Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
д-з.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

3. Основний зміст дисципліни «Актуальні проблеми сучасної лінгвістики» Тема 1. Проблеми сучасної семасіології

  1. Історія розвитку семасіології як самостійного розділу лінгвістики. Основні теоретичні проблеми сучасної семасіології. Типологія значення. Сучасні проблеми теорії метафори. Проблема конотації.

Тема 2. Сучасні ономасіологічні дослідження

Історія досліджень мовної природи найменування. Об'єкт ономасіології. Основні поняття пізнання процесів найменування. О.О.Потебня про внутрішню форму. Ономасіологічна структура як ланка номінативного механізму.

Тема 3. Актуальні проблеми психолінгвістики та етнопсихолінгвістики

Зародження психолінгвістики. Найсуттєвіші напрями сучасної психолінгвістики. Психолінгвістика і психосемантика. Методи cyчасної психолінгвістики. Етнопсихолінгвістика як наука про етнічну свідомість та її відображення у мові та мовленнєвій діяльності. Об’єкт етнопсихолінгвістичних досліджень

Тема 4. Когнітологічний напрям сучасної лінгвістики.

Теорія мовної картини світу

Когнітологія – одна з найсучасніших галузей мовознавства. Когнітивна лінгвістика, коло її проблем. Завдання когнітивної лінгвістики. Концепт як головна модель репрезентації знань у когнітології. Теорія прототипів та сітьовий підходи до моделювання концептосистеми. Когнітивне пояснення метафори.

Тема 5. Мотиваційні процеси у фразеосистемі

Специфіка фразеологічного семіозису. Постулати когнітивного-ономасіологічного аналізу фразеологізмів. Етапи когнітивно-ономасіологічного аналізу.

Тема 6. Функціональний напрям сучасної лінгвістики

Функціональна лінгвістика як наука про мову в дії. Європейські наукові школи. Радянська та американська функціональна лінгвістика: близькість та суперечність. Функція як головне поняття функціональної лінгвістики. Функції мови. Функції мовлення. Функціональний підхід до вивчення мовних явищ. Р.О. Якобсон про функції мови.

Тема 7. Сучасна комунікативна лінгвістика

Комунікативна діяльність як об’єкт теорії комунікації. Невербальна та мовна комунікація. Пара лінгвістика як складова комунікативної лінгвістики. Теорія мовленнєвих актів. Типологія загальної комунікації.

Тема 8. Актуальні проблеми лінгвістики тексту

Основні підходи, тлумачення і дефініції. Властивості тексту, його одиниці. Текст і дискурс. Типологія текстів

Тема 9. Основи гендерної лінгвістики

Витоки гендерної лінгвістики. Гендерна асиметрія в мові. Андроцентричність у мові. Фактор «стать». «Чоловіче» й «жіноче» мовлення. Різниця між «чоловічим» і «жіночим» мовленням на фонетичному, лексичному, морфологічному, синтаксичному рівнях.

Тема 10. Нейролінгвістика

Витоки, передумови нейролінгвістики. Функціональна асиметрія мозку. Мозок і мовлення. Структура мови й будова мозку. Мовлення й функціональні порушення мозку. Афазії.

Тема 11. Лінгвістична прагматика.

Основні поняття. Пресупозиція. Принцип Кооперації Г.П. Грайса. Принцип Вічливості Дж.Ліча. Прагматичний контекст. Апперцепційна база. Імплікатура.

Тема 12. Теорія мовленнєвих актів.

Мова і мовлення. Теорія мовленнєвої діяльності. Теорія мовленнєвих актів.

Класифікація мовленнєвих актів Дж.Остіна, Дж.Р.Серля. Локутивні, іллокутивні, перлокутивні мовленнєві акти. Іллокутивна сила висловлювання. Дискурс. Намір мовця. Інтерпретація висловлювання.

Тема 13. Проблеми етнопсихолінгвістики.

Соціальна психолінгвістика. Етнопсихолінгвістика. Мовленнєва поведінка. Мовна особистість і культура. Вплив мови на мислення. Оволодіння іноземною мовою як психолінгвістична проблема. Асоціативний експеримент.

Критерії оцінювання дисципліни «Актуальні проблеми сучасної лінгвістики»

  1. Реферат. 10 балів.

  2. Виступ за темою реферату. 5 балів.

  3. Конспект. Основні напрями (5). Ключові слова. Проблематика напряму. 10 балів.

  4. Виконання тестового завдання. 5 балів.

  5. Підготовка тестового завдання за обраною темою. 5 балів.

  6. Проведення й аналіз психолінгвістичного експерименту. 30 балів.

  7. Контрольна робота. 35 балів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]