Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міологія Скелетні м'язи1838379348152329948_1539608144.pptx
Скачиваний:
155
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
54.72 Mб
Скачать

М’яз - опускач кута рота(m. Depressor anguli oris)

Починається від нижньої шелепи і вплітається у шкіру кута рота та верхньої губи.

М’яз - опускач нижньої губи(m. Depressor labii inferior)

Починається від нижнього краю нижньої шелепи і вплітається у шкіру нижньої губи. Тягне нижню губу до низу та у бік.

Підборідний м ’яз(m. mentalis)

Починається від передньої поверхні нижньої шелепи, прикріплюється до шкіри підборіддя. Піднімає шкіру підборіддя та нижню губу.

Щічний м'яз(m. buccinators)

Починається верхньої та нижньої шелеп та вплітається у коловий м’яз рота, притискує щоку до зубів.

Коловий м ’яз рота. ( m. orbicularis oris )

Складає товщу губ, виконує роль сфінктера - закриває ротову щілину.

Носовий м ’яз ( m. nasalis )

Складається з поперечної та крилової частини, звужує носові отвори, опускає крила носа.

Фасції голови: вискова жувальна привушна

 

М’язи шиї

 

З групи:

 

Поверхневі

 

 

 

Глибокі

Поверхневі

 

М'язи під'язикової кістки

 

 

1.Підшкірний м’яз шиї (m. platysma) починається від фасції груді, прикріплюється до краю нижньої шелепи та вплітається у м’язи лиця. Функція - відтягує шкіру шиї, опускає кут рота.

2.Грудино-ключично-сосковий м'яз (m. sternocleidomastoideus) починається двома головками від грудини та ключиці прикріплюється до соскоподібного відростка вискової кістки.

Функція - при однобічному скороченні нахиляє голову у свій бік, а при двобічному- нахиляє голову назад.

М’язи під’язикової кістки

Діляться на м’язи вище під’язикової кістки - надпід’язикові м’язи та м’язи, які лежать нижче під’язикової кістки -під під’язикові м’язи. Надпід’язикових 4:

1. Двочеревцевий м’яз (m digastricus) має 2 черевця, які між з’єднуються собою сухожилком, яке прикріплюється до під’язкової кістки. Переднє черевце починається від нижньої шелепи, заднє - від соскоподібного відростка вискової кістки.

2. Щелепно-під'язиковий м'яз (m. mylohyoideus).Початок - від внутрішньої поверхні тіла нижньої щелепи. Передні пучки переплетаються з волокнами однойменного м’яза та утворюють дно порожнини рота. Задні пучки прикріплюються до під’язикової кістки.

3.Підборідно - під’язиковий м’яз (m. geniohyoideus) лежить над попереднім м’язом. Початок - від підборідної ості нижньої шелепи, прикріплення - до під’язикової кістки.

4.Шилопід’язиковий м’яз (m. stylohyoideus). Початок від шилоподібного відростка вискової кістки, прикріплення до під’язикової кістки. Функція надпід’язикових м’язів при фіксованої нижньої шелепи - піднімають під’язикову кістку, а також гортань, при фіксованої під’язикової кістки - опускають нижню шелепу.

Підпід’язикових м’язів 4:

1.Грудинопід’язиковий (m. sternohyoideus) Початок - ручка грудини.

Прикріплення - до нижнього краю під’язикової кістки.

2.Грудино- щитоподібний(m. sternothyreoideus) лежить під попереднім м'язом Початок - від ручки грудини та хряща 1-го ребра.

Прикріплення до щитоподібного хряща гортані

3.Щитопід’язиковий (m. thyrehyoideus)- продовження грудинощитоподібного.

Початок- від щитоподібного хряща . Прикріплення до під’язикової кістки.

4.Лопатково-під'язиковий м'яз (m.omohyoideus) починається від верхнього краю лопатки і прикріплюється до під’язикової кістки Функція-тягне під’язикову кістку вниз .

Функція підпід’язикових м’язів-опускають під'язикову кістку та

Глибокі м’язи шиї.

1.Передній драбинчастий( m. scalenus anterior)

2.Середній драбинчастий(m.scalenus medius)

3.Задній драбинчастий (m. scalenus posterior) Початок від поперечних відростків шийних хребців.

