Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика бакалавр 2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

1.6. Обов’язки керівника практики від державного органу, підприємства, установи, організації

Керівник практики зобов’язаний:

  • створити належні умови для проходження практики;

  • забезпечити повне виконання програми практики, індивідуальних завдань, контролювати їх реалізацію;

  • ознайомити з обстановкою, завданнями і функціями органу, де проводиться практики, його структурою, внутрішнім розпорядком, правилами техніки безпеки;

  • здійснювати діяльність щодо набуття студентами-практикантами вмінь і навичок роботи на посаді, формувати у них професійні якості, старанність, вимагати дотримання законності;

  • забезпечити студентів відповідними робочими місцями з необхідними матеріалами, доступом до нормативно-правових і інших документів;

  • здійснювати методичне керівництво і надавати допомогу студентам при складанні певних документів (звітів, позовних заяв, скарг, заяв тощо);

  • здійснювати контроль за роботою студентів, оформленням щоденника та звіту з практики, підбіркою матеріалу для виконання індивідуальної роботи, тощо;

  • залучати студентів до нарад, зборів колективу, підведення підсумків роботи і т.д.;

  • давати письмові характеристики на студентів з оцінкою рівня їх теоретичної і практичної підготовки.

Керівник від бази практики не повинен допустити виконання функцій студентами, які виходять за межі програми практики.

II. Зміст практики

Студенти-практиканти повинні ознайомитися з порядком створення, структурою, організацією управління та діяльністю відповідного державного органу, підприємства, установи, організації, де вони проходять практику.

Студенти повинні ознайомитися з нормативними актами, які регулюють діяльність відповідних державних органів, підприємств, установ, організацій та зіставити їх діяльність із законодавчими положеннями, ознайомитися з правозастосовчою діяльністю. Зокрема, ознайомитися (в залежності від державного органу, підприємства, установи, організації) з правилами оформлення звітів про надходження до бюджетів податків, інших платежів, а також внесків до державних цільових фондів, дотриманням податкового законодавства, своєчасністю сплати податків інших обов’язкових платежів, кошторисом підприємства, установи організації, порядком розгляду справ судами, порядком бухгалтерського та управлінського обліку, систематизації нормативно-правових актів, виконанням судових рішень в примусовому порядку, технічною діяльністю суду по здійсненню правосуддя, із оформленням справ, забезпеченням їх схоронності, веденням звітної документації, підготовкою до здачі справ на державне зберігання, порядком укладення трудових договорів, порядком реєстрації претензій, що надходять до державних органів, підприємств, установ, організацій і правилами їх складання та інше.

Студенти повинні:

  • дати загальну характеристику органу (структурного підрозділу) бази практики (структура, повноваження, основні завдання, тощо).

  • дати характеристику тих актів, правил, інструкцій, положень, які мають право видавати ці державні органи, підприємства, установи, організації, класифікувати документи, провести аналіз відповідності їх діючому законодавству;

  • вміти оформляти ділові папери цього державного органу, підприємства, установи, організації, вести ділову документацію (заповнити бланки різних документів, які існують на підприємстві, установі, організації);

  • охарактеризувати нормативно-технічні документи і стандарти з охорони праці, які діють на даному підприємстві, установі, організації;

  • вивчити статут (положення) даного підприємства, установи, організації чи вищестоящого органу та внести пропозиції по удосконаленню;

  • проаналізувати типові контракти з працівником даного державного органу, підприємства, установи, організації, внести свої пропозиції по удосконаленню та зміні у даних контрактах згідно чинного законодавства;

  • охарактеризувати джерела фінансування та статті видатків державного органу, підприємства, установи, організації.

  • Керівник практики від Університету в кожному конкретному випадку видає студентам індивідуальне завдання, в залежності від специфіки діяльності відповідного державного органу, підприємства, установи, організації, консультує по його виконанню та приймає звіт про виконання поставлених завдань. Індивідуальне завдання включається в програму з метою надбання студентами під час практики умінь та навичок самостійного розв’язання виробничих, наукових або організаційних завдань. Матеріали отримані студентом під час виконання індивідуального завдання, можуть в подальшому бути використані для виконання курсової або дипломної роботи, для підготовки доповіді, статті або для інших цілей по узгодженню з кафедрою та базою практики.

