Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tkani.pptx
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
5.09 Mб
Скачать

I. Волокниста:

1.Пухка волокниста тканина утворює строму органів, входить у склад підшкірного шару,супроводжує судини. Складається з великої кількості клітин і небагатьох волокон.

Волокна: колагенові, еластичні, ретикулінові. Колагенові волокна складаються з кількох колагенових пучків, волокна не розгалужуються, дуже міцні. Еластичні волокна завжди розгалужуються, тонші, не такі міцні, але розтягуються. Ретикулінові чи аргирофільні добре фарбуються солями срібла,утворюють сітку.

Клітини сполучної тканини

фібробласти – плоскі клітини веретеноподібної форми, беруть участь в утворенні колагенових і еластичних волокон;

мало диференційовані клітини – здатні перетворюватись в інші клітини сполучної тканини;макрофаги, серед яких є осілі та кочові клітини, вони характеризуються значною рухливістю і активно поглинають

чужорідні тіла;тканинні базофіли – великі неправильної округлої форми,в цитоплазмі яких багато базофільно забарвлених гранул ,

накопичують БАР ;плазмоцити, утворюються з лімфоцитів і виробляють антитіла;

ліпоцити, в цитоплазмі яких є велика крапля жиру з вузькою стрічкою цитоплазми навколо неї;пігментні клітини містять меланін.

2.Щільна волокниста сполучна тканина в залежності від закономірності розташування волокон ділиться

на оформлену та неоформлену.

Неоформлена щільна волокниста сполучна тканина складається з пучків товщини та еластичних волокон, які щільно прилягають одне до одного і напрямках. На відміну від пухкої, тут мало міжклітинної речовини, а клітини не одну від другої, оскільки вони щільно затиснені між волокнами . Ця тканина дерми.

Оформлена щільна волокниста сполучна тканина, в якій колагенові та еластичні закономірно та переважають над міжклітинною речовиною. З цієї тканини побудовані:

ІІ. Сполучна тканина з особливими властивостями:

1.ретикулярна тканина складається з ретикулярних клітин та ретикулярних волокон. Вона утворює остов кісткового мозку, селезінки, лімфовузлів. Ретикулярна тканина виконує трофічну, захисну функцію, опорна роль незначна.

2.жирова тканина утворює підшкірний шар, сальники, брижі кишок, оточує нирки, утворює прошарки навколо судин. Функція: активна участь в обміні речовин, трофічна, механічна.

3.Слизова знаходиться у пупковому канатику плода.

4.Пігментна тканина містить пігментні клітини, в яких є зерна пігменту меланіну. Зустрічається у шкірі, мошонці, навколо заднього проходу, сосків молочних залоз, в райдужці ока.

1)

2)

3)

4)

ІІІ. Скелетна.

Хрящова тканина складається з великих витягнутих клітин та значної кількості амфорної міжклітинної речовини, виконує лише опорну функцію і тому досить міцна й еластична. Залежно від структури міжклітинної речовини розрізняють три види хрящової тканини:

гіалінова

еластична

волокниста

1.Гіаліновий хрящ прозорий, ззовні вкритий перихондрієм і складається з хондроцитів округлої,овальної та кулястої форми, які лежать у порожнинах та міжклітинної речовини, в якій знаходиться велика кількість колагенових волокон. З гіалінового хряща побудовані суглобові та реберні хрящі, хрящі носової перегородки, трахеї, бронхів.

2.Еластичний хрящ. В ньому, крім колагенових волокон є еластичні , які надають хрящу гнучкість, еластичність та меншої прозорості. Еластичний хрящ утворює основу надгортанника, вушної раковини, зовнішнього слухового проходу.

3.Волокнистий хрящ складається з хондроцитів, а також пучків колагенових волокон. З нього

Кісткова тканина складається з клітин та міжклітинної речовини. З цієї тканини у людини побудований твердий остов, який підтримує м’які тканини, захищає внутрішні органи та сприяє переміщенню тіла в просторі .

Клітини:

Остеобласти – звичайно знаходяться на поверхні кісткової тканини,що росте, мають відростки.

Остеоцити –кісткові клітини дорослих осіб з добре розвиненими відростками. Кожен остеоцит розміщується в особливій порожнині,яка точно відповідає його формі.

Остеокласти – дуже великі клітини, які беруть участь у руйнуванні обвапнованного хряща та кістки.

Міжклітинна речовина складається з волокон – оссеїнових та основної речовини, яка містить неорганічні та органічні речовини.

Неорганічні речовини – це солі кальцію та інші – надають кістці міцність.

Органічні речовини – осеїн – надає гнучкість, еластичність.

Розрізняють 2 види кісткової тканини: 1.грубоволокнисту.

2.пластинчасту.

Грубоволокниста тканина зустрічається у процесі розвитку кісток зародка, у швах черепа, в місцях прикріплення сухожилків та кісток.

М’язова тканина

Ділиться на :

1)непосмуговану;

2)посмуговану;

3)серцеву.