Прикріплення передній - до горбка на 1-му ребрі попереду борозни підключичної артерії, середній-до 1-го ребра назад від цієї борозни, задній - до ІІ-го ребра Функція: піднімають ребра, допоміжні дихальні м’язи. При фиксованих ребрах при двобічному скорочені м’язів нахиляє шию, а при однобічному - нахил шиї

уперед.

Топографічна анатомія шиї

Межі шиї:

Верхня - край нижньої шелепи, верхівка соскоподібного відростка, найвища каркова лінія, зовнішній потиличний горб, Нижня - верхній край ручки грудини, ключиця, лінія, яка з’єднує акроміон з остистим відростком VII шийного хребця.

Ділянки шиї:

-передня

-Латеральна

-грудино-ключично-соскового м'яза

Передня ділянка

Обмежена зверху нижньою шелепою, зовні грудино-ключично-сосковим м’язом, спереду серединною лінією шиї.

Поглиблення поза гилкою та кутом нижньої шелепи зветься задньонижньошелепною ямкою - містить більшу частину привушної слинної залози, судини, нерви.

Впередній ділянці є трикутники:

-сонний трикутник - обмежений грудино-ключично-сосковим м’язом, лопатково- під’язиковим м’язом та заднім черевцем двочеревцевого м’яза. В ньому розташований судино-нервовий пучок шиї (загальна сонна артерія, внутрішня яремна вена, блукаючий нерв).

-піднижньощелепний трикутник - обмежений двома черевцами одноіменного м’яза та краєм нижньої шелепи. В ньому розмішена піднижньощелепна залоза.

-лопатково - трахеальний трикутник - обмежений серединною лінією шиї, лопатково-під’язиковою та грудино-ключично-соскового м’язами. Тут розташовани гортань, трахея, судини, нерви.

Латеральна ділянка

Має 2 трикутника.

-Лопатково-ключичний - обмежений ключицею, грудиноключичнососковим та лопатково -під’язиковим м’язами.

-Лопатково - трапеціподібний - обмежений лопатково під’язиковим , трапецієподібним та грудино- ключичнососковим м’язами.

Попереду переднього драбинчастого м’яза розташована підключична вена. Між переднім та середнім драбинчастим м’язами та 1-м ребром - підключична артерія, та плечове сплетення.

Фасції шиї

5 фасцій.

1.Поверхнева фасція - розташована під шкірою, утворює футляр для підшкірного м’яза.

2.Власна фасція - в передньому відділі вкриває трахею та утворює футляр для піднижньошелепної залози, грудинно-ключичнососкового м’яза. Унизу прикріпляється до грудини та ключиці догори переходить в фасцію жувального м’яза та привушної залози

3.Лопатково-ключична - натягнута між двома лопатково - під’язиковими м’язами, ключицами, ручкою грудини та під’язиковою кісткою та утворює піхву для підпід’язикових м’язів. При скороченні м’язів ця фасція сприяє від току крові по венах.

4.Внутрішньошийна фасція - охоплює внутрішні органи шиї: гортань, трахею, стравохід, щитоподібну залозу, великі судини, нерви; має 2 пластинки вісцеральну - для кожного з тих органів та парієтальну - охоплює всі ті органи загальним мішком.

5.Передхребтова - знаходиться попереду шийних хребців. Прикріплюється до їх поперечних відростків. Утворює піхву для передхребтових та драбинчастих м’язів.

Між пластинами внутрішньошийної фасції є передтрахеальний простір, який сполучається з переднім середостінням, а між 4 та 5 фасціями ззаду глотки - позаглотковий простір - сполучається з заднім середостінням (можливо розповсюдження гнійних процесів).

М'язи тулуба

М'язи тулуба поділяються на:

м'язи спини

м'язи груди м'язи живота

М'язи спини

Поділяються на поверхневі та глибокі

Поверхневі м'язи спини

1) Трапеціеподібний (m. trapecius)

Початок: - остисті відростки усіх грудних хребців; верхня каркова лінія , каркові зв'язки Прикріплення: акром іон, акроміальний кінець ключиці, ость лопатки

Функція: верхня частина - підіймає лопатку нижня частина - опускає лопатку

скорочення всіх волокон - тягне лопатку до хребта.

2) Найширший м'яз спини (m. latissimus dorsі)

Початок - остисті відростки 4-5 нижніх грудних хребців;

-усіх поперекових хребців

-усіх крижових хребців

-гребінь клубової кістки

-4 нижні ребра

Прикріплення - гребінь малого бугра плечової кістки Функція: підняту руку опускає, обертає плече всередину