Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория 1-11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
791.55 Кб
Скачать
  1. Доходи бюджетних установ (склад, економічна характеристика).

Специфіка господарської діяльності бюджетних установ полягає у тому, що, відповідно до ст.2 Бюджетного кодексу України, вказані суб’єкти повністю утримуються за рахунок відповідно Державного або місцевого бюджетів. Поняття «доходи бюджетних установ», на відміну від поняття «доходи бюджету» не закріплено законодавчо. Однак, орієнтуючись на положення Бюджетного кодексу України, можна стверджувати, що доходами бюджетних установ виступають надходження за відкритими асигнуваннями Державного та місцевих бюджетів, власні та інші надходження установ (за виконані роботи, надані послуги, створену продукцію) на виконання їх кошторисів.

Форма кошторису, затверджена Наказом МінФіну України №57 від 28.01.2002 р. «Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету». Кошторис складається з таких частин:

-доходи (надходження)

-витрати (видатки, надання кредитів)

Кошторис складається в розрізі показників загального та спеціального фондів.

Доходи бюджетних установ плануються кошторисом наступним чином:

-доходи загального фонду плануються на основі визначених видатків

-доходи спеціального фонду плануються на сонові розрахункових показників щодо кількості послуг до надання, виконаних робіт до виконання.

Процес отримання доходів із загального фонду безпосередньо пов’язаний з процесом виконання видаткової частини бюджету.

В якості учасників бюджетного процесу бюджетні установи ідентифікуються як розпорядники бюджетник коштів. За обсягом наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Головні розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень.

Розпорядник бюджетних коштів - це бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення витрат бюджету.

Бюджетне асигнування - повноваження розпорядника бюджетних коштів, надане відповідно до бюджетного призначення, на взяття бюджетного зобов'язання та здійснення платежів, яке має кількісні, часові та цільові обмеження.

Бюджетне зобов'язання - будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладення договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому;

Бюджетне призначення - повноваження головного розпорядника бюджетних коштів, надане Бюджетним кодексом України, законом про Державний бюджет України (рішенням про місцевий бюджет), яке має кількісні, часові і цільові обмеження та дозволяє надавати бюджетні асигнування

БП ГРБК

БА - РБК

БЗ -

Класифікація та склад доходів бюджетних установ визначаються Бюджетним кодексом України. Доходи загального фонду бюджетних установ являються собою надходження за відкритими асигнуваннями Державного та місцевих бюджетів.

Доходи спеціального фонду бюджетних установ бюджетних установ є неоднорідними і складаються із власних надходжень бюджетних установ та інших надходжень спеціального фонду. Власні надходження отримуються додатково до коштів загального фонду, мають цільове спрямування і поділяються на такі групи:

  • перша група - надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством:

    • підгрупа 1 - плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю;

    • підгрупа 2 - надходження бюджетних установ від додаткової (господарської) діяльності;

    • підгрупа 3 - плата за оренду майна бюджетних установ;

    • підгрупа 4 - надходження бюджетних установ від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна).

  • друга група - інші джерела власних надходжень бюджетних установ:

  • підгрупа 1 - благодійні внески, гранти та дарунки;

  • підгрупа 2 - кошти, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів;

  • підгрупа 3 - кошти, що отримують вищі та професійно-технічні навчальні заклади від розміщення на депозитах тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг, якщо таким закладам законом надано відповідне право.

  • Власні надходження бюджетних установ використовуються на:

    • покриття витрат, пов'язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю (за рахунок надходжень підгрупи 1 першої групи);

    • організацію додаткової (господарської) діяльності бюджетних установ (за рахунок надходжень підгрупи 2 першої групи);

    • утримання, облаштування, ремонт та придбання майна бюджетних установ (за рахунок надходжень підгрупи 3 першої групи);

    • ремонт, модернізацію чи придбання нових необоротних активів та матеріальних цінностей, покриття витрат, пов'язаних з організацією збирання і транспортування відходів і брухту на приймальні пункти (за рахунок надходжень підгрупи 4 першої групи);

    • господарські потреби бюджетних установ, включаючи оплату комунальних послуг і енергоносіїв (за рахунок надходжень підгруп 2 і 4 першої групи);

    • організацію основної діяльності бюджетних установ (за рахунок надходжень підгруп 1 і 3 другої групи);

    • виконання відповідних цільових заходів (за рахунок надходжень підгрупи 2 другої групи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]