Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
33.21 Кб
Скачать

Розділ 4. Проект «Молодь і влада» як напрямок молодіжної політики в Івано-Франківську

1. Моє бачення розвитку молодіжної політики в місті.

Соціальне самопочуття молоді є одним з головних показників розвитку суспільства. Для того, щоб формування молоді відбувалося адекватно суспільним процесом, необхідно з’ясувати її проблеми, які в останні десятиліття значно загострилися. Серед найголовніших слід назвати безробіття і як наслідок значна економічна залежність від батьків, поганий стан здоров’я і зростання рівня соціальних відхилень, втрата ідеалів, соціальної перспективи життєвого оптимізму.

Молоде покоління залишилося без надійних соціальних орієнтирів. Руйнація традиційних форм спеціалізації підвищила особисту відповідальність молоді за свою долю, поставивши її пере необхідністю вибору, виявила неготовність більшості з них включитися в нові суспільні відносини. Вибір життєвого шляху став визначатися не здібностями й інтересами молодої людини, а конкретними обставинами. Звідси особлива роль у вирішенні перелічених проблем покладається на ефективну молодіжну політику.

Я вважаю, що міська влада, щоб покращити складне становище сучасної молоді повинна допомагати із профорієнтацією та працевлаштуванням (принаймні для студентів, які себе зарекомендували, що з іншого боку було б стимулом для менш успішних у навчанні).

Сучасній молоді життєво необхідне відчуття корисності та затребуваності з боку суспільства. Тому місцеві органи самоврядування просто зобов’язані доказати її соціальну значущість, залучаючи її до різноманітних громадських заходів, благодійних акцій, виробництва і.т.д.

Одним із пріоритетних завдань повинна бути всебічна підтримка та розвиток творчих й індивідуальних здібностей підростаючого покоління шляхом регулярного фінансування вже діючих та створення нових закладів художньо-естетичного, хореографічного, музичного спрямування, необхідно наполегливо пропагувати здоровий спосіб життя, розвивати оздоровчо-реабілітаційні заклади, створювати різноманітні спортивні секції. Ці заходи дуже важливі за своєю суттю, оскільки молодь – це майбутнє кожної нації.

Дуже важливо залучати молодь не тільки до громадського, але і до політичного життя міста. Яскравим прикладом останнього є проект «Молодь і влада», який найкраще справляється з цим завданням і саме він повинен бути еталоном для інших подібних проектів, створених в майбутньому органами влади.

2. Пропозиції щодо проекту «Молодь і влада».

Проект «Молодь і влада» дуже різнобічний за своїм характером, оскільки він включає різноманітні культурні та благодійні акції, як от «Казковий автобус», цікаве проведення дозвілля, наприклад, новорічний маскарад, та власне стажування.

Яскраві моментами проекту були тематичні зустрічі з представниками влади, молодіжного виконкому та спеціально запрошеними гостями. Особисто мені було дуже пізнавально прослухати лекцію акцію відомого політолога Івано-Франківська Володимира Єшкіля, який подав своє бачення феномену влади та механізмів її функціонування. Тому перша пропозиція – це зустрічі з людьми, які б могли прояснити ситуацію в Україні, докладніше розказати про складні перипетії владного механізму, про проблеми нашої держави та можливі шляхи їх вирішення. Це було б дуже корисно для молодих людей, які в майбутньому планують своє життя з політикою.

14 грудня 2011р. на черговій тематичній зустрічі стажери мали можливість познайомитись із професійним дебатером Михайлом Ткачем. Із його ознайомлювальної розповіді я зрозуміла, що дебати – це чудовий метод вирішення певних завдань шляхом поєднання думок різних сторін. Думаю для стажерів було б непогано організувати такі дебати на якусь актуальну тематику, приміром: «Геополітична орієнтація України – Захід чи Схід». Напевно, таке питання не змогло б залишити байдужих.

3 листопада 2011р. завдяки тематичній зустрічі стажери проекту здійснили заочний екскурс визначними архітектурними пам’ятниками Івано-Франківська.

Особисто мені, як не місцевій було досить цікаво послухати про «7 чудес» цього міста та їхню історію. Після такої ґрунтовної розповіді можна було б організувати «подорож» Івано-Франківськом для школярів чи студентів, де екскурсоводами були б самі стажери.

Я на 100% впевнена, що серед учасників проекту «Молодь і влада» є творчі особистості. Наприклад, я вмію добре малювати і тому запропонувала б організувати для дітей в садочках чи в реабілітаційних центрах спеціальні майстри-класу із вишивання, плетіння бісером, шиття іграшок, малювання фантастичних і казкових героїв.

На завершення хочу зазначити що даний проект – це те місце, де молодь може не тільки здобувати практичні навики, але і реалізувати свої плани, цікаві задуми.

3. Відгук про проект «Молодь і влада»

Незалежно від того як складеться моє подальше життя, проект «Молодь і влада» залишиться в ньому яскравим спогадом.

Пройшовши стажування майже до кінця, я з впевненістю можу сказати, що проект «Молодь і влада» - це маса приємних вражень та гарних моментів.

Взагалі стажування вимагало від мене досить багато часу: окрім того, що стажуватися я могла тільки після занять, іноді доводилося приходити і у вихідні дні. Та я точно можу запевнити, що це того варте. Той досвід, який я здобула завдяки цьому проектові, навряд чи мені міг би дати будь-який інший.

Як я вже згадувала, своє стажування я проходила у Відділі внутрішньої політики Івано-Франківської міської ради. За два місяці я ознайомилася із положеннями про Відділ, його документацією, законодавчою базою, якою він керується у своїй діяльності, із повноваженнями та правами працівників, виконувала покладені на мене обов’язки. Велика заслуга в цьому належить людям, які безпосередньо мені допомагали – Ігорю Володимировичу Кінашу, Олександрі Іванівній Стефанишин, Анатолію Двірнику, які щоб зацікавити нас, намагалися ставити перед нами різнобічні завдання. Було приємно відчувати з їхнього боку повагу та дружелюбність.

Можливо, це і прозвучить з іронією, але я насправді буду дуже сумувати за цими людьми, які в певній мірі стали мені дуже близькими.

На цьому проекті я знайшла багато нових друзів. Це було легко, адже всі стажери були чимось подібні одне до одного. Принаймні мета та цілі були спільними – вчитися, працювати, весело проводити час.

І тільки тепер я розумію, що була б не проти якби стажування тривало більше, аніж три місяці, оскільки це справді цікаво. На мою думку, це найбільш вдала альтернатива розумному проведенню дозвілля.

На особливу подяку заслуговують координатори даного проекту та представники молодіжного виконкому, які жертвуючи своїм вільним часом, робили все для цього, щоб стажування принесло нам якнайбільше користі та задоволення.

На завершення хочу сказати, що для мене було за честь бути учасницею проекту «Молодь і влада», тому що він організований справжніми професіоналами та знавцями своєї справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]