Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цикл лекц РК.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 2. Організація, планування і техніка контрольно-ревізійної роботи

  • Основні питання теми:

2.1. Суть, завдання та принципи ревізії.

2.2. Класифікація ревізій.

2.3. Планування контрольно-ревізійної роботи.

2.4. Контрольно-ревізійний процес, його стадії.

2.5. Права, обов’язки та відповідальність ревізорів. Захист посадових осіб ДКРС.

  • Література: основна 3 [с.53 – 61,78 - 111 ], 4 [с. 14-39],6 [с. 56 - 81], додаткова 8 [с. 21 - 92].

  • 2.1. Суть, завдання та принципи ревізії.

Ревізія походить від латинського слова „перегляд” і виступає заключною формою контролю. Метою ревізії є проведення комплексу заходів, спрямованих на виявлення обґрунтованості, доцільності, економічності здійснення господарських операцій та стану збереження майна та ресурсів. Ревізія проводиться органами державної влади та органами державного управління, на які у відповідності з чинним законодавством покладені функції контролю. Ревізія також може проводитися на вимогу правоохоронних органів. Кожна ревізія повинна сприяти підвищенню ефективності виробничої діяльності, виявляти результатів діяльності і не порушувати нормальну роботу підприємства. В Законі України „Про Державну контрольно ревізійну службу” приводиться визначення ревізії:

Ревізія - це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документального і фактичного викриття недостач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань і профілактика їх виявлення у подальшій діяльності підприємства.

Предметом ревізії є фінансово-господарська діяльність підприємств, установ, організацій, стан документів, обліку, звітності, збереження та ефективності використання цінностей, законність дій посадових осіб.

Ревізія (перевірка) відрізняється від інших видів контролю тим, що:

1 проводиться після виконання всіх господарських операцій.

2. висновки результатів ревізії мають документальне підтвердження.

3. проводиться розрахунок фактичного розміру втрат, нестач, крадіжок і доведення їх на підставі інформаційної бази, різних контрольних процедур, пояснень посадових осіб.

4. в ході їх проведення ревізії використовуються різні джерела інформації, методичні прийоми та способи.

Ревізія базується на перевірці первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської та статичної звітності, фактичної наявності грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей. Результати ревізії оформляються актом, який має юридичну силу і є джерелом доказів в слідчій та юридичній практиці.

Завданнями ревізії є:

1. контроль за використанням кошторисів, бюджетів усіх рівнів, які входять до складу бюджетної системи України та коштів державних цільових фондів.

2. стан збереження та використання майна і ресурсів.

3. використання матеріальних та нематеріальних цінностей, що перебувають у державній чи комунальній власності.

4. ведення бухгалтерського обліку та звітності на підприємствах, установах, організаціях, що отримують кошти з державного бюджету або державних цільових фондів в тому числі валютні кошти.

5. попередження та ліквідація крадіжок та безгосподарності.

6. розробка заходів по усуненню обставин, які спричиняють порушення.

7. профілактика порушень.

Кожна ревізія (перевірка) ґрунтується на принципах, а саме:

* гласності. Кожне підприємство за 10 днів попереджається про чергову ревізію (перевірку). По завершенні результати ревізії доводяться до відома працівників підприємства;

* активності. Розпочаті дії ревізора повинні вестись активно, безперервно, не тільки стосовно виявлених фактів порушень, але й відшкодування матеріального збитку, притягнення винних осіб до відповідальності;

* безперервності. Кожна наступна ревізія починається від дати закінчення минулої;

* повноти. Перевірка і вивчення всіх документів, фактів, явищ, які мають відношення до конкретного об’єкту контролю;

* безпосередності Ревізор висловлює свою думку у проміжному або основному акті ревізії незалежно від мотивів зацікавлених осіб, тобто самостійно оцінює факти та приймає рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]