12 чоловік.

Приклад. Річний обсяг роботи депо в границях ділянки роботи бригад становить 21 млрд. т(км. брутто; середня маса потяга брутто 3000 т., коефіцієнт допоміжного лінійного пробігу 0,08. Місячна норма виробітку бригади 5200 локомотиво-кілометрів. Бригада складається з двох чоловік. Встановити явочний контингент локомотивних бригад.

1. Розрахувати величину локомотиво-кілометрів на чолі поїздів

2. Розрахувати лінійний пробіг локомотивів

3. явочна чисельність локомотивних бригад

3. За змінним нормативом чисельності робітників Нзм та розрахуноковій кількості робочих змін Ззм чисельність основних робітників може розраховуватися за формулою:

(6.3)

Приклад. Визначити явочний контингент ПТО вагонів при змінному нормативі 100 чол. і цілодобовій роботі пункту.

Рішення:

4. По нормі обслуговування на даний об'єкт Нобсл і кількості об'єктів n

(6.4)

Приклад. В механічному цеху 200 верстатів-автоматів, норма обслуговування — 6 верстатів, цех працює у дві зміни, то

= 200*2/6 = 67 чоловік.

5. За нормами підпорядкування робітників і типовому штатному розкладу.

У наведених вище формулах КТР – коефіцієнт зниження трудоміскості робіт (КТР<1); Квир – коефіцієнт виконання норм виробітки (Квир>1). Ці коефіцієнти вводяться, якщо в плановому періоді передбачено підвищення норм витрат праці.

В обліковий склад працівників підприємства повинні включатися всі працівники, прийняті на постійну, сезонну, а також тимчасову роботу на термін один день і більш (з дня зарахування їх на роботу).

Обліковий контингент працівників включає явочний та допоміжний. Останній необхідний для заміщення працівників, які знаходяться у відпустці, відсутні через хворобу або зайняті виконанням державних обов'язків в робочий час.

Чсп= Чяв*(1+Кзам) (6.5)

де Чяв - явочна чисельність працівників

- коефіцієнт заміщення.

Кзам= Квід + КЛвдо (6.6)

де Квід - коефіцієнт, який враховує заміщення працівників, які знаходяться у відпустках;

КЛ - коефіцієнт, який враховує заміщення хворих;

Квдо.- коефіцієнт, який враховує заміщення працівників, що виконують державні та громадські обов'язки.

Коефіцієнт заміщення працівників які знаходяться у відпустці розраховується за формулою:

(6.7)

де Двід – середня тривалість відпустки, дні

ДР – кільеість робочих днів на рік.

Коефіцієнт заміщення хворих та тих хто виконує державні та суспільні обов'язки можуть бути прийняті за звітними даними за попередній рік (КЗБ = 2…3%; КЗДО = 0,4…1,0%).

Приклад. Визначити середню чисельність працівників за вересень, якщо на 1 вересня чисельність працівників становила 576 чоловік, на 12 вересня - 581 чоловік, на 18 вересня - 577 чоловік, на 25 вересня - 574 чоловік.

чол.

Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць обчислюється шляхом підсумовування чисельності працівників облікового складу на кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1-го по 31-е число, включаючи святкові (неробочі) і вихідні дні, і відношення отриманої суми на число календарних днів в звітному місяці. Чисельність працівників облікового складу у вихідний або святковий (неробочий) день приймається рівній обліковій чисельності працівників на попередній робочий день.

Середньооблікова чисельність працівників за квартал, півріччя і рік визначається підсумовуванням середньооблікової чисельності працівників за всі місяці вказаних періодів і розподілом отриманої суми відповідно на 3, 6 і 12.

Приклад. Підприємство працює 250 днів, а робітник 223 дні, то коефіцієнт співвідношення чисельності складе: 250: 223= 1,12. Це означає, що середньооблікова чисельність повинна бути на 12% більше явочної.

Приклад. При п'ятиденному робочому тижні підприємство працює 256 днів, а робітник — 226,3 дні, звідси До = 256 : 226,3 = 1,12. При безперервному виробництві коефіцієнт буде значно вищим: 365/226,3= 1,62. Це означає, що для забезпечення щоденної явки на роботу необхідної чисельності робітників їх середньооблікова кількість повинна бути на 62% більше явочного.