Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpori_sedimentologiya (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
319.91 Кб
Скачать
  1. Зона осадкоутворення , басейн осадкоутворення , обстановка

Зона осадкоутворення – це земна поверхня, де здійснюється утворення осадку, вона охоплює нижні шари атмосфери , гідросферу та верхню частину літосфери і енергетично підживлюється енергією космосу: це і випромінювання сонця і гравітаційна енергія, космічна, планетарна та тектонічна енергія.

Обстановка осадкоутворення :

  1. Континентальна зона осадкоутворення (суходіл)

  2. Морська обстановка осадкоутворення

  3. Перехідна обстановка осадкоутворення(лагуни, дельти річок) Характерні риси для континентів і для моря.

Область осадкоутворення :

Обл. рівнини

Обл. перед гір»я і між гірських западин

Обл. материкових зледенінь

Обл. наземного вулканізму

Седиментаційний басейн – частина земної поверхні, яка включає територію кінцевого осадконакопичення, так і оточуючі її площі мобілізації і транспортування речовини.

  1. Алохтонний та автохтонний аутигенний матеріал осадків

Алотигенний матеріал осадку , який був привнесений в басейн остаточного зносу та осадко накопичення з зони вивітрювання після переносу шляхом волочіння чи у вигляді механічної суспензії. Вони також можуть бути продуктами перемивання осадків дна басейну.

Серед алотигенних компонентів за джерелом утворення розрізняють :

  • Реліктові-незмінені мінерали материнських порід (кварц, польові шпати) та уламки порід.

  • Екзогенні- новоутворені мінерали кори вивітрювання (глинисті мінерали кори вивітрювання , окисні та гідроокисні утворення) .

  • Вулканогенні- пірокластичні мінерали ,частки попелу, уламки лави, тощо.

  • Космогенні- частки космічного пилу (кульки нікелистого заліза в глибоководних океанічних осадків).

Аутигенний матеріал , який утворюються на місці, тобто в осадку, що формується , чи вже в осадовій породі на різних етапах її формування або при її зміненні (епігенезі).

Залежно від часу утворення аутигенні мінерали поділя.ться на :

  • Седиментаційні- кристалізуються з води басейну остаточного стоку при пересиченні концентрації істинних розчинів солей (галіт, сильвін, глауберит, мілоберит); у наслідок коагуляції колодних систем (опал, гідрооксиди заліза, марганцю); як продукти біологічних так і хіміко-біологічних процесів вилучення мінеральної речовини з недосичених справжніх розчинів (карбонати кальцію і магнію, кремнезем, фосфати), приймаючи участь у формуванні кальцитових, опалових, фосфатних черепашок та інших скелетних частин різних організмів. Седиментаційні аутигенні мінерали формують пласти вапняків, доломіту, кременистих порід, фосфоритів, гіпсу й солей.

  • Діагенетичні- утворюються в процесі переходу осадку в осадову породу, тобто в процесі діагенезу. Вони представлені різними карбонатами, сульфідами і іншими мінералами, які розсіяні по породах або такі, що утворюють конкреції і жовна.

  • Катагенетичні та метагенетичні – формуються протягом усього часу існування та змінення осадових порід у літосфері, і можуть бути представлені карбонатами, сульфідами, опалом, халцедоном, кварцом, різноманітними силікатами, тощо. Вони утворюють конкреції, жовна та цементи уламкових порід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]