ІІІ . ОФОРМЛЕННЯ І ЗАХИСТ ЗВІТУ З ПРАКТИКИ

Результати проходження виробничої практики зі спеціальності студент оформляє у вигляді письмового звіту. Він повинен мати чітку будову, логічну послідовність, доказовість висновків і обґрунтованість рекомендацій.

У звіт включається:

  • титульний лист (див. додаток 1);

  • зміст;

  • вступ у якому студент дає короткий загальний опис відповідного державного органу, підприємства, установи, організації, зазначає мету проходження практики та завдання які ставляться перед ним під час проходження стажування;

  • текст у якому студент дає загальну характеристику нормативно-правової бази органу (структурного підрозділу) бази практики (структура, повноваження, основні завдання, тощо); охарактеризовує нормативно-технічні документи і стандарти з охорони праці, які діють на даному підприємстві, установі, організації; відображає виконану роботу, викладає, обґрунтовує свої висновки і пропозиції щодо їх діяльності та оформляє певні, вказані в змісті практики, документи; список використаних джерел; додатки (зокрема, схеми, різні види документів, заяв, скарг тощо).

Звіт складається з вступу, розділів та підрозділів (які відображають зміст практики), висновків, списку використаних джерел та додатків (копії окремих документів, наочні матеріали, зразки бланків і т.і.).

Звіт підписується студентом і керівником практики, який повинен виставити у звіті попередню оцінку: «незадовільно», «задовільно», «добре», «відмінно».

Титульний лист, характеристика, щоденник, підписується та затверджується печаткою безпосереднім керівником від бази практики (керівником або ж уповноваженою особою).

Звіт разом із характеристикою та щоденник підписані керівником від бази практики подаються на кафедру у встановлений термін для реєстрації та захисту. Керівник практики від Університету знайомиться із звітом, перевіряє його при необхідності повертає на доопрацювання і тільки після цього дає загальну оцінку виконаної роботи.

Диференційна оцінка з практики враховується нарівно з іншими оцінками, які характеризують успішність студента і заноситься в екзаменаційну відомість, залікову книжку і в журнал обліку успішності.

Студенту, який не виконав програму практики з поважних причин та не захистив звіт, може бути надано право у відповідності до «Положення про організацію навчального процесу у вузі» пройти практику в наступному навчальному році.

Студент, який не виконав програму практики без поважних причин, отримав незадовільну оцінку під час захисту звіту, відраховується з Університету.

Текст звіту має бути виконаний чітким почерком стержнем (чорнилом) чорного (синього) кольору, без скорочень та виправлень або надрукований за допомогою принтера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (розміру 210х297 мм) з використанням шрифтів текстового редактору Times New Roman розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Таблиці, формули та рисунки допускається виконувати тільки чорним стержнем (чорнилом) або друкованим способом у відповідності до вимог написання звітів.

Об’єм звіту (основного тексту) має складати 2-3 розділи, 35 сторінок.

Зміст, список використаних джерел не нумерують і до загальної нумерації сторінок не включають.

Текст повинен мати поля з чотирьох боків аркуша таких розмірів: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє, нижнє - 20 мм.

Заголовки структурних елементів звіту (ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛ, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ) друкують великими літерами 14 шрифтом і розташовують у верхній частині аркуша по середині сторінки. Після слова «РОЗДІЛ» ставлять номера без крапки, а з нового рядка через два інтервали теж по центру друкують великими літерами заголовок (назву) розділу. Кожний новий розділ починається з нової сторінки, а через два інтервали друкують заголовок підрозділу маленькими літерами (крім першої великої) з абзацу. Крапки в кінці заголовка (розділу чи підрозділу) не ставлять, але якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацу в підбір до тексту, а в кінці такого заголовка ставиться крапка. Посилання на використанні джерела в тексті звіту проводяться згідно вимог ( [1, с. 10] ), а нормативно-правова база, наприклад, Конституція України [1, ст. 4].

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А і т.д. Один додаток позначається як додаток А.

Матеріали роботи скріплюються у наступній послідовності:

- титульна сторінка;

- витяг з наказу про зарахування та проходження практики в організації, установі, підприємстві;

-договір між Університетом та організацією, установою, підприємством;

- характеристика;

- зміст;

- вступ;

- розділи основної частини;

- висновки;

- список використаних джерел;

- додатки.

Після закінчення списку використаних джерел, відступивши 2 інтервали, праворуч, студент вказує дату написання звіту і ставить свій підпис.