Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_lektsia_1_semestra.pptx
Скачиваний:
66
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
4.72 Mб
Скачать

Засоби аліфатичного ряду

До цієї групи антисептичних засобів належать спирт етиловий і формальдегід.

Спирт етиловий - це засіб, протимікробна дія якого полягає в здатності забирати воду і викликати денатурацію білків.

Як протимікробний засіб спирт етиловий застосовується для обробки рук медичного персоналу (70 %), операційного поля, стерилізації хірургічних інструментів (90-95 %) тощо.

Засоби аліфатичного

ряду

Розчин формальдегіду або формалін , - розчин, який містить 36,5-37,5 % формальдегіду. Механізм протимікробної дії полягає в дегідратації, білків протоплазми збудників інфекційних захворювань, що призводить до їх загибелі.

Препарат

застосовують як дезінфікуючий і дезодоруючий засіб для миття рук, обробки шкіри при підвищеній пітливості (0,5-1 % розчин), для дезінфекції неметалічних інструментів (0,5 % розчин).

При вдиханні формальдегіду

спостерігають

Група барвників

Барвники

• Найбільш чутливими до них є грампозитивні бактерії і коки. В білковому середовищі (кров, гній) активність різко падає.

Діамантовий зелений

Випускається у вигляді 1-2% спиртових чи водних розчинів для обробки шкіри у зв’язку з наявністю подряпин, екскоріацій, для знезараження операційного поля, використовується також при лікуванні піодермій, блефаритів

Група барвників

Метиленовий синій випускається в порошку, І % водному розчині, 1 % спиртовому розчині, а також в ампулах, які містять по 20 і 50 мл 1 % розчину метиленового си нього в 25 % розчині глюкози)

•У вигляді 1-3 % спиртових розчинів метиленовий синій

застосовують при опіках, піодермії, фолікулітах, а у водному розчині 1:5000 — при циститах, уретритах, для промивання порожнин тіла. Ампульний розчин метиленового синього у вену при

ю кислотою чи її (ціанідами).

Група барвників

Етакридину лактат - протимікробний препарат, що

застосовується, головним чином, при лікуванні кокових інфекцій.

•Як зовнішній профілактичний і лікувальний засіб, етакридину лактат використовується в

хірургії, гінекології, урології, офтальмології, отоларингології, дерматології. Для обробки і лікування свіжих і інфікованих ран користуються водними розчинами (1:2000- 1:5000), для промивання плевральної і черевної порожнин, сечового міхура (1:2000- 1:1000)

Окисники

Це такі речовини, які розпадаються і виділяють атомарний абл молекулярний кисень, завдяки чому окисники окислюють різні органічні сполуки: білки протоплазми мікробний клітин і викликають загибель мікроорганізмів. Найбільша дія проявляеться при виділенні атомарного кисню.

Калію перманганат - препарат, який, крім протимікробної дії, має дезодоруючі властивості, а його розчини, залежно від концентрації, викликають

в’яжучий,

Соседние файлы в предмете Фармакология