Непосмугована м’язова тканина – клітина міоцит – веретеноподібної форми. Оболонка сарколема, під оболонкою саркоплазма, клітина одноядерна. В клітині є міофібрили, які являються скорочувальним апаратом м’язової тканини. Тип скорочення називається тонічним. Скорочення не залежать від волі. Зустрічається у :

1)внутрішніх органах;

2)стінках судин;

3)в шкірі.

Посмугована м’язова тканина. Основою являється м’язове волокно (до декількох см довжиною). Клітина багатоядерна. Сусідні ділянки міофібрил складаються з ділянок з різними фізико-хімічними і оптичними властивостями це зумовлює поперчену посмугованість волокна. Утворює всю скелетну мускулатуру, язик, верхню частину стравоходу.Скорочується свавільно. Міжреберні м’язи, діафрагма скорочуються ще під впливом імпульсу з дихального центру, а м’язи глотки і стравоходу скорочуються не залежно від волі. Тип скорочення тетанічний.

Серцева м’язова тканина відноситься до посмугованих. Основа – клітина кардіоміоцит. Ця клітина одно або двох ядерна, має відростки, за допомогою яких, вони з’єднуються між собою у ланцюжок і утворюють волокна, а волокна з’єднуються між собою вставними дисками, тобто утворюється сітка, що дозволяє скорочуватися міокарду, як єдине ціле за типом поодинокого м’язового волокна. Серце скорочується незалежно від волі.

Нервова тканина

Нервова тканина являється основним компонентом НС. Вона складається із нервових клітин і клітин нейроглії. Нервові клітини здатні під дією подразнення переходить в стан збудження, виробляти імпульси і передавати їх. Нервові клітини - нейрони або нейроцити - клітини з відростками. Розміри тіла нейрона коливаються в значних межах (від 3-4 до 130мкм). Розрізняють 2 види відростків:

І вид – проводять імпульси від тіла нервової клітини до інших клітин робочих органів, вони називаються нейритами або аксонами. Нервова клітина має завжди тільки один відросток, який закінчується кінцевим апаратом на другому нейроні або в м’язах, залозах.

ІІ вид - називаються дендритами. Вони деревоподібно розгалужуються . Ці відростки проводять нервові імпульси до тіла нервової клітини.

За кількістю відростків нейрони діляться на:

-уніполярні (один відросток), -біполярні (2 відростка),

-мультиполярні (багатополюсні) – з кількома відростками.

Особливо виділяють псевдо уніполярні нейрони, нейрити і дендрити,яких починаються від загального виросту тіла клітин до наступних, Т-подібним поділом. Нервова клітина має 1 ядро, в яких є 2-3 ядерця. Цитоплазма нейронів вміщує хроматофільну речовину, а також нейрофібрилярний апарат – тонкі нитки. У відростках вони лежать вздовж волокон, паралельно один – одному, в тілі клітини утворюють сітку.

За функцією нейрони поділяються на:

чутливі – аферентні;

рухові – еферентні;

вставні – асоціативні.

Звідростків будуються нервові волокна, які за будовою поділяються на: -мієлінові (м’якотні, білі) – зустрічаються у ВНС; -безм’якотні – у ПНС.

За функцією вони поділяються на : -чутливі -рухливі.

Нервові волокна закінчуються нервовими закінченнями:

чутливі – рецептори – в шкірі, слизових оболонках;

рухові – ефектори – в м’язах, залозах;

синапс – закінчення на іншому нейроні.

Глосарій

нервова тканина

епітеліальна тканина

сполучна тканина

м’язова тканина

нервова тканина

епітелій

міжклітинна речовина

регенерація

мезотелій

ендотелій

епідерміс

альвеолярні залози

колагенові волокна

еластичні волокна

ретикулярні волокна

фібробласти

макрофаги

тканинні базофіли

плазмоцити

ліпоцити

пігментні клітини

фасції

гіаліновий хрящ

еластичний хрящ

волокнистий хрящ

остеобласти

остеокласти

остеоцити

міофібрили

кардіоміоцит

нейроглія

нейрон

аксон

дендрит

нервові волокна

синапс

ефектори

рецептори

макроглія

Питання активізації студентів

1.Які види тканин ви знаєте?

2.З якого епітелію побудовані залози?

3.Де зустрічається жирова тканина?

4.З якої тканини складається пупковий канатик плода?

5.Яка основна функція м’язової тканини?

6.Де зустрічається посмугована м’язова тканина?

7.Як зветься нервова клітина?

8.Як поділяються нейрони за функцією?

9.Які відростки має нейрон?

10.Які нервові закінчення знаєте?

Проблемні завдання

1.Яка тканина утворює слизову оболонку носової порожнини і чому? Назвіть інші органи, слизова оболонка яких утворюється цим видом

тканин?

2.Яка особливість будови міокардіоцитів має серйозні клінічні

наслідки у разі патологіі?

3.Які особливості будови нервової тканини забезпечують основну функцію нервової системи, сприймання інформації з зовнішнього середовища, внутрішнього середовища і відповідну корекцію

поведінки та діяльності всіх органів і систем?