Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12 та 13.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
44.84 Кб
Скачать

Лекція №13

Тема 15. Провадження у справі до судового розгляду

план

  1. Значення стадії провадження у справі до судового розгляду, як самостійної стадії цивільного процесу.

  2. Попереднє судове засідання.

  3. Діяльність суду в стадії підготовки справи до судового розгляду.

  4. Діяльність осіб, що беруть участь у цивільному процесі, в стадії підготовки справи до судового розгляду.

На самостійне вивчення

  1. Діяльність осіб, що беруть участь у цивільному процесі, в стадії підготовки справи до судового розгляду.

1. Значення стадії провадження у справі до судового розгляду, як самостійної стадії цивільного процесу.

Стадія цивільного процесу – сукупність процесуальних дій, які вчиняються суб’єктами цивільного процесу й спрямовані на досягнення не кінцевої, а найближчої процесуальної мети: відкриття провадження у цивільній справі, підготовка справи до судового розгляду, проведення судового розгляду, тощо

Провадження у справі до судового розгляду (підготовка справи до судового розгляду) – це самостійна та обов’язкова стадія цивільного процесу, яка складається із сукупності процесуальних дій, що вчиняються судом та іншими учасниками процесу, спрямованих на врегулювання спору до судового розгляду або забезпечення правильного і швидкого вирішення цивільної справи.

Значення стадії підготовки справи до судового розгляду полягає у:

  1. створенні умов щодо врегулювання спору до судового розгляду;

  2. забезпечення своєчасного і правильного вирішення справи, ухвалення законного і обґрунтованого рішення суду.

Завдання підготовки справи до судового розгляду:

  1. створення умов для врегулювання спору до судового розгляду шляхом:

    1. відмови позивача від позову;

    2. визнання позову відповідачем;

    3. укладення мирової угоди;

    4. передачі справи на розгляд третейського суду.

  2. визначення характеру спірного правовідношення і норм матеріального права, які належать застосовувати;

  3. визначення належних до встановлення юридичних фактів, на які посилаються позивач і відповідач в обґрунтування своїх вимог та заперечень (предмета доказування);

  4. визначення кола осіб, які беруть участь у справі, та інших учасників процесу, їх процесуального становища, вжиття заходів щодо забезпечення своєчасної їх явки в судове засідання.

2. Попереднє судове засідання.

Попереднє судове засідання – це процесуальна форма провадження і підготовки справи до судового розгляду, передбачена ЦПК України (статті 129, 130).

Попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі. Про час і місце проведення попереднього судового засідання суддя вказує в ухвалі про відкриття провадження у справі. Попереднє судове засідання не є обов’язковим. Питання про необхідність його проведення вирішується суддею під час відкриття провадження у справі.

Попереднє судове засідання не пов’язане з розглядом і вирішенням справи по суті, у ньому не повинні досліджуватися докази, встановлюватися факти, що мають матеріально-правове значення, правове становище суб’єктів спору та інші питання, які стосуються суті правового конфлікту.

Попереднє судове засідання проводиться з метою вре­гулювання спору до судового розгляду та забезпечення пра­вильного та швидкого вирішення спору. За заявою однієї або обох сторін про неможливість явки до суду проведення попереднього судового засідання може бути відкладено, якщо причини неявки буде визнано судом поважними. Відкладання попереднього засідання допускається один раз. Неявка на попереднє засідання належно повідомлених третіх осіб не перешкоджає його проведенню.

У попередньому судовому засіданні для врегулювання спо­ру до судового розгляду суд з’ясовує: чи не відмовляється по­зивач від позову, чи визнає відповідач позов, чи не бажають сторони укласти мирову угоду або передати справу на розгляд третейського суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]