Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота № 7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7.

Тема: Технологія виробництва сталі.

Мета: ознайомитися з технологією виробництва сталі, сировиною, що необхідна для цього, будовою та принципом роботи сталеварних агрегатів.

Література:

  1. Основы технологии важнейших отраслей промышленности. / Под ред. И.А. Сидорова. – М.: Высшая школа, 1971.

  2. Збожна О.М. Основи технології: Навчальний посібник. – Вид. 2-ге, змін. і доп. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 486 с.

  3. Кузьмин Б.А., Самохоцкий А.И. Металлургия, металловедение и конструкционные материалы. – М.: Высшая школа, 1984.

  4. Козырь И.Я. и др. Общая технология. Кн. 1. – М.: Высшая школа, 1989.

  5. Основи виробництва.: Проб. навч. посібник для учнів серед. шк. / С.У. Калюга, І.Д. Чечель та ін. – К.: Рад. шк., 1989. – 95 с.

Завдання:

  1. Ознайомтеся з теоретичною частиною даної лабораторної роботи.

  2. Подайте звіт по даній роботі, в якому повинні міститися відповіді на наступні запитання:

  • Дайте характеристику сировині, що потрібна для виробництва сталі.

  • Які є сталеварні агрегати, що використовуються у виробництві сталі?

  • Яка будова та принцип роботи конвертерів?

  • Яка будова та принцип роботи мартенівських печей?

  • Охарактеризуйте технологію варіння сталі у мартенівській печі.

  • Яка будова та принцип роботи електричних печей?

  • Охарактеризуйте технологію варіння сталі у дуговій електричній печі.

Теоретична частина

ВИРОБНИЦТВО СТАЛІ

У Світі сталь варять у конвертерах (з 1856 р.), мартенівських (з 1864 р.), електричних (з початку XX ст.) і плазмових печах.

Тепер сталеварні агрегати удосконалюють, наприклад замість однованних мартенівських печей будують двованні. Розроблюють і впроваджують у виробництво сталеварні агрегати безперервної дії (САБД) тощо.

Спосіб виробництва сталі визначається вибором сталеварного агрегату, а відповідно й джерелом теплової енергії та складом шихти.

29.1. Сировина для виробництва сталі.

Сировиною для виробництва сталі є переробний чавун, скрап, флюси, окислювачі та легуючі елементи (у процесі виробництва легованих сталей).

Основу шихти складають чавун і скрап. Вони становлять понад 90% шихти.

Чавун використовують як розплавлений, так і твердий. Якщо на металургійному заводі є домновий цех, то використовують розплавлений чавун, якщо немає, - твердий.

Скрап (від англ. - шматок) - відходи отримані в процесі штампування, різання, брак у ході виготовлення відливків у ливарних цехах тощо.

Флюси - це складова шихти, яка необхідна для виведення породи, попелу чи жужелиці, сірки та фосфору з розплаву. При виплавлені сталі флюсами є вапняк і вапно.

Окислювачі є носіями кисню, потрібного для окислення домішок. Окислювачами можуть бути залізна руда, яка не містить фосфору та сірки, кисень тощо.

Розкислювачі потрібні для виведення кисню з розплавленої сталі. Для цього використовують сплави заліза з манганом і заліза з кремнієм, а також алюміній. Розкислювачем є і вуглець, який міститься в розплаві.

Легуючі елементи додають до вуглецевих сталей для надання їм ліпших властивостей, а саме: великої міцності, жароміцності, жаростійкості, корозостійкості тощо.

Джерелом теплової енергії, необхідної для розплавлення шихти, є паливо (мазут, природний, домновий і коксовий гази, кам'яновугільний пил тощо). Для отримання теплової енергії крім палива використовують також хімічну, електричну та інші види енергії.

Вибір сировини, її підготовлення до плавлення, а також вибір сталеварного агрегату, з яким пов'язано спосіб отримання сталі, істотно впливають на якість і собівартість сталі.