Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси зар країн.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
237.57 Кб
Скачать

15. Охарактеризуйте особливості податкових систем з класичною системою оподаткування

За рівнем податкового тягаря всі країни світу умовно можна поділити на кілька груп?

1)юрисдикції з високим рівнем оподаткування;

2)юрисдикції з ліберальним оподаткуванням.

До юрисдикцій з високими показниками відносять більшість країн з розвинутою економікою та країн, що розвиваються. Ставки податку на прибуток та індивідуального прибуткового податку тут складають 30 - 60%, а ставки податків на розподіл прибутків у формі відсотків дивідендів – 15-35% (США, ФРН, Італія і т.д.).

16. Охарактеризуйте особливості податкових систем з ліберальною системою оподаткування

Юрисдикції з ліберальним оподаткуванням (податкові гавені або податкові оази) поділяються на такі групи:

1)юрисдикції без прямих податків та доходів фізичних і юридичних осіб (чисті податкові гавані). В країнах даної групи для компаній певних типів і для певних видів доходу і майна фізичних осіб відсутні податки на доходи, прибуток, на розподіл прибутку, на спадок і дарування, на власність.

Для компаній або індивідуальних платників застосовується лише непрямі фіксовані податки у вигляді щорічного мита за ведення бізнесу у вигляді разових реєстраційних зборів (Андорра, Багамські, Бермудські та Кайманові острови, острови Науру, Вануату, острови Терке і Кайкос, Фарерські острови).

2)юрисдикції з низьким рівнем прямих податків. Ставки податку на прибуток та індивідуального прибуткового податку для певних категорій платників податків менше 30%, а інколи не перевищує 10%(Британські, Віргінські острови, Каїр, Гібралтар, Ізраїль, Угорщина, Ліхтенштейн, Швейцарія). До цієї групи також відносять країни , які дають повне звільнення від оподаткування своїх доходів,(юридичних та фізичних осіб) за межами своїх країн(Коста-Ріка, Гонк Конг, Панама, Малайзія, Ліберія).

3)юрисдикції з високими податками, які надають податкові переваги деяким типам компаній. Деякі країни з розвинутою економікою з метою залучення іноземних інвестицій стимулювання зовнішньо-економічної діяльності застосовують для компаній, які ведуть таку діяльність особливий податок оподаткування(пониження ставки на прибуток, додану вартість тощо): Бельгія, Нідерланди, Ірландія, Люксембург.

17.Охарактеризуйте податок на прибутки корпорацій в зарубіжних країнах

Цей вид податку вилучається державою з прибутків підприємств (корпорацій, фірм та ін.). Він виник у XX ст. У США, наприклад, з 1909 по 1916 рік податок на прибуток корпорацій мав форму щорічного акцизу, а з 1916 р. почав вилучатись із чистих прибутків корпорацій у розмірі 2 % і поступово зростав до 50 % у 1964 р., а відтак зменшувався і становив у 2000 р. 35 %. Найвищим у цьому самому році він був в Італії — 53 %, найнижчим у Швейцарії — 10 %, в Німеччині — 45, Франції — 33, в Україні — 30 %. Його частка у загальній сумі податків скоротилась у США з 31 % у 1943 р. до 9 % у 2000 р. Загалом незначна частка податку на прибуток корпорацій у загальній сумі податкових надходжень розвинутих країн свідчить про зниження його фіскальної ролі.

Шкала ставок податку на прибуток корпорацій диференціюється залежно від величини прибутків. їх оподаткування повинно бути оптимальним. За надмірно високих ставок податку на прибуток корпорацій відбувається відплив капіталу за кордон, знижуються інвестиції всередині країни, а отже, уповільнюються темпи економічного зростання. Надмірно низькі ставки зменшують надходження у державний бюджет, послаблюють матеріальну основу для здійснення соціально-економічної політики уряду.

Великі корпорації намагаються ухилятися від сплати податків через прискорення амортизації, виплату величезних бонусів керівництву корпорацій (директору, президенту, віце-президентам), створення різних організацій і фондів (пенсійних, благодійних), які звільняються від сплати податків та ін. Якби "лазівки" для корпорацій були ліквідовані, у федеральний бюджет США додатково надійшло б понад 500 млрд дол.

У розвинутих зарубіжних країнах прибуток корпорацій оподатковується, як правило, за пропорційними ставками або ставками, які мають незначні прогресії. База для оподаткування дорівнює валовому прибутку, зменшеному на суму дозволених відрахувань і податкових пільг, що знижують оподаткований прибуток до 40 - 60 %. Для кожного виду діяльності встановлені свої правила його розрахунку.

Ставки податку на прибуток юридичних осіб у 80 - 90-ті роки знизилися. У США нині діє ставка до 5о тис.дол.- 15 %, 50-100тис.дол.-25%, у Великобританії - 30 % , Франції –на нерозподілений 34%,розподілений прибуток – 42%, Німеччині - 45 %, Японії –неропод.- 48%,розпод.-32%, Канаді - 25 %.

Доля цього податку в загальних доходах бюджету коливається від 4,2 % у Швеції, до 22,5 % у Японії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]