Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота_Paint.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Лабораторна робота: Створення і редагування документів у текстовому та графічному редакторах Текстовий процесор WordPad

Текстові процесори, як і текстові редактори, служать для створення, редагування та перегляду текстових документів. Однак вони виконують ще одну важливу функцію - форматування документів.

У стандартну поставку Windows входить текстовий процесор WordPad, який фактично є «полегшеною» версією набагато більш потужної програми Word. Процесор WordPad запускається командою Пуск -> Програми -> Стандартні -> WordPad. Робоче вікно програми представлено на мал.1.

Як видно з цього малюнка, на відміну від текстового редактора Блокнот вікно текстового процесора містить додаткову панель елементів керування - панель форматування.

Оскільки з прийомами створення і редагування документа ми знайомі з текстового редактора Блокнот (див. вище), то на прикладі текстового процесора WordPad ми ознайомимося з найпростішими прийомами форматування документів.

Рис. 1. Робоче вікно текстового редактора WordPad

Налаштування параметрів друкованої сторінки. Параметри сторінки задають в діалоговому вікні Макет сторінки (Файл -> Макет сторінки).

Настройку параметрів друкованої сторінки слід виконувати відповідно до того типом принтера, який передбачається використовувати для друку. Для вибору принтера служить кнопка Принтер у діалоговому вікні Макет сторінки.

Розмір аркуша паперу вибирають в спадному списку Розмір. При виборі розмірів полів слід враховувати тип підготовлюваного документа і вимоги замовника.

Налаштування параметрів абзацу. Абзац є мінімальним елементом форматування. Налаштування параметрів абзацу виконується в діалоговому вікні Абзац ,, що відкривається командою Формат -> Абзац. Тут можна задати наступні параметри:

  • величину відступу від лівого поля;

  • величину відступу від правого поля;

  • величину спеціального відступу для першого рядка абзацу (використовується для створення «нового рядка»);

  • метод вирівнювання: по лівому полю, по центру і по правому полю.

Налаштування параметрів шрифтового набору. Тип використовуваного шрифту, його розмір і накреслення можна задати як за допомогою рядка меню (команда Формат), так і за допомогою елементів управління, представлених на панелі форматування.

Створення маркованих списків. Створення маркованих списків - характерна можливість більшості текстових процесорів. У програмі WordPad перший рядок маркірованого списку створюється командою Формат -> Маркер або клацанням на кнопці Маркери на панелі форматування.

Наступні рядки автоматично отримують маркер після натискання клавіші ENTER. Для припинення маркування треба повторити команду ще раз.

Управління табуляцією. Режим табуляції визначає характер лінійного зміщення текстового курсору в рядку при послідовності натиснення клавіш TAB. Табуляцією користуються в тих випадках, коли є необхідність оформлення тексту рівними стовпцями, що в більшості випадків необхідно при створення таблиць.

Позиції табуляції задають в діалоговому вікні Табуляція (Формат -> Табуляція).

Пошук і заміна текстових фрагментів. Наявність засоби пошуку і заміни текстового фрагмента - обов'язковий елемент текстових процесорів. У програмі WordPad засіб пошуку запускають командою Правка -> Знайти.

Пошук з одночасною заміною запускають командою Правка -> Замінити.