Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛЛОМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
289.79 Кб
Скачать

3.2. Активізація пізнавальної діяльності на уроці

Учитель повинен навчити учня, дати йому знання, навички. Він, і тільки він вирішує, як вести урок, якими шляхами йти до мети. Від нього вимагається творчий підхід до справи виховання і навчання. Набір методів і прийомів по активізації навчальної діяльності учнів величезний: лекції, семінари, заліки, консультації, панорами, прес-конференції, КВН, уроки-занурення, уроки відкритих думок, змагання, уроки творчості, винахідництва і так далі. Зупинимося на деяких типах уроків, що спонукаючих вчаться до активної діяльності.

Лекція на уроці. Можлива в старших класах, оскільки увага учнів стійкіша, хоча, "шматочок" уроку у вигляді лекції можна провести і в "середній ланці".

Дає велике заощадження часу : за один-два уроки можна викласти досить великий матеріал; викласти його строго послідовно, широко використовуючи додатковий матеріал, цікаві історичні факти.

При проведенні лекції потрібно обов'язково продумувати питання для учнів, завдання, щоб здійснювати зворотний зв'язок, щоб активізувати увагу учнів.

Під час проведення лекції голосом потрібно виділяти ті місця у викладі матеріалу, які обов'язково потрібно записати або звернути на них особливу увагу (потрібно учити цьому хлопців).

Ефективність лекції обумовлюється ще і застосуванням наочності : демонстрація фрагмента, досвіду, моделі, таблиці і так далі

Доцільно застосовувати лекції міжпредметного характеру, узагальнювального.

елике значення має уміння учителя емоційно, цікаво розповісти, бути артистом на уроці.

Урок-семінар. Досить складна для роботи форма проведення уроку, але ефективна. Можна виділити декілька типів семінарів : а) повторення і узагальнення знань; б) розв’язання задач; в) по поглибленню і розширенню знань; г) поєднання повторення, узагальнення з вивченням нового; д) міжпредметний; е) по застосуванню в техніці фізичних законів і явищ і тому подібне

Що необхідно враховувати, готуючись до такого уроку? Про проведення семінару учням повідомляється заздалегідь, щоб вони встигли підготуватися. Іноді школярі, готуючись до семінару, працюють в групах. Дуже широко використовується додатковий матеріал, і це враховується при виставлянні відмітки за семінар. Доцільно проводити двогодинні семінари. Необхідно, по можливості, задіювати при підготовці до семінару якомога більше учнів, передбачити питання по перевірці засвоєння матеріалу, їх можуть підготувати учні, виступаючі з повідомленнями, а можна виділити окрему групу учнів. В процесі підготовки до семінару учитель дає консультації учням, разом з ними готує досліди і наочний матеріал, переглядає презентації окремих доповідачів. Підготовка до семінарів вимагає від учнів уміння працювати з додатковими джерелами інформації (в умовах широкого використання Інтернету потрібно рекомендувати хлопцям використовувати і додаткову літературу, демонструючи окремі книги), уміння аналізувати, порівнювати, конспектувати, створювати комп'ютерні презентації, безперечно, підвищує інтерес до вивчення предмета.

При проведенні семінару у вступному слові учитель формулює цілі семінару, повідомляє його план. Учні виступають з повідомленнями, інші доповнюють, уточнюють, проводять досліди, ставлять питання, пропонують завдання і т. д. Можна добитися більшого ефекту при проведенні семінару, якщо запропонувати самим учням вести його, обов'язково оцінивши їх роботу. У старших класах, в умовах нестачі часу можна повністю перейти на лекційно-семінарсько-залікову систему. Ось один з варіантів подібної структури ведення уроків.

1 етап. Лекція (дається матеріал великим блоком).

2 етап. Серія семінарських занять, на яких учні самостійно вивчають матеріал, закріплюють отримані знання, проводиться практикум за рішенням завдань.

3 етап. Лабораторний практикум, якщо це необхідно.

4 етап. Урок цікавих повідомлень або урок-консультація.

5 етап. Залік або контрольна робота.