Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне відповідальність.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
74.67 Кб
Скачать

Розділ XI

Юридична відповідальність за екологічні правопорушення

§ 1. Поняття та підстави юридичної відповідальності за екологічні правопорушення

Юридична відповідальність за екологічні правопорушення є важливим засобом забезпечення законності в екологічній сфері. Вона виступає різновидом юридичної відповідальності в цілому, а тому їй властиві всі ознаки останньої.

Водночас стосовно екологічної сфери юридична відповідаль­ність має і специфіку, зумовлену особливостями екологічного пра­вопорушення як обов'язкової підстави для застосування санкцій до порушників екологічного законодавства. Такі особливості випли­вають зі специфіки екологічної сфери. Це стало приводом для виділення деякими правознавцями еколого-правової відповідаль­ності як самостійного виду поряд з адміністративною, криміналь­ною, цивільно-правовою та дисциплінарною'. Але для цього немає достатніх підстав, бо фактично немає правових санкцій, які не охоплювалися б адміністративною, кримінальною, цивільно-пра­вовою та дисциплінарною відповідальністю. Та й віднесення тих або інших правопорушень до групи екологічних зовсім не означає, що за їх вчинення мають застосовуватись якісь особливі еколого-правові санкції.

1 Петров В. В. Зкологическое право. — М., 1995. — С. 263; Ерофеев Б. Е. Зко-логическое право России. — М., 1999. — С. 299.

334

§ 1. Поняття та підстави юридичної відповідальності за ... Правопорушення

В екологічній сфері домінуючими є заходи адміністративної, кримінальної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідаль­ності як інтегрованого методу галузі екологічного законодавства. Дія комплексного інституту юридичної відповідальності в даній сфері має екологічний відтінок, але в цілому вона підпорядкована загальним закономірностям дії зазначених видів юридичної відповідальності та в інших сферах суспільних відносин. Утім, не слід ігнорувати вживання терміна «еколого-правова (екологічна) відповідальність», але не у значенні такої відповідальності як окре­мого виду, а як комплексного правового інституту застосовуваних в екологічній сфері адміністративної, кримінальної, цивільно-пра­вової та дисциплінарної відповідальності.

Екологічний відтінок юридичної відповідальності конкретно виявляється в екологічному правопорушенні протиправному діянні (дії або бездіяльності), що порушує встановлений екологічний право­порядок і за вчинення якого законом передбачена юридична відпо­відальність.

Екологічні правопорушення мають різну природу, різний ступінь суспільної шкідливості (небезпеки). Крім того, інститут юридичної відповідальності за екологічні правопорушення має комплексний характер. Незважаючи на відмінності між ними, еко­логічні правопорушення мають цілу низку спільних юридичних оз­нак, через які можна розкрити зміст екологічного правопорушен­ня як підстави для застосування екологічних санкцій. Ця сукуп­ність ознак формує склад екологічного правопорушення. До них на­лежать об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єкт, суб'єктивна сторона правопорушення.

У найбільш загальному вигляді під об'єктом (предметом) еко­логічного правопорушення розуміють комплекс суспільних правовідно­син екологічного характеру, які складають екологічний правопорядок У країні. У складі цього комплексу виділяють загальний і спеціальні об'єкти екологічних правопорушень. Загальний об'єкт стосується правовідносин, пов'язаних з охороною навколишнього природно­го середовища в цілому. Про цей об'єкт, наприклад, йдеться у ст. 253 КК України, якою встановлена кримінальна відповідальність за порушення правил проектування і експлуатації споруд без систем захисту довкілля.

Категорію спеціальних об'єктів екологічних правопорушень складають групи однорідних суспільних відносин по охороні й

335

Розділ XI. Юридична відповідальність за екологічні правопорушення

р аціональному використанню землі, надр, вод, лісів та іншої рос­линності, природних територій і об'єктів особливої охорони тощо. Переважна більшість встановлених законодавством санкцій сто­сується саме цих об'єктів екологічних правопорушень.

Характеристика об'єкта екологічного правопорушення була б неповною без виявлення його предмета — однієї з найважливіших ознак об'єктивної сторони екологічного правопорушення. Предме­том екологічного правопорушення є природне середовище в цілому і йо­го окремі компоненти. Детально предмет екологічних правопору­шень визначається в ст. 5 Закону України «Про охорону навко­лишнього природного середовища», в якій встановлено, що дер­жавній охороні й регулюванню використання на території України підлягають: навколишнє природне середовище як сукупність при­родних і природно-соціальних умов та "процесів, природні ресурси, як залучені в господарський обіг, так і не використовувані в народ­ному господарстві в даний період (земля, надра, води, атмосферне повітря, ліс та інша рослинність, тваринний світ), ландшафти та інші природні комплекси. Особливій державній охороні підляга­ють території та об'єкти природно-заповідного фонду України й інші території та об'єкти, визначені відповідно до законодавства України. Державній охороні від негативного впливу несприятливої екологічної обстановки підлягають також здоров'я і життя людей.

Таким чином, предметом екологічних правопорушень слід вва­жати різні компоненти природного середовища, невідокремлені за­вдяки людській праці від природних умов існування, або такі, що хоча і акумулюють у собі певну кількість людської праці, але зали­шаються в природному середовищі чи внесені в неї для виконан­ня своїх біологічних та інших природних функцій.

З екологічним правопорядком, тобто порядком, врегульованим нормами екологічного права, пов'язана об'єктивна сторона еко­логічних правопорушень. Вона характеризується: а) протиправністю дій (бездіяльності), що спричинило порушення екологічного пра­вопорядку; б) заподіянням чи загрозою заподіяння екологічної шкоди; в) причинним зв'язком між протиправним діянням (діями чи бездіяльністю) та його наслідками (екологічною шкодою); спо­собами та іншими обставинами вчинення екологічного правопору­шення. У передбачених законом випадках юридично значущими ознаками об'єктивної сторони екологічних правопорушень є, зок­рема, місце, час, обставини, способи вчинення правопорушення (наприклад, у випадках незаконного полювання або рибальства).

336