Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція на тему ПРОСТЕ СУДЖЕННЯ-4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

5.5. Розподіленість термінів у простих категоричних судженнях

Суб’єкт і предикат судження називаються його термінами. З т.з. формальної логіки важливо знати, окремо для суб’єкта і предиката, представлені вони в цьому судженні в повному обсязі чи тільки у деякий частині свого обсягу. Дослідження цього питання називається виясненням розподілення термінів судження - суб’єкта і предиката.

Розподілений термін – термін, який представлено в повному обсязі, тобто обсяг якого повністю включається в обсяг іншого або повністю з нього виключається.

Нерозподілений термін – термін, обсяг якого тільки частково включається в обсяг другого або тільки частково виключається з нього.

Проаналізуємо 4 види суджень: А, І, Е, О.

Судження А - загальностверджувальне. Його структура “Всі S є Р”. Розглянемо 2 випадки.

Перший випадок: У судженні “Всі карасі - риби” суб’єктом є поняття “карась”, а предикатом - “риба”. Квантор загальності – “всі” . Суб’єкт (S+) – розподілений, т. я. мова йде про всі карасі, т. б. його обсяг повністю включається в обсяг предиката. Предикат-) – не розподілений, т. я. в судженні мова йде лише про частину обсягу предиката, яка співпадає з обсягом суб’єкта.

Розподіленість термінів у судженнях можна проілюструвати за допомогою колових схем Ейлера. Заштрихована частина кола характеризує розподіленість (чи нерозподіленість) термінів. Якщо обсяг Р більше (ширше) обсягу S, то Р – нерозподілений.

Другий випадок: У судженні “Всі квадрати – рівносторонні прямокутники” терміни такі: S квадрат”, Р – “рівносторонній прямокутник”, квантор загальності - “всі”. В цьому судженні суб’єкт (S+) – розподілений і предикат (Р+) – розподілений, т. я. їх обсяги повністю співпадають.

Якщо S рівний за обсягом Р, то Р – розподілений. Це буває у визначеннях і у виділяючих загальних судженнях.

Судження І частковостверджувальне. Його структура “Деякі S є Р”.

Розглянемо 2 випадки:

П ерший випадок: У судженні “Деякі викладачі нашого інституту є винахідниками”. Терміни такі: S – “викладачі нашого інституту”, Р – “винахідники”, квантор існування – “деякі”. Відношення S і Р можна зобразити так:

Суб’єкт (S-) – не розподілений, так як обсяг суб’єкта лише частково включено в обсяг предиката: в ньому міститься тільки частина „викладачів нашого інституту”. Предикат (Р-) – також не розподілено, так як він лише частково включений в обсяг суб’єкта (тільки „деякі винахідники є викладачами нашого інституту”).

Якщо поняття S і Р перехрещуються, то Р – нерозподілений.

Другий випадок: У судженні “Деякі письменники - драматурги”. Терміни такі: S – “ письменник”, Р – “драматург”, квантор існування – “деякі”. Суб’єкт (S-) – не розподілений, так як в ньому міститься лише частина письменників, тобто обсяг суб’єкта лише частково включається в обсяг предиката. Предикат (Р+) – розподілений, т.я. обсяг предиката повністю входить в обсяг суб’єкта.

Р розподілено, якщо обсяг Р менше обсягу S, що буває у часткових виділяючих судженнях.

Судження Е загальнозаперечне. Його структура: “Жодне S не є Р”.

Н-д.: “Жоден дельфін не є рибою”. В ньому терміни такі: S – дельфін, Р – риба”, квантор загальності жоден”.

Якщо обсяг суб’єкта повністю виключається із обсягу предиката, і навпаки, то S і Р розподілені.

Судження О частковозаперечне.

Його структура: “Деякі S не є Р”.

Н-д.: “Деякі студенти не є спортсменами”. Тут такі терміни: S – студенти”, Р – спортсмени”, квантор існування деякі”. Суб’єкт нерозподілений, т.я. у ньому представлено лише частину студентів, а предикат розподілений, т.я. в ньому представлено всіх спортсменів, жоден із яких не включений у ту частину студентів, яка представлена у суб’єкті.

Отже, S розподілений у загальних судженнях і не розподілений у часткових; Р завжди розподілений у заперечних судженнях, в стверджувальних Р розподілений тоді, коли за обсягом Р<= S.

Давайте перевіримо наскільки добре ви зрозуміли сьогоднішню тему, виконавши разом декілька завдань.

  1. Приведіть судження до чіткої логічної форми.

  2. Визначте структуру судження: його терміни, зв’язку і кванторне слово.

  3. Вкажіть вид судження за об’єднаною класифікацією.

  4. Визначте розподіленість термінів.

  1. „Педагог - особа, фахом якої є освіта”(Всі(квантор) педагоги (S) є (зв’язка) особами, фахом яких є освіта (Р), А- загально стверджувальне, S+, P+).

  2. „Той, хто дійсно має авторитет, не боїться визнати свою помилку” (Бертран Рассел). (Всі (квантор) ті, хто дійсно має авторитет (S), не є (зв’язка) тими, хто боїться визнати свою помилку(Р) Е-загальнозаперечне, S+, P+).

  3. „ Багато дітей дошкільного віку мають розлад мовлення.” (Деякі (квантор) діти дошкільного віку (S) є (зв’язка) такими, що мають розлад мовлення ), І- частково стверджувальне, S-, P-).)

  1. „Гумор надає руху механізму думки” (Марк Твен).

  2. „Людина залишається новачком все своє життя (Нікола Шамфор)”.

  3. „Непотрібні закони ослабляють силу потрібних”(Шарль Монтеск’є) „Мова серця невичерпна”(Жермена де Сталь).

  4. “Часто-густо люди користуються розумом, щоб робити дурниці.” (Франсуа Ларошфуко)

  5. „Деякі пішоходи не дотримуються правил дорожнього руху”.

  6. „Кожний чує лише те, що розуміє”(І.В.Гете)

13